Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Mancati alimente de sezon pentru o sanatate optima

Mancati alimente de sezon pentru o sanatate optima

Anotimpurile, fiecare sezon in parte formeaza un fundal natural pentru alimentatie. Elementele ciclice ale naturii nu trebuie ignorate atunci cand alegem cum dorim sa ne hranim corpurile in decursul variatiilor climatice ale anului. In timp ce capsunile probabil vor fi disponibile la supermarketul local si in miezul iernii, este important sa faceti o rotatie a dietei voastre in acord cu legile naturii.

Alimentele ce apar iarna incalzesc natural corpul si il reconstruiesc pentru a ne mentine bine hraniti. In vara totusi, corpurilealimente de sezon noastre au nevoie de mai putine alimente, pentru a se sustine si a se racori, asa ca alimentele purificatoare sunt mai abundente. Ignorarea acestei ordini naturale inseamna sa sacrificam multe dintre beneficiile pe care mama natura le-a dorit pentru noi. Alegerea mancarurilor de sezon faciliteaza procesele naturale de vindecare a corpurilor noastre prin stimularea purificarii. Este corect – aceasta inseamna ca iti poti detoxifia corpul fara a avea nevoie de postul cu lichide sau suplimente alimentare costisitoare.

Alimentele de sezon sunt de asemenea conectate intrinsec cu zilele speciale, amintirile si anotimpurile vietilor noastre: pepenii dulci si suculenti impreuna cu licuricii, cidrul de mere acrisor si caldut in serile reci de toamna, supele bogate si consistente care usureaza frigul iernii, aromatele legume si verdeturile proaspete si abundente ce insotesc primele zile calde ale primaverii.

Ca si consumator, alegerea alimentelor care nu sunt de sezon inseamna privarea ta de aroma, bunatatea nutritionala si beneficiile de mediu si economice ale alimentelor de sezon.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Ghid pentru mancatul in sezon

alimente de sezonPentru a te bucura pe deplin de mancare, ar trebui sa iti faci un meniu care sa se desfasoare in jurul retetelor de sezon. Meniurile de sezon pot varia in diferitele parti ale lumii si chiar in diferitele regiuni ale unei tari. Totusi aici sunt cateva principii generale pe care le puteti urma cu scopul de a va asigura nutritia optima in fiecare anotimp.

Alimente de sezon pentru primavara

In primavara este important sa te concentrezi asupra legumelor fragede si frunzoase care reprezinta recolta proaspata a anotimpului. Dupa o lunga iarna cu mancaruri grele, este reimprospatator sa purifici si usurezi sistemele organismului pe masura ce florile si mugurii primavarateci apar in acest anotimp al reinnoirii.

Verdeturile ce apar in primavara ar trebui reprezentate printr-o abundenta de verde pe farfuria ta, incluzand in aceste verdeturi urzica, loboda,  rucola, sfecla, salata, mararul, patrunjelul proaspat si busuiocul. Alte alimente binefacatoare de primavara ce purifica trupul si il pregatesc pentru lunile mai calde de vara includ asparagus, citrice precum lamaia si grapefruit, prazul, anghinarea, fasolea mung si brocoli. Cereale integrale sanatoase precum amarantul, quinoa, graul si meiul ar trebui si ele incluse in dieta. Alimentele incoltite – de la cereale la fasole, bob, linte si pana la nuci – sunt deosebit de benefice.

Alimente de sezon pentru vara

In caldura verii, utilizati medicina traditionala chinezeasca (MTC) ca un model si aderati la alimentele usoare, racoritoare, in special la abundenta de fructe proaspete care acum sunt disponibile. Acestea includ fructe ca de exemplu toate fructele salbatice si comestibile de padure, pepenii, ciresele, capsunile; legume precum dovleceii, rosiile, macrisul, castravetii, ardeii si porumbul;

Mancatul a mai multe alimente crude in acest timp mentine corpurile noastre racorite si previne supraincalzirea. Evitati alimentele grele precum proteinele animale si alegeti tofu, fructele de mare si tempeh(pasta de soia fermentata, specialitate indoneziana). Evitati in general supraincalzirea si stati departe de alimentele dense, grele si greu de digerat precum ciocolata, cafeaua si dulciurile.

Alimente de sezon pentru toamna

Toamna este un timp al tranzitiei, introspectiei si abundentei. In aceste zile mai racoroase, corpurile noastre incep stocareaalimente de sezon nutrientilor suplimentar pentru zilele reci de iarna. In mod normal in acest anotimp simtim nevoia intuitiva de a ne bucura de alimentele bogate si dense ale toamnei.

Concentrati-va meniul in jurul alimentelor din recolta de toamna, ce incalzesc corpul, inclusiv morcovii, usturoiul, ceapa, ciupercile salbatice, dovlecii, cartofii si verdeturile de un verde intunecat. Fructe precum strugurii, smochinele proaspete, curmalele, merele, gutuile, perele, prunele si dudele sunt binefacatoare. De asemenea accentuati aromele mai fierbinti si condimentele precum ghimbirul, scortisoara si piperul. Alimentele mai consistente sunt acum mai acceptabile pentru a fi consumate regulat, inclusiv cereale precum orezul brun, ovazul si orzul.

Alimente de sezon pentru iarna

In iarna, orientati-va si mai mult catre alimentele mai grele, consistente si care incalzesc corpul. Tineti minte ca alimentele care iau mai mult timp sa creasca sunt in general mai capabile sa incalzeasca trupul decat cele care cresc repede. Radacinoasele incalzesc corpul, inclusiv morcovul, cartoful, pastarnacul, Indicate mnai sunt si ceapa si usturoiul dar si cerealele precum hrisca sau nucile si semintele.

Potrivit MTC, rinichii si prostata sunt organe asociate iernii, si aceste organe beneficiaza de pe urma leguminoaselor precum fasolea si fasolea pestrita. Si vestile bune – iarna este un bun anotimp pentru a va satisface pasiunea pentru ciocolata neagra, caci cacaoa este o aroma ce incalzeste. Evitati pe cat posibil fructele in timpul iernii.

Stramosii nostri consumau alimente de sezon pentru ca nu aveau prea multe optiuni. Noi, pe de alta parte, putem sa facem alegeri bazate pe informatie si educatie, pentru a opta sa mancam doar acele alimente care sunt de sezon. Coordonandu-ne dietele cu ciclurile anotimpurilor, ne purificam natural si ne fortificam sanatatea corpului.

 

 

SURSE

L'Esperance, Carrie.The Seasonal Detox Diet: Remedies from the Ancient Cookfire. Rochester, Vermont: Healing Arts Press, 1998.

http://www.bewellbuzz.com

http://www.motherearthnews.com

http://www.eattheseasons.com/

:http://www.naturalnews.com/035575_seasonal_food_diet_health.html
http://www.cuesa.org/page/seasonal-foods

http://www.epicurious.com alimente de sezon

#alimentatie #alimente de sezon #natura #sanatate #sezon

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce putem invata de la delfini despre o alimentatie de calitate
Gustarea simpla si rapida care sustine sanatatea tiroidei
Enzimele, muncitorii din interiorul nostru care mentin viata si sanatatea

Ce spun cititorii despre "Mancati alimente de sezon pentru o sanatate optima"

alex22 January 2015 19:16Raspunde

De ce sa evitam fructele in sezonul rece?????

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101