Pe langa aceasta, studiul arata importanta alegerii nutrientilor de calitate in detrimentul unora de calitate scazuta, desi e posibil sa nu sesizam imediat diferenta.
In alimentatie, mai mult nu inseamna neaparat mai bun
Andrew Trites, unul dintre co-autorii studiului, explica: "Acceptiunea generala este ca mamiferele marine pot manca orice. Totusi, am descoperit ca anumite specii de balene si delfini au nevoie de o alimentatie bogata in calorii pentru a supravietui, in timp ce altii sunt construiti pentru a supravietui cu prazi mai sarace ca si calitate, iar acest lucru nu are nicio legatura cu marimea lor. "
Desi sunt mari, pentru balene si delfini calitatea mancarii lor este mai importanta decat cantitatea. Aceleasi standarde sunt valabile si pentru oameni, iar intelegerea acestui principiu de baza pentru o hrana buna ne-ar putea ajuta sa scapam de cateva obiceiuri proaste de alimentatie.
Ce importanta are acest lucru pentru oameni?
Pentru oameni, o dieta de calitate este bogata in nutrienti, apa, are un continut scazut de grasimi si zaharuri, si este focalizata pe consumul unei mari varietati de fructe si legume crude, precum si alimente cu capacitate lenta de eliberare a carbohidratilor, precum bananele si cerealele integrale. Alimentele de calitate sunt de preferinta organice, crescute natural si fara aditivi sintetici, precum colorantii sau aromele.
Indrumarile de baza din alimentatie arata ca, din ce mancam zilnic, 15-20 % trebuie sa fie proteina, 50-60 % carbohidrati cu eliberare lenta, iar 25 % grasimi.
Proteinele ajuta la cladirea muschilor, la intarirea organismului contra bolilor, si la stimularea vitalitatii. Surse bune de proteina vegetala sunt legumele verzi, nucile, quinoa, algele, nautul, lintea si vlastarii.
Carbohidratii sunt sursa noastra primara de energie, sau grasime in unele cazuri, si ne trebuie in toate sistemele corpului si functiile lui, de la mers pana la cel digestive si la rezolvarea problemelor mentale. Dietele sanatoase sunt bogate in carbohidrati compecsi ce pot furniza organismului energie pentru intreaga zi, si acestia sunt de regula gasiti in cereale integrale si leguminoase.
Grasimile sunt vitale pentru mentinerea sanatatii celulelor noastre, dar functioneaza si ca depozite de energie. Este, de asemenea, important, sa facem distinctia intre tipurile de grasimi pe care le consumam. Grasimile saturate, gasite in mod obisnuit in carne si lapte, despre care multi spun ca ar trebui evitate, in timp de grasimile mononesaturate si polinesaturate sunt grasimile sanatoase. Grasimile sanatoase se gasesc din belsug in seminte, nuci si avocado.
Mancarea curata pastreaza si lumea curata
Mai mult, un studiu desfasurat de oamenii de stiinta din Dartmouth arata ca un consum de mancare de calitate ajuta la mentinerea unui lant trofic curat. Conform unuia dintre cercetatorii participanti la studiu, "acest studiu dovedeste ca mancand alimente de buna calitate, organismele isi pot reduce concentratia de substante contaminante." Asta inseamna, de fapt, ca mancand sanatos si hranind si animalele intr-un mod sanatos, contribuim la imbunatatirea mediului si in timp putem creste produse mai sanatoase si cu mai multa usurinta.
In plus, studiul sugereaza ca mentinand un consum constant de mancare curata la diferite niveluri pe lantul trofic, putem reduce concentratia unor otravuri in mediul nostru, precum metilmercurul, responsabil pentru concentratia mare de mercur in pestii oceanici.