Victoriei Boutenko este considerata o autoritate in materie de „green smoothie”. Si asta nu doar fiindca ar fi descoperit minunatele proprietati ale acestei bauturi, dar mai degraba multumita modului placut in care a promovat-o, facandu-i pe multi sa se indrepte catre smoothie-uri, atunci cand au ales calea verde a bauturilor de dimineata.
Iata cateva indicatii ale Victoriei despre cum ar trebui sa pregatim si sa savuram un green smoothie autentic, astfel incat sa beneficiem cat mai mult de minunatele sale proprietati nutritive:
- Pregateste-ti un green smoothie primul lucru dimineata in cantitatea pe care o consumi intr-o zi (sa zicem un sfert sau jumatate de litru). Puneti intr-un pahar ce consumi dimineata iar restul pune-l la pastrare intr-un loc racoros.
- Bea-l usor, soarbe-l amestecandu-l cu saliva. Cateodata imi pun smoothie-ul intr-o cana de cafea speciala si il iau cu mine la munca, pentru a avea grija sa nu vars nimic din el. In acelasi timp nu atrag atentia asupra a ce este inauntru.
- Nu adaugati nimic inauntru inafara de verdeturi, fructe si apa. Nu recomand folosirea nucilor, semintelor uleiurilor suplimentelor sau a altor ingrediente. Mjoritatea acestor alimente incetineaza asimilarea verdeturilor in tractul digestiv si pot cauza iritatii si gaze. Va incurajez sa pastrati totul simplu (verdeturi, fructe, apa).
- Consumati smoothie-ul ca pe o masa de sine statatoare nu ca si parte a unei alte mese . Nu consumati nimic cu el nici macar un biscuite sau o bomboana. Puteti manca orice dupa aproximativ 40 de minute dupa ce l-ati baut. Scopul vostru este sa aveti cat mai multe beneficii de pe urma sa.
- Nu adaugati legume care contin amidon precum morcovi, broccoli, tulpini, zucchini, conopida, varza, vinete, dovleac, okra, linte, fasole si altfel de astfel de alimente. Legumele cu amidon nu se conbina bine cu fructele.
- Nu adaugati prea multe ingrediente intr-o singura bautura, adica 9 fructe si 10 verdeturi diferite. Pastrati retetele simple pentru a maximiza beneficiile nutritive si pentru a usura digestia.
- Invata sa prepari un smoothie delicios pentru ca data urmatoare de-abia sa astepti sa il bei. Daca bautura ta nu este gustoasa, eventual o sa te opresti din baut la un moment dat. Tine-ti pupilele gustative fericite.
- Rotiti mereu verdeturile pe care le folositi . Aproape toate verdeturile din lume sunt bogate in alcaloizi . Cantitati mici de alcalozi nu o sa-ti faca nici un rau ba chiar o sa-ti intareasca sistemul imunitar. Daca continui sa consumi spanac sau orice altceva pentru mai multe saptamani la rand fara sa rotesti, eventual acelasi tip de alcaloid se va acumula in corpul tau si vei resimti simptome de intoxicare. Fructele nu trebuie rotite. Majoritatea fructelor folosite nu au alcaloizi si nu pot crea simptome toxice precum verdeturile. Insa daca totusi rotesti si fructele vei experimenta noi retete si gusturi diferite.
- Alege ori de cate ori este posibil produse organice. Faptul ca nu au pesticide sau alte substante toxice este doar un motiv pentru a o face. Cel mai important lucru este ca alimentele organice sunt superioare din punct de vedere nutritiv. Putem spune cu siguranta ca nutrientii din acestea sunt de 3- 4 ori mai multi decat in alimentele cultivate in mod conventional.
Sursa :
http://www.rawfamily.com/ - green smoothie
eu folosesc spanac baby,castravete,mar verde,frunze de menta!!
Pupile gustative?:)
N-ar fi fost mai indicat sa dati doua -trei exemple? Care verdeturi? Care fructe?
Cauta in librarii - Revolutia smoothiurilor verzi - autor Victoria Boutenko - acolo o sa gasesti sute de retete. Este unul dintre pionierii acestor alimente.