In anii 1970 fructele de avocado erau considerate mai degraba delicatese, nu fructe pe care sa le consumi in fiecare zi. Pretul pentru un avocado era de cinci ori mai mare, iar consumul lor zilnic era mult prea costisitor.
Nici acum fructele de avocado nu sunt chiar ieftine, insa pretul lor se justifica daca luam in considerare beneficiile acestora pentru sanatate (fara sa mai mentionam gustul delicios si versatilitatea lor). Daca, totusi, nu consumi un avocado intreg, poate fi dificil sa-l mentii proaspat si ar fi pacat sa-l arunci …
Cum pastrezi fructul de avocado proaspat?
Pulpa fructului de avocado devine maronie de indata ce acesta este taiat datorita unei enzime care oxideaza in contact cu aerul. Nu este neaparat stricat si partea mai inchisa la culoare se poate curata usor. Insa nu este deloc estetic si nimanui nu-i place sa manance un guacamole maroniu …
Sunt cateva secrete pentru a mentine un avocado proaspat … ii lasi samburele in interior, il stropesti cu putin suc de lamaie, il acoperi cu folie alimentara, dar care dintre aceste metode functioneaza?
In primul rand, un avocado poate fi tinut la frigider, intreg, pana la doua saptamani. Daca folosesti doar jumatate din el, lasa samburele in interior.
Daca ai scobit un avocado pentru guacamole, lasa samburele in ce a mai ramas din el. Apoi pune restul de avocado intr-o punga de plastic etansa (scoate aerul din ea cat de mult poti), iar sosul de guacamole intr-un recipient etans in frigider.
Iata alte cateva secrete:
- Uleiul de masline: “Unge” in strat subtire jumatatea de avocado taiata cu ulei de masline. Astfel se creaza o bariera naturala contra oxidarii. Poti folosi acest truc si cu guacamole (cu ajutorul unei pensule de gatit), insa, sa ai grija ca va da sosului o aroma si o textura mai uleioasa.
- Sucul de lamaie: Sucul de lamaie inhiba oxidarea. Freaca jumatatea de avocado taiata sau stropeste putin pe guacamole. Va da si o aroma de lamaie, ceea ce va fi sau nu placuta, depinde de gusturi.
- Ceapa: Pune cateva bucati mari de ceapa pe fundul unui recipient. Pune avocado cu fata in jos pe ceapa. Sau presara cateva bucatele de ceapa pe guacamole (si arunca-le cand trebuie sa servesti sosul).
Sase motive pentru care e bine sa consumi avocado
Fructele de avocado sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma. Sunt surse bogate de grasimi mononesaturate pe care corpul le poate arde usor pentru a le transforma in energie. Pentru ca sunt atat de bogate in grasimi sanatoase, fructele de avocado ajuta corpul sa absoarba mai usor nutrientii solubili in grasime din alte alimente.
Un studiu publicat in Revista de nutritie arata ca un avocado consumat cu sos de rosii sau cu morcovi cruzi mareste semnificativ absorbtia carotenoidelor si conversia lor in forma activa de vitamina A.
Un studiu din 2005 a aratat, de asemenea, ca un avocado adaugat in salata i-a ajutat pe voluntarii participanti la studiu sa absoarba intre trei si cinci ori mai multe molecule antioxidante carotenoide, care protejeaza corpul de radicalii liberi.
Ce alte beneficii mai aduc fructele de avocado?
- Potasiu
2.5 fructe de avocado contin doza zilnica recomandata de aproape 4,700 miligrame de potasiu pe zi. Potasiul este un mineral si electrolit care conduce electricitatea in corp.
Are un rol important in functionarea inimii, sanatatea osoasa, digestie, muschi si este esential pentru functionarea corecta a celulelor, tesuturilor si organelor in corp.
In ciuda faptului ca potasiul este prezent in multe alimente, in special fructe si legume, doar 2 % dintre adultii din occident consuma doza zilnica recomandata. Consumul adecvat de potasiu este important si pentru faptul ca acest nutrient contrabalanseaza efectele hipertensive ale sodiului.
Dezechilibrul dintre sodiu si potasiu nu numai ca duce la hipertensiune (presiune arteriala marita) dar poate duce si la aparitia altor boli, printre care boala de inima si accidentul vascular.
- Vitaminele C si E
Vitaminele C si E sunt antioxidanti importanti...insa puse impreuna, asa cum se gasesc in avocado, fac adevarate minuni. Asa cum s-a mentionat in Recenzii critice asupra alimentelor, stiintei si nutritiei:
“Fructele de avocado sunt printre putinele alimente care contin cantitati semnificative de vitamina C si E la un loc. Vitamina C joaca un rol important in reciclarea vitaminei E pentru a mentine constanta protectia antioxidanta …”
Un alt studiu a descoperit ca o combinatie de vitamine C si E contribuie la incetinirea acumularii de placa, ceea ce poate preveni un atac de cord sau un accident vascular.
- Au o coaja protectoare
Fructele de avocado au o coaja groasa si rezistenta; au fost la un moment denumite perele crocodilului din cauza aceasta. Fructele de avocado sunt cotate ca una dintre cele mai sigure culturi din punct de vedere al contaminarii cu pesticide, in mare parte datorita cojii lor groase care protejeaza pulpa interioara de pesticide.
Teoretic nu este nevoie sa cumperi avocado organic. Un test efectuat pe fructele de avocado de soiuri diferite si din magazine diferite a aratat ca toate au trecut cu brio testul pentru chimicale daunatoare.
- Sunt agenti de combatere a cancerului
Fructele de avocado sunt bogate in carotenoide care combat cancerul, in special in partea de culoare mai inchisa a pulpei, care se afla mai aproape de coaja. In 2010, Comisia de Avocado din California a emise cateva indrumari de curatare corecta a fructului de avocado, pentru a profita cat mai mult de proprietatile acestuia.
"Fructele de avocado crescute in California contin 11 carotenoide. Conform Serviciului de Cercetare in domeniul agriculturii al USDA, fructele de avocado contin un complex de fitonutrienti, printre care carotenoide cu multe beneficii pentru sanatate.
Carotenoidele par sa protejeze oamenii contra cancerului, bolii de inima si contra degenerarii maculare asociate cu imbatranirea. Cercetarile Universitatii din Los Angeles au aratat ca, la fructele de avocado din California, concentratia cea mai mare de carotenoide benefice se afla in partea verde mai inchis a fructului, cea mai aproape de coaja.”
Pentru a pastra zona cu concentratia cea mai mare de antioxidanti, practic trebuie sa cureti avocado cu mana, ca pe banana:
- Intai, tai fructul de avocado de-a lungul samburelui, in jumatate
- Cu mana, tragi jumatatile intr-o parte si in alta, pentru a le separa de sambure
- Dai la o parte samburele
- Tai fiecare jumatate pe lungime
- Apoi, cu ajutorul degetului mare si al aratatorului, cureti pur si simplu coaja de pe fiecare jumatate
- Fibre
Fructele de avocado sunt surprinzator de bogate in fibre, o jumatate de avocado continand aproape 4.6 de grame. Fibrele joaca un rol important in sanatatea digestiva, cardiaca si a pielii si contribuie la imbunatatirea nivelului de zahar din sange, mentinerea greutatii sub control si multe altele.
Contrar opiniei generale, cerealele integrale nu sunt cea mai buna sursa de fibre, insa legumele, nucile, semintele si fructele sunt, printre care si avocado. Continutul de fibre al acestora este unul dintre motivele pentru care fructele de avocado joaca un rol important in mentinerea greutatii si a nivelului de zahar din sange.
Conform unui studiu publicat in Revista de nutritie, consumul unei jumatati de avocado la pranz mareste senzatia de satietate in cazul unei persoane supraponderale, prevenind aparitia poftelor de gustare mai tarziu. Cei care au consumat o jumatate de avocado la o masa de pranz obisnuita au raportat o scadere a senzatiei de foame cu 40 % la trei ore dupa masa si cu 28% la un interval de cinci ore, comparativ cu cei care nu au consumat deloc avocado la pranz. Studiul mai arata ca fructele de avocado contribuie in mod deosebit la reglarea zaharului din sange.
Un avocado mediu contine cam 40 mg de magneziu, ceea ce inseamna cam 10% din doza zilnica recomandata. Magneziu este un mineral folosit de fiecare organ din corp, dar in special de inima, muschi si rinichi. Dupa unele estimari, 80% dintre occidentali sufera de carente de magneziu. Daca suferi de oboseala sau stare de slabiciune fara motiv, ritm cardiac neregulat, spasme musculare sau zbateri ale ochiului, cauza poate fi un nivel scazut de magneziu.
Fructele de avocado sunt excelente pentru sanatatea inimii
Fructele de avocado ajuta la stabilizarea lipidelor in corp, atat in cazul persoanelor sanatoase, cat si a celor cu hipercolesterolemie usoara (colesterol mare). Persoanele sanatoase au observat o reducere cu 16 % a nivelului total de colesterol dupa o dieta de o saptamana bogata in grasimi mononesaturate din avocado.
La cei cu colesterolul marit, dieta cu avocado a redus cu 17% valoarea totala de colesterol, cu 22 % valoarea colesterolului LDL si a trigliceridelor, si a marit cu 11% asa-zisul colesterol “bun” HDL.
Un studiu a aratat ca o jumatate de avocado mediu consumat cu un hamburger a inhibat semnificativ productia compusului inflamator Interleukin-6 (IL-6), comparativ cu burgerul consumat fara avocado proaspat. Iar unii specialisti sunt de parere ca exista studii cu rezultate " promitatoare" in ceea ce priveste beneficiile fructelor de avocado in functionarea vasculara si sanatatea cardiaca.
Cateva moduri inedite de a consuma avocado
Probabil ca ai consumat pana acum avocado in salate si guacamole, dar il poti manca si in alte moduri. Iata cum il mai poti folosi:
- Ca inlocuitor de grasime in retetele de prajituri. Inlocuiesti grasimea mentionata in reteta (ulei, unt sau margarina) cu o cantitate egala de avocado
- Poate fi un fel de mancare pentru bebelusi, cand trec pe hrana solida, in locul unor mancaruri de copii procesate
- In supe
- In smoothie-uri sau bauturi proteice
- Coapte cu un ou fiert moale in mijloc, la micul dejun
Sursa utilizata:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/18/keeping-avocados-fresh.aspx - avocado
Am citit multe articole interesante despre nenumaratele beneficii ale pulpei fructului de avocado. De curand, am parcurs niste articole si despre samburi, ca ar comestibili si cel putin la fel de bogati nutritiv ca si pulpa fructului. Insa, sunt si articole care sustin ca nu ar fi indicat sa consumam totusi samburele, fiindca studiile facute nu sunt inca suficient de concludente. Ce parerea aveti?