Nu e nimic mai neplacut decat aspectul si mirosul unor morcovi ofiliti, castraveti gelatinosi si a unor frunze de salata mucegaite.
Estimarile arata ca din produsele proaspete, aruncam aproape 19 % dintre legume si 14 % dintre fructe, din cauza ca se strica. Ce putem face pentru a preveni aceasta risipa? Sunt cateva metode, iar unele dintre ele se bazeaza pe fapte stiintifice. De exemplu, unele fructe (si chiar cateva legume) sunt climacterii, adica emit un gaz numit etilena care le ajuta sa se coaca.
Depozitarea produselor proaspete climacterii langa alimentele sensibile la etilena le poate grabi coacerea - si deteriorarea - acestora din urma.
Pe website-ul Universitatii de Stat din Washington se explica mai detaliat:
"Etilena este un gaz, o hidrocarbura … Nu se vede si este inodora. Unele fructe produc etilena pe masura ce se coc. Merele si perele se numara printre acestea. Etilena este responsabila de modificarile din textura, consistenta, culoare si alte procese implicate in procesul de coacere."
Un mar lovit, de exemplu, se strica mai repede. Acest lucru se intampla din cauza etilenei. Pentru a preveni afectarea produselor care nu emit etilena, secretul este sa fie depozitate separat de cele care o produc; astfel, cartofii trebuie tinuti separat de ceapa si merele separat de banane.
Sau poti cumpara un dispozitiv de absorbtie a etilenei din frigider. Printre cele mai populare legume si fructe care emit etilena se numara urmatoarele:
Pepenele galben Honeydew |
Piersicile |
Rosiile |
Perele |
Caisele |
Nectarinele |
Avocado |
Kiwi |
Mango |
Pepenele galben Cantaloupe |
Bananele |
Papaya |
Printre cele mai cunoscute fructe si legume sensibile la etilena se numara:
Broccoli |
Fasolea verde |
Pepenele verde |
Sparanghelul |
Salata / alte verdeturi |
Dovleacul de vara |
Merele |
Cartofii |
Vanata |
Castravetele |
Morcovii |
Sfaturi suplimentare pentru mentinerea alimentelor proaspete
Fructele de padure trebuie consumate cat mai repede sau pastrate la frigider. Daca sunt gelatinoase, trebuie aruncate, iar daca sunt umede, trebuie uscate cu un prosop de hartie sau unul textil. Fructele de padure se spala chiar inainte de consum. In ceea ce priveste aspectul de norisor de pe suprafata afinelor, surse autorizate spun ca:
"Stratul face parte din compozitia naturala a fructului. Cunoscuta sub numele de 'floare,' substanta cerata, alb-argintie de pe suprafata strugurilor, a afinelor si a unor soiuri de prune actioneaza ca o bariera intre insecte si bacterii si mentin umiditatea fructului.
Floarea este si un semn de prospetime, pentru ca dispare in timp si pe parcursul manevrarii produsului. Insa este indicat sa fie curatat sau clatit produsul sub apa, pentru a diminua expunerea la pesticide si bacterii."
Fructele de padure pot fi inghetate pentru a preveni deteriorarea si dezvoltarea mucegaiului. Se pot inmuia si intr-o solutie cu otet, care ucide sporii de mucegai si le mentine proaspete. Iata cum se procedeaza:
- Fructele de padure se clatesc rapid intr-o solutie de otet si apa in proportie de 1:3. Sau: se pun fructele in castron, se masoara apa si se mareste volumul de lichid cu o treime otet.
- Se clatesc fructele cu ajutorul unei strecuratoare, se intind pe un prosop de hartie pana se usuca, pentru a preveni mucegairea.
- Fructele de padure se pot ingheta, intr-un singur strat, apoi se depoziteaza intr-o punga de congelator (nu in pungi obisnuite) si se lasa la congelator pana la consum.
Sfaturi pentru depozitarea fructelor si legumelor
Cel mai bun sfat pe care il puteti primi: nu depozitati la frigider rosiile, cartofii, usturoiul si dovleacul de iarna. Isi vor pierde textura, gustul, devin vestede si apoase. De asemenea, nu e bine sa fie depozitate intr-un loc racoros, unde temperatura scade peste noapte. Rosiile, chiar si inainte de a fi recoltate, nu tolereaza frigul.
Nu depozitati produse proaspete aproape de aragaz, soba sau o alta sursa de caldura, pentru ca le poate grabi procesul de coacere.
Nu pastrati produse alterate in frigider. Inlaturati-le cat mai repede pentru a impiedica stricarea celorlalte alimente. Frigiderul trebuie mentinut curat, iar sertarele pentru legume si fructe trebuie pastrate uscate pentru a mentine textura ferma a legumelor si fructelor.
Caisele si prunele — Ambele continua sa se coaca dupa ce sunt culese. Se depoziteaza la temperatura camerei daca nu sunt "gata."
Sunt bune de consum cand cedeaza usor la apasarea degetului pe pulpa.
Pot fi pastrate in frigider, dar isi pierd din gust si textura.
Merele — Se pastreaza in locuri reci, intunecoase si departe de lumina soarelui timp de doua saptamani, in functie de soi.
Pastrate la frigider, pot ramane proaspete intre trei si patru saptamani.
Bananele — Bananele se tin departe de soare si caldura pentru ca se coc repede.
Pentru accelerarea procesului, se pot pune in pungi maro de hartie cu un mar, fruct ce emana etilena si in cateva zile sunt gata.
Sfat util: coaja de banana devine maro daca se pune la frigider, dar nu afecteaza fructul in interior.
Broccoli — Ca si morcovii, telina si conopida, broccoli trebuie invelita in plastic si depozitata in cel mai uscat sertar pentru a evita inmuierea.
Daca se spala, trebuie uscata inainte de a fi depozitata in frigider.
Varza — Varza taiata capata o culoare maro deloc apetisanta, chiar si cand e invelita in plastic si pastrata la frigider.
Cum prevenim acest lucru: partea taiata se acopera cu un prosop de hartie si intreaga bucata se infasoara complet cu folie de plastic inainte de a fi pusa intr-o punga.
Cand hartia se umezeste, se schimba cu un prosop uscat de hartie si astfel varza poate fi pastrata un timp mai indelungat.
Telina — Telina se pune intr-o punga de plastic, apoi se acopera cu folie de aluminiu.
Sau se depoziteaza intr-un recipient inalt, cu apa rece (este valabil si pentru alte legume verzi, sparanghel si ceapa verde) timp de o saptamana.
Aceasta metoda poate chiar reda textura crocanta telinei care a inceput sa se inmoaie.
Grepfrut, mandarine si /sau nectarine — Pastrate la temperatura camerei, grepfrutul tine cam o saptamana.
Pastrate la rece, pot tine cateva saptamani.
Portocalele sunt mai rezistente; pot sta la temperatura camerei 1-2 saptamani iar la frigider chiar mai mult, tinute intr-o plasa sau o punga perforata.
Struguri — Strugurii continua sa se coaca dupa cules, asa ca trebuie tinuti la frigider.
Sfat: strugurii proaspeti au coditele verzi si flexibile, in timp ce cei care sunt mai vechi au coditele mai uscate si lemnoase.
Kiwi — Fructele de kiwi sunt gata de consum cand cedeaza usor la apasare.
Se pastreaza la frigider cateva zile. Daca sunt foarte tari, pot fi depozitate si cateva luni la frigider.
Lamai si lime — Acestea pot fi tinute la temperatura camerei 1-2 saptamani sau mai mult la frigider. Trebuie ferite de lumina directa a soarelui.
Mango, nectarine, piersici si pere — Aceste fructe continua sa se coaca dupa ce sunt culese, iar depozitarea la frigider le poate incetini procesul.
Cand coaja cedeaza usor la apasare, sunt gata de consum.
Nectarinele si piersicile pot fi pastrate in pungi de hartie pentru a le grabi coacerea. Perele, in mod ciudat, se coc mai intai la interior.
Salata, kale sau alte verdeturi — Dupa ce sunt bine uscate, frunzele si capatanile de salata trebuie infasurate lejer in hartie si puse in pungi de plastic, lasand unul din capete deschis, pentru a lasa aerul sa patrunda.
Umiditatea de pe frunze le deterioreaza mai repede. O centrifuga pentru salata face minuni.
Pepene galben — pepenii galbeni pot fi lasati la temperatura camerei pentru a se coace, apoi depozitati in frigider.
Pepenii copti se cunosc pentru ca cedeaza usor la apasare in zona coditei.
Pepenele taiat se poate pastra mai multe zile la frigider intr-un recipient din sticla etans.
Fructul pasiunii — Fructul pasiunii se tine la temperatura camerei, departe de lumina directa a soarelui, pana cand coaja fructului incepe sa-si schimbe culoare si face cute, aratand ca s-a copt.
Pentru congelare se taie fructul in jumatate, se scoate miezul si se pune intr-un recipient sau se congeleaza fructul intreg.
Ananas — Se taie frunzele si se depoziteaza cu partea superioara in jos.
Astfel tot zaharul din fruct care s-a asezat la baza fructului pe perioada transportului se va omogeniza in intreg fructul.
Fructele de avocado
Fructele de avocado nu sunt doar fructe — sunt bace (fruct cu pericarp carnos, cu pielita subtire si cu miezul zemos, in care se afla semintele, Sursa: dexonline). Sunt coapte cand devin inchise la culoare si cand coaja cedeaza usor la apasare. Pentru a depozita fructele de avocado taiate in jumatate, se depoziteaza cu tot cu sambure intr-un recipient cu cat mai putin aer posibil. Oxigenul innegreste pulpa si ii da un gust usor amarui. Sau, asa cum recomanda site-ul MDhealth.com:
"Prezenta unui acid mentine fructele de avocado proaspete si previne oxidarea. Daca aveti o jumatate de avocado, puneti niste lamaie sau suc de lime pe suprafata sa, apoi il puneti intr-o punga … Pentru pastrarea unor bucati de avocado, se adauga jumatate de lingurita de suc de lamaie pe fiecare bucata in parte si se infoliaza in plastic foarte strans, astfel incat folia sa fie lipita de pulpa, pentru a preveni oxidarea."
Sfat: dupa ce taiati un avocado, se pot pune bucatile taiate in apa cu gheata pentru a preveni oxidarea lor pentru o perioada de pana la patru ore. Se pot cumpara in cantitati mai mari cand sunt tari, se depoziteaza la frigider si se scot cu doua zile inainte pentru a se coace la temperatura camerei.
Trucuri utile pentru fructe si legume
O metoda prin care te poti asigura ca produsele proaspete nu se strica este sa nu cumperi mai mult decat stii ca vei folosi. Chiar daca poate fi necesar sa faci cumparaturi mai des, pe termen lung merita efortul.
Alte sfaturi utile:
- Depoziteaza legumele verzi, cu frunze, in pungi de plastic, sufla pentru a umple punga cu dioxid de carbon si inchide-o etans inainte de a o pune in frigider. Pare ciudat, dar functioneaza.
- Ceapa, pusa in ciorapi fini, innodate intre ele, depozitate in locuri racoroase si intunecoase, pot rezista cateva luni.
- Depoziteaza merele alaturi de cartofi pentru a impiedica incoltirea acestora din urma.
- Stropirea cu suc de lamaie este foarte buna pentru prevenirea oxidarii la fructe taiate cum sunt merele sau perele.
- Ierburile aromatice se pot pastra prin uscare sau se taie, se pun in forme de gheata, se acopera cu apa si se pun la congelator. Odata congelate, se pun in pungi de plastic reutilizabile pentru a se folosi la supe sau chiar la salate, maruntite si scurse bine de apa.
Fructele se consuma in moderatie. Fructoza, un zahar simplu continut de fructe, se stie ca afecteaza pancreasul si poate chiar declansa cancerul pancreatic cand sunt consumate in exces. Pentru persoanele fara probleme de sanatate doza recomandata este de 25 grame de fructoza pe zi, sau mai putin pentru cei cu rezistenta la insulina.
Fructe si legume organice
Dupa atingerea produselor proaspete, mainile trebuie spalate, pentru ca acestea pot fi stropite cu pesticide. Este valabil si in cazul produselor organice. Chiar daca sunt etichetate drept "organice," exista riscul ca acestea sa fi fost contaminate prin contactul cu alte produse tratate cu pesticide sau ierbicide.
Contaminarea poate avea loc si din cauza vantului - care poate transporta substante chimice de pe culturile conventionale peste culturile organice, precum si in depozite, avand in vedere ca unele firme pot folosi aceleasi spatii atat pentru ambalarea produselor organice cat si pentru a celor conventionale.
Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/11/top-fresh-fruits-veggies-tips.aspx