0770 363 621 | GRATUIT PESTE 200 LEI
Hrana vie

Cum poti pastra legumele si fructele proaspete un timp mai indelungat

I se intampla oricui. Cumperi prea multi morcovi, castraveti sau o salata mai pretentioasa, nu reusesti sa le consumi la timp si se strica. Nu e nimic mai neplacut decat aspectul si mirosul unor morcovi ofiliti, castraveti gelatinosi si a unor frunze

I se intampla oricui. Cumperi prea multi morcovi, castraveti sau o salata mai pretentioasa, nu reusesti sa le consumi la timp si se strica. Nu e nimic mai neplacut decat aspectul si mirosul unor morcovi ofiliti, castraveti gelatinosi si a unor frunze de salata mucegaite.

Estimarile arata ca din produsele proaspete, aruncam aproape 19 % dintre legume si 14 % dintre fructe, din cauza ca se strica. Ce putem face pentru a preveni aceasta risipa? Sunt cateva metode, iar unele dintre ele se bazeaza pe fapte stiintifice. De exemplu, unele fructe (si chiar cateva legume) sunt climacterii, adica emit un gaz numit etilena care le ajuta sa se coaca.  

Depozitarea produselor proaspete climacterii langa alimentele sensibile la etilena le poate grabi coacerea - si deteriorarea - acestora din urma.

Pe website-ul Universitatii de Stat din Washington se explica mai detaliat:

"Etilena este un gaz, o hidrocarbura … Nu se vede si este inodora. Unele fructe produc etilena pe masura ce se coc. Merele si perele se numara printre acestea. Etilena este responsabila de modificarile din textura, consistenta, culoare si alte procese implicate in procesul de coacere."

Un mar lovit, de exemplu, se strica mai repede. Acest lucru se intampla din cauza etilenei. Pentru a preveni afectarea produselor care nu emit etilena, secretul este sa fie depozitate separat de cele care o produc; astfel, cartofii trebuie tinuti separat de ceapa si merele separat de banane.

Sau poti cumpara un dispozitiv de absorbtie a etilenei din frigider. Printre cele mai populare legume si fructe care emit etilena se numara urmatoarele:

Pepenele galben Honeydew

Piersicile

Rosiile

Perele

Caisele

Nectarinele

Avocado

Kiwi

Mango

Pepenele galben Cantaloupe

Bananele

Papaya

Printre cele mai cunoscute fructe si legume sensibile la etilena se numara:

Broccoli

Fasolea verde

Pepenele verde

Sparanghelul

Salata / alte verdeturi

Dovleacul de vara

Merele

Cartofii

Vanata

Castravetele

Morcovii

 

Sfaturi suplimentare pentru mentinerea alimentelor proaspete

Fructele de padure trebuie consumate cat mai repede sau pastrate la frigider. Daca sunt gelatinoase, trebuie aruncate, iar daca sunt umede, trebuie uscate cu un prosop de hartie sau unul textil. Fructele de padure se spala chiar inainte de consum. In ceea ce priveste aspectul de norisor de pe suprafata afinelor, surse autorizate spun ca:

"Stratul face parte din compozitia naturala a fructului. Cunoscuta sub numele de 'floare,' substanta cerata, alb-argintie de pe suprafata strugurilor, a afinelor si a unor soiuri de prune actioneaza ca o bariera intre insecte si bacterii si mentin umiditatea fructului.

Floarea este si un semn de prospetime, pentru ca dispare in timp si pe parcursul manevrarii produsului. Insa este indicat sa fie curatat sau clatit produsul sub apa, pentru a diminua expunerea la pesticide si bacterii."

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#avocado #depozitare #fructe #legume #mucegaiul #proaspat

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sfaturi practice pentru pastrarea optima a fructelor, legumelor, verdeturilor

Sfaturi practice pentru pastrarea optima a fructelor, legumelor, verdeturilor

Studiu: vegetarienii prezinta un risc de cancer mai scazut cu 45%

Studiu: vegetarienii prezinta un risc de cancer mai scazut cu 45%

Cum a salvat un nutritionist Danemarca in timpul foametei din perioada Primului Razboi Mondial

Cum a salvat un nutritionist  Danemarca in timpul foametei din perioada Primului Razboi Mondial
Adaugă comentariul tău
Primesti saptamanal
inspiratie verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.