Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Care este cea mai eficienta metoda de a indeparta pesticidele de pe legume, fructe si verdeturi

Care este cea mai eficienta metoda de a indeparta pesticidele de pe legume, fructe si verdeturi

Iti doresti sa introduci in alimentatia ta mai multe fructe, legume si verdeturi, dar te sperie gandul ca sunt stropite si nu le poti spala suficient de bine? 

Din pacate majoritatea nu stiu cum trebuie spalate in mod corect verdeturile astfel incat sa fie eliminate ceara, eventualele pesticide si substante toxice aplicate si, de cele mai multe ori, clatirea sub jet de apa nu este suficienta.

Un studiu facut la Universitatea Massachusetts din California a comparat 3 modalitati de a spala legumele, fructele si verdeturile pentru a vedea care este mai eficienta.

Asadar, prima varianta, cea mai des intalnita, presupune spalarea alimentelor in apa curata. Cea de-a doua varianta presupune folosirea unei solutii de curatare a legumelor si fructelor pe baza de clor, iar cea de-a treia, o solutie simpla din bicarbonat de sodiu . 


Rezultatele au indicat in mod clar care dintre cele trei variante este mai eficienta in reducerea numarului de bacterii si substante toxice de pe suprafata verdeturilor, legumelor si fructelor: bicarbonatul de sodiu este cea mai ieftina dar si cea mai eficienta solutie in indepartarea substantelor nocive.

Solutia pe baza bicarbonatului de sodiu este compusa din 1 lingura de bicarbonat la 1.5 litri de apa, in care se lasa la inmuiat, preferabil separat, legumele, fructele si verdeturile timp de aproximativ 15 minute, dupa care acestea se vor clati sub jet de apa rece.

Chiar si produsele care se decojesc, precum bananele si citricele este indicat a fi spalate inainte de consum deoarece coaja lor intra in contact direct cu mainile.

 

Cum trebuie sa spalam diferite categorii de alimente

Ei bine, daca verdeturile trebuie "plimbate" prin apa usor, astfel incat sa nu se rupa, pentru crucifere - broccoli si conopida - acestea trebuie lasate cateva minute in apa cu bicarbonat pentru ca praful sa se depuna pe fundul vasului.

Daca alegeti sa consumati ciupercile champignon cu tot cu coaja, se pare ca cea mai buna metoda de a le curata este cu ajutorul unui prosop de bucatarie umed, deoarece acestea absorb umezeala daca sunt spalate direct in apa si nu-si mai pastreaza textura.

Cartofii si morcovii pot fi spalati cu ajutorul unui burete sau unei perii de bucatarie pentru a indeparta cu usurinta pamantul si praful.

Merele, dupa ce au fost lasate in solutia cu bicarbonat de sodiu, e bine sa fie spalate sub jet in dreptul coditei, deoarece acolo se ascunde cu usurinta mizeria.

Vedeti mai multe detalii in video-ul de mai jos.

Surse:

https://cen.acs.org/articles/95/web/2017/10/Baking-soda-washes-pesticides-apples.html

#bicarbonat #fructe #legume #pesticide #substante chimice #verdeturi #spalare alimente

Ce au mai parcurs alti cititori...

Fructele si legumele cu cea mai mare si ce mai mica concentratie de pesticide
Cum poti pastra legumele si fructele proaspete un timp mai indelungat
Cele mai bune parti ale fructelor si legumelor si pe care nu le mananci
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101