Majoritatea adultilor ar beneficia daca ar consuma o cana si jumatate pana la doua cani de fructe si doua-trei cani de legume in fiecare zi. Dar ar fi mai usor sa ajungem la portia zilnica recomandata daca nu am arunca atat de multe bucati si parti benefice din fructele si legumele noastre favorite. (Sa nu mai mentionam ca am putea sa ne oprim din irosirea a 25-33% din mancarea noastra la nivel global).
Da, vorbim despre seminte, coji, tulpini si nervuri, si multe altele despre care va ganditi ca trebuie sa le aruncati la gunoi.
Se pare ca, multumita unor beneficii deosebite pentru sanatate, acestea nu ar fi nevoie sa fie exilate la gramada de compost. Incepeti sa va bucurati de aceste opt suplimente inca de astazi.
Cojile de mar
Un antioxidant numit quercetina te asteapta in coaja marului tau, furnizand beneficii pentru plamani si creier. Coaja de mar mai contine si mai multe fibre si vitamine decat pulpa fructului.
Citeste si articolul: Care sunt beneficile consumului de mere
Nervurile de la frunzele de sfecla mangold (Swiss Chard)
Un studiu din 2006 a gasit ca in aceste nervuri cu nuante stralucitoare sunt cantitati substantial de glutamina, un aminoacid care joaca un rol esential in procesele de vindecare si refacere a corpului. Incearca sa le toci si sa le gatesti impreuna cu frunzele.
Cojile de portocala
Potrivit unui studiu din 2004, in coaja portocalei si a altor citrice exista o substanta ce poate avea un efect de micsorare a colesterolului, efect mai puternic si decat unele medicamente prescrise pe reteta. Compusii, flavone polimetoxilate, ar mai putea explica si puterile protectoare ale citricelor impotriva bolilor de inima si a inflamatiilor, potrivit studiului.
Nu te ingrijora: nu trebuie sa musti din intreaga portocala. Razuieste-o sau da aroma cu bucatele de coaja felurilor tale favorite de mancare.Ai grija insa sa ca fructul provina dintr-o sursa sigura, preferabil agricultura ecologica, traditionala.
Frunzele de sfecla
Desi acum recoltam aceste plante pentru radacinile lor – sfeclele – ele au fost cultivate mai intai pentru frunzele lor, dupa The Complete Leafy Greens Cookbook/Cartea de Bucate Completa a Legumelor cu Frunze Verzi. Gatiti-le pentru fibre, calciu, fier, si multe altele, plus gramezi de vitamina A si K. Asteptati-va la un gust pe jumatate sfecla, pe jumatate kale(varza furajera), in intregime gustoasa.
Coaja pepenelui verde
Carnea suculenta a acestui fruct favorit al verii contine un aminoacid numit L-citrulina, despre care se crede ca imbunatateste performantele atletice si alina durerile musculare. Dar citrulina, care mai ajuta la inlaturarea azotului din sange, a fost descoperita ca gasindu-se si in coaja lui, intr-un studiu din 2003 al Serviciului de Cercetari al Departamentului pentru Agricultura al SUA/USDA's Agricultural Research Service.
Frunzele de nap/gulie
Precum guliile, aceste frunze care nu ar trebui aruncate sunt un amestec de dulce si iute. Precum frunzele de sfecla, sunt superbogate in vitaminele A si K, dar si o foarte buna sursa de fibre, fier, potasiu si multe altele.
Coaja cartofului
Pulpa acestei legume are o gramada de oferit, dar in mod egal, si coaja ofera multa fibra. Mai contine si o gramada de vitamine B, C, fier, calciu si potasiu, printre alti nutrienti, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica din SUA. Asta nu inseamna sa comanzi coji de cartof la bar; doar ramai la cartofi copti cu coaja cu tot.
Semintele de dovleac
Data viitoare cand scobesti un dovleac, pune deoparte maruntaiele sangeroase pe masura ce le scoti prin scobire. Circa o jumatate de cana contine mai mult decat doza zilnica recomandata de magneziu, al carui nivel scazut poate duce la probleme cardiace, osteoporoza si dureri de cap. Semintele mai sunt bogate si in fier si proteine, ca si in anumiti compusi vegetali numiti fitosteroli, care s-au aratat a reduce colesterolul „rau”.
initial legumele au fost stropite pt a le proteja de daunatori problema a aparut cand lacomia unora a fost asa de mare ca am ajuns aici....
Cristina si Acatrinei, scrie clar ca este indicat sa folosim fructe si legume din surse sigure, de preferat din cultura traditionala, bio. Dumnezeu a creat natura curata, omul a intervenit si, cu aprobarea tacita a maselor, a modificat-o. Acum avem ceea ce meritam, in functie de actiunile sau inactiunile noastre. Simplu ! Sanatate si spiritualitate tuturor !
stim sigur ca toate fructele si legumele sunt tratate chiar vroiam sa intreb daca le putem folosi dupa spalarecojile dela citrice
Si cu pesticidele din coji ce ne facem?