Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Suportul nutritional necesar bunei functionari a glandelor suprarenale

Suportul nutritional necesar bunei functionari a glandelor suprarenale

Cele doua glande suprarenale se afla deasupra rinichilor, de unde si numele de “suprarenale”. Glandele suprarenale sunt alcatuite din doua sectiuni complet separate, cortexul si medulla. La fel ca in cazul glandei pituitare, cele doua sectiuni ale su

Glandele suprarenale se afla deasupra rinichilor, de unde si numele de “supra"-renale.

Aceste doua glande sunt alcatuite din doua structuri complet separate, cortexul si medulla. La fel ca in cazul glandei pituitare, cele doua structuri ale suprarenalelor au evoluat din doua tipuri diferite de tesut.

Zona medulara

Medulasuprarenala a evoluat din sistemul nervos. Medulla functioneaza impreuna cu sistemul nervos autonom (procese inconstiente cum ar fi respiratia si digestia). Medulla interna are o legatura directa cu creierul.

Hormonii secretati de medulosuprarenala

Glandele suprarenale produc adrenalina (80%) si noradrenalina (20%), mai cunoscute in domeniul medical sub numele de epinefrina si norepinefrina. Acesti hormoni, impreuna, sunt cunoscuti sub numele de catecolamine.

Hormonii medulari nu sunt esentiali pentru a trai, insa viata fara ei ar fi foarte grea. Daca nu ar exista stresul, acesti hormoni nu ar mai fi necesari, insa exista mai multe grade de intensitate a stresului. Hormonii medulari suprarenali compenseaza stresul pe care il generam in corp prin simplul act al ridicarii in picioare sau al asezarii. Fara acesti hormoni, tensiunea ar scadea vertiginos cand ne-am ridica, din cauza gravitatii care atrage sangele in jos, spre picioare si talpi.

Adrenalina

Epinefrina, cum este denumita adrenalina mai frecvent, mareste ritmul cardiac, contracta vasele de sange, dilata caile respiratorii si pregateste sistemul nervos pentru reactia de lupta sau fugi. Epinefrina actioneaza asupra fiecarei parti a corpului.

Noradrenalina

Norepinefrina, sau noradrenalina, actioneaza impreuna cu epinefrina si transmite propriul sau stimul creierului. Ca si adrenalina, noradrenalina reactioneaza la stimulul de lupta sau fugi. Noradrenalina creste ritmul cardiac, declansand eliberarea de glucoza din depozitele de energie ale corpului si marind fluxul sanguin catre muschi. Noradrenalina afecteaza si acele parti ale creierului responsabile de atentie si reactie. Noradrenalina este un agent antiinflamator pentru creier.

Afectiuni ale medullei suprarenale

Cand medulla are probleme, acest lucru afecteaza si sistemul nervos. Patologia medullei suprarenale este, in principal, declansata de neoplasm (tumori) sau de o functionare proasta a sistemului nervos, insa sunt multe alte probleme care pot duce la un exces sau un deficit al celor doi hormoni. Sistemul nervos va compensa lipsa de hormoni suprarenali pentru o perioada, insa doar prin vindecare tiroidei, a intregii glande suprarenale si, daca este cazul, a sistemului endocrin ca intreg, se poate reface si sanatatea medullei suprarenale.

Corticosuprarenala

Corticosuprarenala este impartita in trei zone si produce trei tipuri principale de hormoni din categoria steroizilor.

"In medicina, pentru a fi retinute corect cele trei categorii de hormoni, se foloseste sintagma: “Sare, zahar, sex…cu cat patrunzi mai adanc, cu atat e mai dulce”. Nu este important, dar te ajuta sa tii minte." (Precision Nutrition)

Zona glomerulara & mineralocorticoizii

Mineralocorticoizii (cum ar fi aldosteronul, care reprezinta aproximativ 96% din hormonii din acest grup de mineralocorticoizi) produsi in zona glomerulara contribuie la reglarea tensiunii si a echilibrului electrolitilor. Aldosteronul controleaza apa si concentratia de electroliti (sodiu si potasiu).

Mineralocorticoizii actioneaza asupra rinichilor, care, sub actiunea acestor hormoni, excreta sodiu sau potasiu, dupa caz, pentru a mentine un echilibru optim in corp. Adenoamele suprarenale (benigne, secretand in mod  activ cresteri ale cortexului) duc la o supraproductie de aldosteron si raspund de 25% dintre cazurile de tensiune marita.

Zona fasciculata & glucocorticoizii

Cortizolul (numit si hidrocortizon) reprezinta 95% din hormonii glucocorticoizi produsi, dar, in afara de el, mai sunt si corticosteronul si cortizonul.

Functiile cortizolului:

Doua binecunoscute boli ale suprarenalelor sunt boala lui Addison si sindromul lui Cushing. Boala lui Addison este o insuficienta adrenocorticala acuta. Sindromul lui Cushing este cauzat de o functie corticala suprarenala excesiva.

"John F. Kennedy este probabil cel mai faimos pacient cu boala lui Addison si avea nevoie in mod regulat de injectii cu cortizon pentru a putea face fata stresului. Pentru ca unul dintre efectele secundare ale injectiilor cu cortizol este “bronzarea” pielii, JFK arata cel mai bine (bronzat si relaxat) in perioadele de stres – imediat dupa injectii.” – John Barron

O manifestare completa a bolii lui Addison este rara, insa oboseala suprarenala este foarte comuna. Sindromul lui Cushing este si el foarte rar.

Zona reticulara & androgenii

Testosteronul este cel mai cunoscut androgen. Androgenii sunt hormoni masculini. La barbatii adulti, nu multi dintre acesti hormoni sunt produsi de glanda suprarenala. Barbatii secreta cea mai mare parte a androgenilor in testicule, in timp ce femeile secreta androngenii in glandele suprarenale.

Epuizarea suprarenala

Multi specialisti in sanatate estimeaza ca 80% dintre occidentali sufera de epuizare suprarenala intr-o masura sau alta. Nu este de mirare, daca luam in considerare dependenta de cofeina, nicotina, alte substante stimulante, tendinta de a neexpune constant la Wi-Fi si radiatie celulara.

Simptome ale oboselii suprarenale

Nutrienti care maresc raspunsul suprarenal:

Cum se vindeca glandele suprarenale

Se folosesc suplimente cu vitamina D3, un complex de B-uri cu adaos suplimentar de B5, un supliment cu acid gras cu  DHA si EPA, o pudra multi vitaminica de calitate si o formula lichida cu minerala.

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Fara stimulanti cum ar fi cafeaua, ceaiurile cofeinizate, bauturile energizante, tigari etc. Se consuma mai mult ca orice, legume proaspete, se elimina alimentele procesate si rafinate, ca orezul alb, produsele cu continut ridicat de sirop de porumb bogat in fructoza si chiar si cerealele organice sau chipsurile din quinoa. Daca nu le faci singur acasa, atunci nu le mananci.

Trebuie asigurata o buna functionalitate a corpului si in alte zone care afecteaza suprarenalele. Sistemul endocrin ca intreg, si mai ales tiroida, rinichii si hipotalamusul, trebuie sa functioneze normal pentru ca glandele suprarenale sa se vindece complet. Daca este nevoie, trebuie eliminata Candida si restabilit echilibrul florei intestinale. (acest lucru poate fi necesar si in cazul oboselii suprarenale, cauzata de stilul de viata toxic, plin de zahar si caracterizat de o adevarata obsesie pentru antibacteriene a societatii in care traim, care, de multe ori, este principala cauza a tulburarilor endocrine).

Se practica regulat impamantarea, cel putin 15 minute pe zi (cu cat mai mult, cu atat mai bine). Se practica si privitul la soare, daca tot esti afara (dar nu in mod direct). Se fac plimbari in aer liber zilnic sau ori de cate ori este posibil (din nou, cu cat mai mult, cu atat mai bine). Se vor evita sau este bine sa se foloseasca metode de neutralizare a undelor Wi-Fi, a radiatiilor de la celulare sau a altor surse de unde electromagnetice (lampile de sare ajuta, probabil si impamantarea). Trebuie sa inveti sa respiri corect, sa inspiri astfel incat sa simti cum stomacul isi mareste volumul cu aer cand inspiri.

Daca simptomele nu se amelioreaza rapid, se pot folosi suplimente cu extracte glandulare (pentru cei care nu sunt vegani) si plante adaptogene.

Concluzie

Dieta este, ca intotdeauna, esentiala. O alimentatie usor alcalina, bogata in produse proaspete, detoxifica sistemul endocrin si il mentine sanatos. Stimulanti precum cofeina si nicotina, precum si orice alta substanta care da dependenta, trebuie eliminate pentru a avea o functie suprarenala sanatoasa.

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/nutritional-support-for-adrenal-health

#glande suprarenale #nutritie #sanatate #hormoni sexuali

Ce au mai parcurs alti cititori...

Miscarea, un lucru necesar pentru existenta umana
5 motive surprinzatoare pentru care e bine sa faci genuflexiuni in fiecare zi
13 argumente care te vor pune pe ganduri cu privire la consumul de carne rosie
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101