Insuficienta suprarenala este cunoscuta sub numele de Addison, este cronica si foarte multi oameni sunt afectati de oboseala suprarenala. Pentru a primi un diagnostic precum Addison, trebuie sa fi pierdut 90% din functia glandelor suprarenale, dar insa puteti avea probleme suprarenale si fara acest diagnostic.
Intre o sanatate optima si boala Addison este mentionata oboseala suprarenalelor, o forma usoara de insuficienta suprarenala, care apare atunci cand glandele suprarenale sunt suprasolicitata.
Rolul principal al glandelor suprarenale este de a produce si de a reglementa hormonul de stres - cortizol. Glandele suprarenale, de asemenea, produc hormonii estrogen si progesteron si produc neurotransmitatori precum adrenalina (epinefrina), noradrenalina si dopamina.
Acesti hormoni impreuna cu neurotransmitatorii regleaza metabolismul si comunica cu alte organe, cum ar fi creierul, rinichii si sistemul de reproducere. Cu toate acestea, stresul cronic poate suprima glandele suprarenale, facandu-l sa elibereze cantitati insuficiente din acesti hormoni necesari.
Cauze:
- lipsa de somn
- dieta saraca in nutrienti (prelucrate, junk food)
- stimulente (cafeina, zahar)
- programul de lucru supraincarcat
- traume emotionale (relatii nesanatoase, moartea unei persoane dragi)
- lipsa de distractie si de emotie
Traim intr-o lume foarte stresanta. Avem saptamani cu 80 de ore de lucru, ne sacrificam orele de somn, bem doua cesti de cafea sa ramanem trezi in timpul zilei, consumam produse zaharoase pentru mai multa energie, iar aceste obiceiuri ne afecteaza emotional, mental, fizic, si spiritual.
Cand ne angajam in activitati stresante, corpul intra in modul de “lupta” sau “fugi”, si credem ca avem nevoie de un val de energie pentru a supravietui. Hormonul de stres - cortizol este eliberat in corpul nostru. Deoarece functia sa este de a va oferi o explozie de energie, cortizolul creste zaharului din sange, suprima sistemul imunitar pentru a economisi energie si incepe sa stocheze proteine si carbohidrati. In timp, un nivel ridicat de cortizol poate duce la rezistenta la insulina si slabeste sistemul imunitar. Citeste mai multe de acest lucru in articolul : Raspunsul "lupta sau fugi" sau ce este de fapt stresul!
Semne de oboseala suprarenala:
- inexplicabila scadere in greutate
- dureri musculare
- oboseala (dificultati in ridicarea din pat dimineata)
- scaderea tensiunii arteriale
- pofta de sare si zahar
- tremur sau delir daca sarim peste o masa
- ameteli la ridicarea in picioare
- tulburari de somn
- libidou scazut
- infertilitate
- dezechilibre tiroidiene
- caderea parului
- vedere incetosata
- alergii severe
Cum testam oboseala suprarenala:
Traim intr-o lume toxica cu nivel ridicat de stres, astfel ca majoritatea dintre noi au unele semne de oboseala suprarenala. Daca ne analizam stilul de viata putem stabilii daca suferim de oboseala suprarenala. In plus, se poate face o analiza a salivei in cazul in care doriti sa obtineti informatii concrete sau pentru a urmarii progresul.
Prin acest test de saliva se pot detecta dezechilibre de cortizol - hormoni de stres si DHEA, prin luarea a patru esantioane pe parcursul zilei. Dezechilibrele acestui hormon pot afecta nivelul de energie, emotiile, si pot duce la multe alte probleme de sanatate, cum ar fi anxietate, alergii, sindromul de oboseala cronica, insomnie, depresie, migrene, infectii recurente, dificultati menstruale si infertilitate.
Cum tratam oboseala suprarenala:
Este important sa ne amintim ca glandele suprarenale nu sunt cauza. Cel mai bun mod de a trata oboseala suprarenala este de a trata cauza: stresul. Daca suferiti de oboseala suprarenala, cel mai important lucru pe care il puteti face este de a stabili o rutina. Mai jos puteti gasi cateva dintre sugestiile mele pentru stabilirea rutinei.
- Du-te la culcare la aceiasi ora in fiecare noapte (preferabil inainte de 10 pm) si dormi 8 ore.
- Invata sa spui nu, atunci cand ai ajuns la limita.
- Fa ceva relaxant in fiecare zi (baie calda, plimbare in parc, yoga, meditatie, acupunctura, etc).
- Nu te supra-solicita. Daca esti obosit dupa antrenament, relaxeaza-te.
- Mananca un mic dejun bogat in proteine inainte de 10 am.
- Consuma fructe cu o sursa de proteine (nuci sau unt de nuci).
- Evita alcoolul, zaharul, glutenul si produsele lactate (alimente toxice si inflamatorii).
- Luati in considerare si suplimentele (plante adaptogene, vitamine B).
Plantele medicinale adaptogene ajuta organismul sa se adapteze si sa faca fata stresului. Acest lucru da un suport glandei suprarenale. Complexul de vitamina B este ideal pentru suportul suprarenal. Puteti lua, de asemenea, magneziu, acizi grasi omega-3 si vitamina C.
Daca sunteti curiosi in sanatatea suprarenala, sau doriti asistenta in tratarea oboseali suprarenale, cautati un medic de medicina functionala.
Sursa pentru acest articol:
http://www.mindbodygreen.com/0-11472/everything-you-need-to-know-about-adrenal-fatigue.html - oboseala suprarenala
multumesc pt. sfaturi ,ele reusesc sa ma ghideze uneori in anumite situatii
Ce a ce faceti ,cu publicatul unor informati pe care le pot întelege orisice om ,vine numai în ajutor ,nu putem decît sa va multumim pentru documentatia voastra si uni putem sa luam si masuri în ce a ce ne priveste sanatatea .Tinetio tot asa ,felicitari.........
Foarte bine atinse cauzele deprecierii in functionare a gl. suprarenale...ca remediu principal trebuie mentionata alimentatia vegetariana cu preponderenta naturala(neprelucrata)
Foarte interesant articolul.Multumesc de informatie.Eu de obicei redistribui ce primesc in speranta ca vor citi cit mai multi dragi mie,vor lua minimum de masuri ,isi vor usura suferinta de vor fi in cunostinta de cauza.Va doresc o zi minunata <3.