Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Importanta hormonilor si cum ii putem mentine in echilibru

Importanta hormonilor si cum ii putem mentine in echilibru

Sa spunem ca hormonii au un efect incredibil de puternic asupra perceptiei noastre si, prin urmare, asupra alegerilor pe care le facem, ar fi doar pe jumatate adevarat. Hormonii fac, de fapt, parte din felul in care vedem lumea. Nu folosim hormoni do

A spune ca hormonii au un efect incredibil de puternic asupra perceptiei noastre si, prin urmare, asupra alegerilor pe care le facem, ar fi doar o jumatate de adevar. Hormonii sunt, de fapt, o parte din felul in care vedem lumea. Nu folosim hormoni doar pentru a dormi, a procrea sau a reactiona in caz de pericol, ci pentru aproape fiecare functie a corpului in parte.

Corpul uman este facut sa fie pregatit pentru orice. Fiecare situatie in parte are nevoie de o combinatie diferita de substante. Teama are nevoie de adrenalina, desigur. Cand intalnim pe cineva de care ne place, corpul secreta un set de hormoni diferiti de cei pe care ii secreta atunci cand intalnim pe cineva care nu ne place.

Un sistem hormonal dezechilibrat ne ingreuneaza viata. Si cum ar putea fi altfel cand primesti mesaje neclare sau incomplete despre felul in care lumea interactioneaza cu tine. Aproape oricine stie cat de mult poate viata unei femei fi influentata de SPM (sindrom premenstrual). Relatiile, munca si viata in general nu pot functiona normal daca hormonii nu sunt intr-o stare de echilibru.

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt mesageri chimici lichizi care regleaza multe activitati ale corpului. Ei transmit mesaje care influenteaza procese biologice de la metabolism, crestere si maturizare pana la sexualitate si reproducere (si orice se afla intre acestea).

Sistemul endocrin secreta hormonii direct in sange. Principalele glande ale acestui sistem sunt urmatoarele:

Mai sunt si alte organe care secreta hormoni endocrini in afara de acestea; sistemul digestiv, rinichii, ficatul si oasele secreta si ele hormoni endocrini. In plus, hormonii sunt secretati si de sistemul exocrin. Celulele din corp folosesc hormoni pentru a comunica.

Principalele probleme medicale pe care le asociem cu hormonii sunt de natura sexuala sau asociate cu reproducerea (ovarele, testiculele, suprarenalele), un metabolism incetinit sau hiperactiv (glanda tiroida), reglarea glicemiei (pancreasul), problemele legate de stres (suprarenalele), precum si tulburarile de somn (glanda pineala).

Ce este un dezechilibru hormonal?

Cand vorbim despre dezechilibru hormonal, de regula ne referim la sindromul premenstrual, insa tot printre problemele de sanatate hormonale se numara si diabetul, cancerul, tulburarea bipolara si alte 6000 tulburari endocrine care apar in urma functionarii neadecvate a hormonilor, cauzata fie de o productie in exces, un deficit sau o perturbare in livrarea sau utilizarea acestora.

Perturbatorii endocrini

Multe substante chimice sintetice sunt perturbatori endocrini care pot afecta dezvoltarea, sistemul reproducator, sistemul imunitar si sistemul neurologic. Acestea sunt asociate cu diverse tipuri de cancer (la san, prostata, tiroida etc), defecte la nastere (inclusiv malformatii ale membrelor si organelor sexuale), dizabilitati de invatare, ADHD si probleme cognitive/de dezvoltare a creierului, cum ar fi un IQ scazut, si probleme de fertilitate/reproducere. Cele mai grave probleme apar in uter.

Substantele perturbatoare de hormoni sunt prezente in multe din produsele pe care le folosim zilnic, produse cosmetice, de ingrijire a corpului (sapunuri, sampoane, parfumuri, deodorante, creme de protectie solara etc), detergenti si produse casnice de curatenie, sticle si recipiente din plastic, pesticide si ierbicide, conserve din metal, mercur (in mancare si in plombele de amalgam), ftalatii (folositi pentru a inveli medicamentele), agentii ignifugi, PCB(bifenili policlorurati) (prezenti in vopseluri, adezivi, agenti de etansare si lacuri de pardoseala), DEHP (in ambalajele alimentare) – si lista poate continua la nesfarsit.

Toate povestile de groaza pe care le auzim despre expunerea chimica si daunele pe care le poate produce in corp se refera la perturbarile hormonale si la modul in care substantele chimice interfereaza cu abilitatea corpului de a-si regla proprii hormoni. Prea mult sau prea putin dintr-un anumit hormon va avea un semnificativ impact asupra corpului.

Industria de lactate, de exemplu, inca foloseste un hormon de crestere (rBGH).

Societatea moderna este imbibata de perturbatori endocrini: in aerul pe care il respiram (in special in interior), in apa pe care o bem, mancarea pe care o consumam, produsele pe care le aplicam pe corp (si care sunt absorbite de piele) precum si produsele de folosinta zilnica.

Ce putem face pentru a reduce expunerea la perturbatorii endocrini?

Sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a reduce expunerea la perturbatorii endocrini: modificari in alimentatie, alegerea produselor de ingrijire a corpului precum si cele de uz casnic, sau alte lucruri care ne pot afecta mediul.

Alimentatia

Alege produsele organice. Alimentele organice diminueaza ingestia de pesticide si ierbicide si elimina riscul de OMG, toate avand un efect negativ asupra hormonilor. Nu consuma soia nefermentata. Soia nefermentata contine inhibitori de enzime care perturba grav estrogenul.

Produsele de ingrijire corporala

Din nou, alegeti produse organice. Sapun, pasta de dinti, spray de par, deodorant, crema de ras, masti faciale, tratamente pentru acnee, creme de protectie solara, medicamente cu aplicare cutanata – toate pot fi gasite in varianta fara chimicale sau pot fi facute in casa.

Produse de curatenie

Exista multe produse de curatenie organice si fara chimicale, dar, in definitiv, ce trebuie sa cumperi pentru casa? Poti curata aproape orice tip de suprafata cu otet sau bicarbonat de sodiu. De ce sa cumperi alternative scumpe? Poti folosi si detergent de rufe si de vase fara chimicale.

Poluantii din locuinta

Renunta la aparatele de improspatat aerul. Sunt asociate cu depresia! Otetul, pus intr-un castron, poate absorbi toate mirosurile. Sau fierbe cateva coji de portocala. Investeste timp pentru o vopsea care sa nu fie toxica, precum si pentru alte produse de uz casnic ce pot otravi aerul. Selecteaza cu atentie covoarele, mobila si - nu in ultimul rand - salteaua! Aeriseste cat mai des!

Dantura, stimulantii, contraceptivele si Candida

Plombele cu mercur, obturatiile de canal si cariile pot deregla hormonii. O infestare cu Candida in intestine poate perturba productia de hormoni. Contraceptivele dau peste cap intregul sistem hormonal. 

Cum detoxifici corpul de perturbatorii endocrini si refaci echilibrul hormonal

Din nou, alimentatia este fundamentul sanatatii si, cu siguranta, sta la baza eliminarii substantelor nedorite din corp.

Alege produse organice, intregi, bogate nutritiv si cat mai variate posibil. 80% din alimentatie ar trebui sa fie alcatuita din produse crude, organice, proaspete – mai mult legume decat fructe. Trebuie eliminate aromele artificiale, colorantii, conservantii, monoglutamatul de sodiu, grasimile trans sau OMG (organisme modificate genetic). De asemenea, trebuie evitate produsele procesate si, pe cat posibil, alimentele ambalate in plastic. Investeste in recipiente din sticla (si borcanele sunt foarte utile in acest sens) si nu cumpara mancare la conserva.

Apa de la robinet contine, de regula, clor, medicamente si tot felul de alte substante pe care nu ai dori sa le ai in corp. Asigura-te ca apa pe care o consumi este dintr-o sursa curata si sigura, eventual filtrata cu un filtru bun.

Alimentatia potrivita si aportul necesar de nutrienti vor ajuta corpul sa elimine elementele straine, fie ca sunt virusi, bacterii, ciuperci, metale grele sau substante chimice.

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/the-power-of-our-hormones-and-how-to-balance-them

#echilibru hormonal #hormoni #sistem endocrin #perturbatori endocrini

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
Cele mai bune alimente pentru un sistem hormonal optim
De ce afectiunile tiroidiene sunt mai frecvente la femei decat la barbati?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101