Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Perturbatorii endocrini alimentari asociati cu menopauza prematura

Perturbatorii endocrini alimentari asociati cu menopauza prematura

Un nou studiu arată că o anumită expunere la perturbatorii endocrini este asociată cu menopauză prematură. Menopauza prematură este importantă pentru că reprezintă un declin prematur al funcționării ovarelor. Află cum poți reduce expunerea la aceste substanțe periculoase.

Perturbatorii endocrini sunt substante chimice sintetice care imita, modifica sau actioneaza impotriva hormonilor naturali ai corpului. Acestia sunt considerati de oamenii de stiinta un adevarat risc pentru sanatatea publica. Expunerea la perturbatorii endocrini este asociata cu anomalii reproductive, precum si cu cancerul la san si la prostata. Desi suntem expusi la aceste chimicale zilnic, putem lua masuri in vederea reducerii riscurilor.

Un nou studiu arata ca o anumita expunere la perturbatorii endocrini este asociata cu menopauza prematura. Menopauza prematura este importanta pentru ca reprezinta un declin prematur al functionarii ovarelor. Cand acest lucru se intampla, poate determina scaderea fertilitatii. Declinul prematur al functionarii ovarelor poate creste si riscul de boli cardiovasculare si osteoporoza dupa menopauza.

 

Bisfenolul A (BPA) si materialul folosit in conserve sunt perturbatori endocrini binecunoscuti. Insa, pe langa acestia, ne expunem la multi altii, precum PCB, DDT si ftalati. Studiul a folosit informatii colectate de la femei din zone diferite din occident, care au atins varsta ultimului ciclu menstrual si au prezentat in sange si urina concentratii diferite de la cincisprezece perturbatori endocrini diferiti— noua tipuri de PCB (policloruri bisfenol), trei de pesticide si doi ftalati - asociati cu menopauza prematura (intre 1.9 - 3.8 ani mai devreme).

Cum ne expunem la aceste produse?

perturbatorii endocrini

Sursa foto : http://goo.gl/B60ZXK

PCB au fost interzise inca din anii '70. Desi cantitativ au scazut, PCB sunt inca prezente in mediu si se acumuleaza in tesuturile grase ale animalelor. Printre cele mai contaminate alimente sunt pestele, untul si carnea tocata de vita. Somonul de cultura este unul dintre alimentele cele mai periculoase din punct de vedere al continutului de PCB. Conform datelor furnizate de Grupul de Lucru pentru Mediu despre o parte din PCB, somonul de cultura are un continut de 16 ori mai mare decat somonul salbatic si de 4 ori mai mare decat cel din carnea de vita.

Pesticidele asociate in cadrul studiului cu menopauza prematura au fost DDE (un produs secundar al DDT-ului), beta-HCH si mirex. La fel ca PCB, toate acestea au fost interzise inca din anii 1970, insa persista in mediu si ne expunem la aceste substante in principal prin consumul produselor de origine animala.

Cea mai stransa asociere cu menopauza prematura a fost facuta cu cei doi ftalati, care indica expunerea la un material plastic denumit DEHP. Ftalatii de tipul DEHP sunt folositi pentru a da mai multa flexibilitate produselor din plastic (in special plasticele cu PVC). Ftalatii sunt folositi si in produse cosmetice si parfumuri, produse farmaceutice, de curatenie si insecticide. In ceea ce priveste DEHP, expunerea are legatura  in principal cu ambalajele de plastic pentru mancare, reducerea consumului de alimente ambalate demonstrand o reducere a concentratiei de DEHP in urina. Intr-o interventie alimentara de studiu, participantilor li s-a cerut sa consume alimente proaspete care nu erau conservate sau ambalate, timp de trei zile. Nivelul de DEHP din urina (precum si de BPA) a scazut pe perioada celor trei zile.

Cum reducem expunerea la perturbatorii endocrini:

SURSE

http://www.drfuhrman.com/library/menopause.aspx - perturbatorii endocrini

#carnuri #experiment #plastic #produse
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101