Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Vindeca sistemul endocrin si restabileste echilibrul hormonal

Vindeca sistemul endocrin si restabileste echilibrul hormonal

nbsp;Totul incepe cu alimentatia. Terapiile cu suplimente sunt mult mai eficiente cand insotesc o alimentatie sanatoasa si, in multe cazuri, alimentatia corecta este singurul lucru de care cei mai multi oameni au nevoie. Insa sunt si multi oameni ca

Totul incepe cu alimentatia. Terapiile cu suplimente sunt mult mai eficiente cand insotesc o alimentatie sanatoasa si, in multe cazuri, alimentatia corecta este singurul lucru de care cei mai multi oameni au nevoie. Insa sunt si multi oameni care nu acces la mancare sanatoasa sau al caror sistem endocrin este atat de slabit incat corpul are nevoie de ajutor din exterior pentru a se reface.

Curata corpul eliminand perturbatorii endocrini 

Perturbatorii endocrini sunt substante chimice care imita hormonii. Acestia se leaga de receptorii hormonali si interfereaza cu activitatea hormonala normala a corpului. Perturbatorii endocrini pot declansa in corp raspunsuri hormonale mai puternice sau mai slabe decat cele ale hormonilor naturali.

In unele cazuri, pot declansa un raspuns cu totul diferit decat de cel pe care l-ar fi avut hormonul natural pe care il imita. Perturbatorii endocrini sunt de regula masurati in parti per trilion, ceea ce demonstreaza ca si in cantitati atat de mici pot avea efecte grave asupra corpului. Perturbatorii endocrini sunt foarte stabili. Nu se rup prea usor. Acesta este unul dintre motivele pentru care se regasesc in atat de multe produse. Perturbatorii endocrini sunt depozitati in celulele de grasime si tind sa persiste in corp perioade foarte lungi de timp.

Cum sa eviti expunerea la perturbatorii endocrini

Ca intotdeauna, dieta face toata diferenta. Stiinta arata ca oamenii care mananca sanatos si consuma cantitati cat mai mari si mai variate de legume prezinta mai putine concentratii de BPA si perturbatori endocrini in corp decat persoanele expuse la cantitati similare de BPA si perturbatori endocrini, dar care nu mananca sanatos.

Mentine sanatatea intestinelor

Un intestin sanatos elimina toxinele mai eficient decat unul nesanatos. Un intestin sanatos contine bacterii benefice, despre care stiinta arata ca au un impact semnificativ asupra cantitatii de perturbatori endocrini absorbite de corp.

Mai exact, s-au facut studii extinse asupra probioticelor:

In cadrul unui studiu, s-a expus un numar de sobolani de laborator la BPA si, ulterior, o parte dintre ei au primit probiotice. Rezultatele au aratat ca acestia din urma au excretat in urina si fecale mai mult BPA decat cei care nu au primit probiotice, mai exact de 2,4 ori mai mult. Acest lucru echivaleaza cu o concentratie mai mica de BPA in sange la sobolanii care au consumat probiotice.

Mananca sanatos – detoxifica regulat corpul

Consuma in fiecare zi cate o salata bogata in legume crude si verdeturi, care regleaza nivelul hormonal. Salatele ajuta si la eliminarea chimicalelor din corp. Bea multa apa si incearca sa bei limonada de merisor indulcita cu stevia, pentru a ajuta procesul de detoxifiere.

Evita si inlatura metalele grele toxice

Arsenicul, cadmium, plumbul, mercurul si multe alte asemenea reziduuri industriale au efecte dezastruoase asupra sistemului nostru endocrin.

Suplimente si alimente care elimina metalele grele

Respecta orele de somn

Cu toti muncim zi de zi. Corpul nostru se reface pe timpul noptii. Cand nu dormim suficient, avem nevoie de adrenalina pentru a face fata solicitarilor pe timpul zilei. Acest lucru suprasolicita glandele suprarenale si afecteaza, in cele din urma, intregul sistem endocrin. Adrenalina, oricat de naturala, poate deveni toxica pentru corp in cele din urma. Avem nevoie de un somn de calitate, profund, regenerator, nu de stimulante care sa-i compenseze lipsa.

Fa sport si fii activ

Daca somnul este o problema, lipsa de miscare poate fi una dintre cauze. Dar sportul are mai multe beneficii decat contributia la un somn bun. Respiratia profunda si accelerata, precum si transpiratia din timpul unui antrenament sportiv ajuta la eliminarea unei cantitati mari de toxine din corp. Sportul contribuie si la echilibrarea hormonilor, la imbunatatirea dispozitiei si a functionarii creierului. Desi multi oameni apeleaza la alcool, televizor sau medicamente in perioadele de stres, sportul este, de fapt, solutia cea mai potrivita. Deci, ori de cat ori te simti stresat, aplica acest truc: fa o pauza de genuflexiuni. Genuflexiunile elibereaza multi hormoni si amelioreaza atat stresul cat si poftele nesanatoase.

Plante, vitamine si minerale pentru o sanatate endocrina mai buna

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca fiecare vitamina si mineral in parte este important. Multe persoane tind sa acorde o mai mare atentie unor suplimente in defavoarea altora, insa vitamina D, de exemplu, nu poate compensa lipsa de calciu. De asemenea, un supliment cu calciu nu va compensa o alimentatie deficitara in surse de calciu, pentru ca cele mai multe vitamine si minerale trebuie luate din dieta. Suplimentele pot suplimenta nutritia, dar nu pot compensa o dieta toxica.

  1. Complexul de B-uri: Foloseste intotdeauna un complex de B-uri, daca nu ti se recomanda altfel de un specialist.
  2. Acizii grasi cu DHA SI EPA: sunt multe motive pentru care este bine sa ii iei, insa principalul este ca avem nevoie de grasimi bune pentru a crea celule sanatoase. Avand in vedere ca intregul nostru corp este compus din celule, putem spune ca celulele sanatoase inseamna si un corp sanatos.
  3. Vitamina D: este, de fapt, un hormon.
  4. Magneziu: La fel ca vitamina D, magneziul este unul dintre nutrientii care tind sa ne lipseasca, cu efecte destul de grave.
  5. Radacina de maca: Folosita in special pentru a imbunatati libidoul, nivelul de energie din corp, dispozitia si fertilitatea, maca nu afecteaza hormonii in mod direct, ci are efecte de echilibrare a hormonilor, contribuind la ameliorarea mai multor factori de stres printre care oboseala, anxietatea, stresul, depresia si tulburarile de somn.
  6. Mielareaua: Aceasta planta a fost folosita de mii de ani pentru tratarea problemelor menstruale la femei, iar, la barbati, pentru reducerea testosteronului acolo unde este cazul (nu este recomandabila in mod normal barbatilor, desigur).
  7. Lumanareaua: Folosita initial de nativii americani, dar in prezent foarte populara si in Europa, aceasta planta a fost folosita pentru tratarea simptomelor de menopauza, SPM, dureri asociate cu menstruatia, acnee, oase slabite, osteoporoza si pentru declansarea nasterii la femeile insarcinate. Lumanareaua are multe beneficii si pentru barbati.
  8. Palmierul pitic: Daca cele doua plante mentionate mai sus sunt folosite in principal pentru femei, palmierul pitic este un supliment mai mult pentru barbati, in principal pentru sanatatea prostatei si pentru echilibrarea hormonilor barbatesti. Dar poate fi folosit si pentru femei, in combaterea pierderii parului, a acneei, a simptomelor de menopauza, printre altele. De asemenea, poate preveni producerea de testosteron in exces la femei, desi nu afecteaza cu nimic productia normala a acestuia.

Stresul

Toti specialistii recomanda eliminarea stresului cand vine vorba de sanatatea hormonala. Pentru cei care isi creaza singuri stari de stres, este un sfat foarte bun. Pe de alta parte, pentru multi oameni recomandarea de a elimina stresul nu are niciun sens. Se intampla accidente. Dispar copii. Oamenii isi pierd locul de munca. Au loc razboaie. Mor oameni. Stresul este pretutindeni, pregatit sa ne atace. Secretul este cum sa nu te lasi coplesit de el.

Persoanele care vor sa-si protejeze sanatatea hormonala pot incerca sa evite situatiile stresante, insa nu o pot face la nesfarsit si, in final, confruntarea cu situatia respectiva va genera stres.

Invata sa gestionezi stresul mai bine

Invata sa respiri corect (profund, ca un cantaret sau un practicant de arte martiale). Un maseur bine pregatit te poate ajuta sa-ti detoxifici corpul si cu totii stim cat de relaxant poate fi un masaj. Impamantarea ne ajuta sa ne conectam la noi surse de energie, cu efecte pozitive semnificative asupra glandelor. Petrece timp in natura. Practica yoga. Mediteaza. Si evita sa iei decizii importante cand esti stresat.

Concluzie

Sistemul endocrin are nevoie de timp pentru a se vindeca; nu este un proces rapid, in cele mai multe cazuri. Sistemul endocrin este responsabil de hormoni, de aceea, cand acestia nu functioneaza corect, nu suntem noi insine. Sau nu in ce mai buna forma, in orice caz. Hormonii au un efect atat de mare asupra noastra incat sistemul endocrin ne poate face sa fim in extaz sau in depresie. Cand hormonii nu functioneaza adecvat, nu gandim cum trebuie. Luam decizii gresite. Reactionam exagerat. Traim cu frica. Ne entuziasmam prea repede. Dormim prea mult sau prea putin.

Echilibrul hormonal este critic! Dar tocmai aici este secretul. Ne autosabotam cand hormonii nu functioneaza cum trebuie. Cand cineva nu gandeste cum trebuie, nici nu se poate face bine. Insanatosirea dureaza o vesnicie. Iar in cazul celor supraponderali, problemele hormonale nu vor disparea pana cand nu vor scapa de kilogramele in plus, pentru ca grasimea depoziteaza si toxinele.

Ai rabdare. Vestea buna este ca va dura mult mai putin sa te faci bine decat a durat ca sa te imbolnavesti cronic.

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/heal-the-endocrine-system-and-balance-hormones

#hormonii #perturbatorii endocrini #sistemul endocrin

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afla cat de (ne)sanatoase sunt parfumurile din comert
Cate substante chimice folosim in fiecare zi pentru ingrijirea corpului?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101