Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cate substante chimice folosim in fiecare zi pentru ingrijirea corpului?

Cate substante chimice folosim in fiecare zi pentru ingrijirea corpului?

Aproape 13.000 de substante chimice sunt folosite in produsele cosmetice comercializate in occident, dintre care doar 10% sunt verificate pentru siguranta. Ce inseamna acest lucru pentru o persoana atenta la sanatate? Ca ori de cate ori foloseste o l

Aproape 13.000 de substante chimice sunt folosite in produsele cosmetice comercializate in occident, dintre care doar 10% sunt verificate pentru siguranta.

Ce inseamna acest lucru pentru o persoana atenta la sanatate? Ca ori de cate ori foloseste o lotiune de corp, un deodorant, sampon sau lac de unghii, aceasta isi asuma riscul aplicarii unor substante chimice nocive pe corp, chiar daca produsul poate promite ca nu este toxic si prezinta siguranta.

Cate chimicale implica rutina zilnica de frumusete?

O femeie din Occident foloseste in medie 12 produse cosmetice si/sau de ingrijire personala pe zi, adica 168 de substante chimice diferite, conform unei statistici efectuate de Grupul de Lucru pentru Mediu (The Environmental Working Group). Desi barbatii folosesc mai putine produse, sunt si ei expusi la aproximativ 85 de astfel de substante zilnic, in timp ce adolescentii, care folosesc in medie cam 17 produse de ingrijire personala, se expun chiar la mai multe substante chimice.

Aceste expuneri chimice nu sunt deloc de neglijat, avand in vedere ca sunt zilnice si dureaza pe tot parcursul vietii. Cand Grupul de Lucru pentru Mediu a facut teste pe adolescenti pentru a afla ce tip de substante chimice erau in corpurile acestora, au fost detectate 16 substante chimice cu efecte de perturbare endocrina, printre care parabeni si ftalati.

Exista si alte substante care ridica probleme. Astfel, in 2000, Grupul de Lucru pentru Mediu a publicat un studiu in care se arata ca 37 de lacuri de unghii de la 22 de firme diferite contineau dibutil falat (DBP). DBP poate influenta pe termen lung functia reproducatoare la sobolanii masculi si experimentele au aratat ca poate afecta testiculele, prostata, epididimul, penisul si veziculele seminale in animale.

Substanta se foloseste in lacul de unghii pentru ca mareste flexibilitatea si luciul, insa cercetarile efectuate de Centrele de Control si Preventie a Bolilor din SUA au aratat ca toti cei 289 de oameni testati aveau DBP in corp. Mai ingrijorator este ca substanta, asociata cu defecte la nastere in animale, a fost prezenta in cantitatile cele mai mari la femeile aflate la varsta reproducerii.

In acelasi timp, in raportul „Pericolul metalelor grele: riscurile pentru sanatate ale metalelor grele ascunse in mastile pentru fata”, organizatia americana "Apararea pentru Mediu" a testat 49 articole cosmetice, printre care fonduri de ten, creme corectoare, pudre, rimeluri, creioane de ochi, farduri, rujuri si luciuri de buze. Rezultatele au aratat un nivel ridicat de contaminare cu metale grele in aproape toate produsele:

96 % contineau plumb

90 % contineau beriliu

61 % contineau taliu

51 % contineau cadmium

20 % contineau arsenic

Expunerea zilnica la substante chimice, asociata cu menopauza prematura

In cadrul unui studiu in SUA, cercetatorii au examinat probele de sange si urina de la peste 31.000 de femei si au identificat 111 substante chimice sintetice, prezente in general in materiale plastice, produse de ingrijire personala si articole casnice, dar si substante contaminante din aer, apa si sol. Conform revistei Science Daily, printre substantele analizate s-au regasit:

Dioxine/furani (produse secundare de combustie industriala)

Ftalati (prezenti in mase plastice, articole casnice, produse de ingrijire personala printre care lotiuni, parfumuri, lacuri de unghii, sapunuri lichide si spray de par)

Fito estrogeni (estrogeni derivati din plante)

Bifenoli policlorinati (PCB, lichide de racire)

Derivati fenolici (fenoli, poluanti industriali)

Pesticide organofosfate

Surfactanti

Hidrocarburi aromate policiclice (produse de combustie)

Femeile cu un nivel mai ridicat de substante chimice in corp s-a observat ca au intrat in menopauza cu 2-4 ani mai devreme decat femeile care au prezentat un nivel mai scazut. Dintre substantele prezente in corpul lor, 15 (printre care 9 PCB, 3 pesticide, 2 ftalati si un furan) au fost asociate in special cu menopauza prematura, un indiciu al declinului timpuriu al functiei ovariene.

Pe langa faptul ca duce la menopauza timpurie, declinul prematur al functiei ovariene poate favoriza si o dezvoltare timpurie a bolii cardiace si a osteoporozei. Multe dintre substantele chimice mentionate in studiu au fost deja asociate cu riscuri de sanatate, printre care cancerul, sindromul metabolic si pubertatea timpurie.

Unul dintre autorii studiului, dr. Amber Cooper, asistent universitar in Obstetrica si Ginecologie la Scoala de Medicina a Universitatii din Washington, a declarat pentru Science Daily:

"Substantele chimice asociate cu menopauza timpurie pot duce la un declin prematur al functiei ovariene, iar rezultatele noastre sugereaza ca acest lucru ar trebui sa ne preocupe ca societate… Menopauza timpurie poate afecta calitatea vietii unei femei si are implicatii profunde asupra fertilitatii, a sanatatii si a societatii in general... studiul nu dovedeste cauzalitatea, insa asocierile trag un semnal de alarma…"

Care sunt substantele cele mai toxice din produsele cosmetice?

Printre cele mai periculoase substante chimice care se regasesc in cele mai multe produse cosmetice se numara:

- Parabenii, substante chimice prezente in deodorante, lotiuni, produse de ingrijire a parului si cosmetice. S-a dovedit ca pot imita actiunea hormonului feminin estrogen, ceea ce poate promova dezvoltarea tumorilor la san. Un studiu publicat in 2012 a aratat ca parabenii din antiperspirante si alte cosmetice par sa mareasca riscul de cancer la san.

Studiul a analizat unde apar tumorile la san si a stabilit ca parabenii erau in concentrantii mai mari in zona sanilor si a axilelor, unde se aplica de regula antiperspirantii.

- Sodiu lauril sulfatul, un surfactant, detergent si agent de emulsionare folosit in mii de produse cosmetice, dar si in articole de curatat industriale. Este prezent in aproape orice tip de sampon, tratament pentru par, vopsea de par si produse pentru oxigenare, paste de dinti, geluri de dus si demachiante, fonduri de ten, sapunuri lichide, detergenti si uleiuri sau saruri de baie.

Problema cu SLS este ca in procesul de productie (etoxilatia), SLS este contaminat cu 1,4 dioxan, un produs secundar carcinogen.

- Ftalatii sunt ingrediente plastifiante care au fost asociate cu defecte la nastere in sistemul reproducator al baietilor si cu scaderea motilitatii spermei la barbati, printre alte probleme pe care le genereaza. Ftalatii sunt deseori ascunsi in etichete sub denumirea generica de „arome”.

- Metilisotiazolinona (MIT), o substanta chimica folosita in sampon pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, poate avea un efect negativ asupra sistemului nervos.

- Toluenul, obtinut din petrol sau gudron de carbune, se regaseste in aproape toate tipurile de arome sintetice si lacuri de unghii. Expunerea cronica la aceasta substanta poate duce la anemie, reduce numarul de celulele sanguine, poate afecta rinichii sau ficatul, precum si dezvoltarea fetusului.

Evita expunerea la substantele chimice cu aceste trucuri simple

Nu te lasa pacalita de produsele care mentioneaza pe eticheta „100% natural”, ci verifica ingredientele, pentru ca si acestea pot include substante chimice daunatoare. Sau, mai bine, redu din numarul produselor cosmetice folosite si creeaza-ti propriile produse acasa. De exemplu, poti inlocui lotiunea de corp, crema de fata sau tratamentul pentru par cu un borcan de ulei de cocos, pe care il poti combina cu un ulei esential de calitate, pentru aroma.

Este important de retinut ca pielea este organul cel mai mare si mai permeabil. Aproape orice atinge pielea va ajunge in cele din urma si in sange si, de acolo, in tot corpul. Odata ajunse in corp, aceste substante chimice tind sa se acumuleze, pentru ca organismul nu produce enzime care sa le descompuna.

De aceea dictonul „daca nu-l poti manca, nu-l folosi pe corp” este o indrumare foarte utila in ceea ce priveste produsele pentru ingrijirea corpului.

Indiferent ca alegi sa-ti creezi singura produsele cosmetice sau optezi pentru o linie de articole cosmetice naturale si fara toxine, exista alternative la produsele obisnuite, pline de toxine, pe care le gasim in magazine – si foarte probabil vei indragi produsele noi mai mult decat pe cele vechi.

Nu exista niciun motiv pentru care sa-ti agresezi zilnic corpul cu tot felul de chimicale daunatoare si cu cat mai multi oameni aleg sa renunte la ele, cu atat mai bine, pentru ca, astfel, industria cosmeticelor va fi fortata sa elimine ingredientele toxice si sa-si imbunatateasca produsele.

Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/13/toxic-chemicals-cosmetics.aspx

#chimicale #corp #cosmetice #frumusete #Parabeni #perturbatorii endocrini #ingrijirea corpului

Ce au mai parcurs alti cititori...

Principalele efecte ale substantelor chimice asupra hormonilor
Ce spune pozitia corpului despre personalitatea ta
Cat de sigur este rujul tau preferat?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101