Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Afla cat de (ne)sanatoase sunt parfumurile din comert

Afla cat de (ne)sanatoase sunt parfumurile din comert

Utilizarea parfumului sau a apei de colonie este un obicei zilnic pentru multe persoane, in timp ce majoritatea produselor de ingrijire personala – sampoane, lotiuni, deodorante – contin si ele arome. Industria de parfum ascunde, insa, un secret mai

Utilizarea parfumului sau a apei de colonie este un obicei zilnic pentru multe persoane, pe langa alte produse de ingrijire personala precum sampoane, lotiuni, deodorante, sapunuri si multe altele.

Industria de parfumuri ascunde, insa, un secret mai putin placut, si anume faptul ca multe dintre aceste produse sunt extrem de toxice. In spatele aromelor placute se ascund substante care sunt deseori asociate cu perturbarea hormonala, probleme de reproducere si chiar cancer.

Multe dintre parfumurile vandute de magazine, de marile lanturi de distributie sau oriunde in alta parte pot fi considerate adevarate otravuri – ceea ce inseamna ca iti pui in pericol sanatatea ori de cate ori le folosesti …

Termenul "parfum" poate ascunde orice

Orice parfum sau apa de colonie sintetica ar trebui utilizate cu mare grija, la fel ca orice alt produs de ingrijire personala care include arome sintetice, pentru ca aproape intotdeauna sunt pline de substante chimice asociate cu cancerul, toxicitate, alergii si multe alte probleme de sanatate.

Si, desi autoritatile responsabile care sunt in masura sa reglementeze utilizarea ingredientelor daunatoare din produsele de ingrijire personala si cosmetice, nu o fac… Grupul de Lucru pentru Mediu explica:

“Cand citesti „parfum” pe eticheta unui produs de ingrijire personala, citesti, de fapt, "substante chimice ascunse". O scapare majora in lege ce permite producatorilor de sampon, lotiuni si geluri de dus sa includa aproape orice ingredient in produsele lor, folosind termenul generic de „parfum”, fara sa enumere, de fapt, substantele respective.

Firmele care produc articole de ingrijire personala sunt obligate prin lege sa treaca pe eticheta lista de ingrediente, insa aromele si formulele secrete ale produsului fac exceptie.”

Ce inseamna acest lucru pentru o persoana atenta la sanatate? Inseamna ca atunci cand cumperi un parfum, acesta poate contine intre 3 si 100 ingrediente chimice folosite de industria de parfumuri. Ce combinatie de substante se gaseste in produse nu poti sti cu exactitate decat daca le testezi intr-un laborator – ceea ce, de altfel, Campania pentru Cosmetice Sigure a si facut…

Produsele cosmetice parfumate contin, in medie, 14 substante chimice nedeclarate

Probele de laborator recoltate de Campania pentru Cosmetice Sigure, analizate de Grupul de Lucru pentru Mediu, au aratat ca un total de 38 de substante chimice nu apareau pe eticheta celor 17 produse parfumate testate, ale unor firme de renume (Chanel, Giorgio Armani, Bath & Body Works, Old Spice, Calvin Klein etc). 

Un produs parfumat continea in medie 14 substante chimice care nu apareau pe eticheta (pe langa cele 15 care apareau!). Raportul a mentionat:

“Printre ele se numara substante chimice asociate cu perturbarea hormonala si reactii alergice si multe substante a caror siguranta pentru produsele de ingrijire personala nu a fost evaluata.

De asemenea, printre ingredientele nedeclarate se numara si substante cu proprietati nocive sau cu predispozitie de acumulare in tesuturile umane. Acestea includ ftalatul dietil, o substanta prezenta in 97% dintre occidentali si asociata cu deteriorarea calitatii spermei in studii umane epidemiologice si mosc cetona, un ingredient din parfumurile sintetice care se acumuleaza in tesuturile grase umane si in laptele matern.”

Ce otravuri toxice zac in parfumul tau preferat?

Termenul de „parfum” inseamna, de fapt, o combinatie de substante chimice care confera parfumului sau apei de colonie aroma sa distincta. Aceste ingrediente pot deriva din materii prime naturale si derivate din petrol sau pot fi produse sintetic. Producatorii de parfum de obicei achizitioneaza combinatiile de parfum de la firme specializate in acest sens (case de parfum) si apoi le combina pentru a le oferi o aroma unica.

Aceasta combinatie chimica constituie „secret comercial” si este protejata prin lege, in timp ce restul substantelor (solventi, stabilizatori, conservanti, vopseluri si absorbanti UV) sunt trecute pe eticheta. Din ce este alcatuit, de obicei, un parfum? Printre substantele cele mai des intalnite se numara:

Conform Grupului de Lucru pentru Mediu:

“O analiza a continutului chimic al produselor arata ca aparent inofensivul „parfum” contine deseori substante chimice cu efecte negative asupra sanatatii. Ftalatii, folositi pentru a face mirosul parfumului sa persiste mai lung, sunt asociati cu efecte negative asupra sistemului reproducator la barbati, iar moscurile artificiale se acumuleaza in corp si se regasesc si in laptele matern. Unele moscuri artificiale sunt asociate chiar si cu cancerul.

Iar daca suferi de astm, ai mare grija – combinatiile de arome se numara printre primii 5 alergeni responsabili de crizele de astm.

Acelasi tip de substante sunt deseori folosite si in produsele de curatenie, lumanarile parfumate si deodorantele de interior. Pentru a evita efectele secundare neplacute, alege produse care nu contin parfum, dar nu pe cele care se mentioneaza ca „nu sunt parfumate”. Acest lucru poate sa insemne ca producatorul a mai adaugat o aroma care sa acopere mirosul original.”

Parfumul nu il afecteaza doar pe cel care il foloseste

Ai suferit vreodata de vreo durere de cap pentru ca ai stat langa cineva care mirosea foarte puternic a parfum? Sau ai suferit de ameteli, greata, stari de iritabilitate, confuzie sau oboseala din cauza unor parfumuri folosite de colegii tai de la munca? Acestea sunt indicii ca ai o sensibilitate la substantele chimice din parfum si este o reactie mult mai frecventa decat ai crede. De aceea, ori de cate ori o persoana foloseste un parfum, nu isi pune in pericol doar propria sanatate, ci si pe a celor din jur, care vor fi expusi la aceste arome, fie ca vor fie ca nu vor.

Puternica atractie pe care oamenii o manifesta pentru parfumuri este acum exploatata de producatorii de publicitate si agentii de marketing pentru a vinde produsele, ridicand mari probleme de sanatate si etica.  Mirosul este unul dintre cele mai primitive simturi si este conectat cu zonele primitive ale creierului. Sistemul nostru olfactiv este strans legat de sistemul limbic, despre care se spune ca include instincte primare. De aceea nu este deloc surprinzator ca mirosul este puternic asociat cu emotia si memoria.

Producatorii stiu acest lucru si din acest motiv se folosesc arome in mult mai multe produse decat am crede, atat pentru a masca mirosul substantelor toxice, cat si pentru a apela la latura noastra emotionala. Aromele sunt adaugate si in medicamente (inhalatoare si creme sportive), lacuri de mobila, ata dentara, oja, hartie, unele lame de ras si chiar in produse de constructie, in lacuri si vopseluri. Multe magazine folosesc in prezent „semnatura olfactiva” pentru a atrage oamenii, ca albinele la miere – si pentru a-i face sa RAMANA. S-a observat ca, in magazinele parfumate, clientii petrec cu 20-30% mai mult timp.

Exista si parfumuri care nu sunt toxice

Nu trebuie sa renunti la aromele placute din casa sau din produsele de ingrijire personala ca sa eviti parfumurile toxice, sunt disponibile si optiunile naturale (desi, daca esti sensibil, nu uita ca si extractele botanice pot cauza reactii).

Uleiurile esentiale organice sunt una dintre optiuni (se pot adauga chiar si in unele lotiuni care nu contin parfumuri, de exemplu) si se pot regasi in unele parfumuri 100% naturale. Acestea contin uleiuri esentiale si elemente izolate care provin din ingrediente botanice, precum fructe, flori, seminte, scoarta de copac, frunze, lemn si alte materiale prime naturale.

Sunt mai scumpe, iar aromele trebuie improspatate la fiecare cateva ore, insa nu presupun riscuri pentru sanatate, asa cum o fac aromele sintetice. O alta optiune este, desigur, renuntarea completa la orice parfum... se pare chiar ca parfumul natural al femeii este mult mai seducator decat orice parfum creat, inca un punct in plus pentru natura!

Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/27/toxic-perfume-chemicals.aspx

#otrava #parfum #perturbatorii endocrini #substante chimice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Rutina zilnica de infrumusetare te expune la peste 168 de substante chimice
Cate substante chimice folosim in fiecare zi pentru ingrijirea corpului?
Vindeca sistemul endocrin si restabileste echilibrul hormonal
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101