Cine nu vrea un sistem reproducator care sa mearga struna, hormoni echilibrati si o piele lucind de sanatate?
Fie ca ne place sau nu, hormonii controleaza starea noastra de spirit, energia, libidoul, metabolismul si felul cum arata pieile noastre.
Daca nu mancam alimente cu nutrientii de care avem nevoie, corpul nostru nu poate produce hormonii in mod corect sau nu poate mentine echilibrul hormonal, deoarece nu are blocurile de constructie pentru a face asta.
Orice ai manca, ori ajuta la producerea hormonilor, ori cauzeaza dezechilibre.
Corpul uman are nevoie de un echilibru intre cei trei macronutrienti, carbohidrati, proteine si in special grasimi. Grasimile sunt unul dintre elementele cruciale pentru echilibrul hormonal. De ani de zile ni s-a spus ca fara grasimi e mai bine, in timp ce colesterolul si grasimile saturate sunt rele. Aceasta este o minciuna primejdioasa. Grasimea sanatoasa este o materie prima de care avem nevoie pentru a produce si mentine o functie hormonala adecvata.
Iata de ce: hormonii sunt produsi ce utilizeaza anumiti acizi grasi si colesterol, deci daca ne lipsesc acesti nutrienti, problema hormonala apare doar pentru ca nu are corpul nutrientii de care are nevoie pentru a face hormoni. Corpul nostru are nevoie de anumite grasimi pentru a recladi celulele si a stabiliza hormonii. Acest lucru este deosebit de important pentru sistemul reproducator feminin.
Cum sa mananci pentru un echilibru hormonal
Bazandu-ne mesele pe proteine curate, grasimi sanatoase ce echilibreaza hormonii, legume bogate in antioxidanti si ierburi vindecatoare, corpul nostru va inflori. Alege cate un aliment din fiecare categorie pentru o masa usoara si astfel iti vei echilibra hormonii si iti vei vindeca pielea.
1. Proteine curate
Polen
Nuci inmuiate sau incoltite
Leguminoase (fasole, naut, mazare,)
Seminte
Quinoa
Linte
Seminte de canepa
2. Grasimi sanatoase ce echilibreaza hormonii
Ulei din nuca de cocos (si toate produsele din nuca de cocos, daca tot a venit vorba). Nuca de cocos contine acid lauric, care este incredibil de vindecator pentru piele si extrem de benefic pentru producerea de hormoni. pe langa toate astea mai si omoara bacteriile si virusurile din corp, furnizeaza o sursa rapida de energie, este usor de digerat si accelereaza metabolismul. Puteti citi mai multe despre acestea in articolul : Nuca de cocos: unul dintre cele mai mari daruri ale planetei
Avocado. Aceste fructe sunt bogate in grasimi sanatoase ce ajuta corpul nostru sa absoarba si sa utilizeze nutrientii. Sunt si pline de fibre, potasiu magneziu, vitamina E, vitaminele B si acid folic – toate esentiale pentru mentinerea echilibrului hormonal in corp.
Nuci si seminte. Nucile si semintele inmuiate, maslinele si uleiul de masline, uleiul din seminte de canepa, din seminte de in si de susan.
3. Legumele bogate in antioxidanti
Cauta orice leguma de un verde inchis: asparagus, broccoli, spanac, colard, varza, castraveti, kale, coriandru, etc.
Opteaza pentru legume stralucitor colorate: verde, rosu, galben si portocaliu, culori ale legumelor precum ardeii, varza rosie, cepele albe/rosii, rosiile si morcovii.
Nu trece cu vederea legumele cu amidon: cartofii dulci (batate, igname), dovleceii, yucca, sfeclele, anghinarea, dovlecii de placinta si napii.
4. Ierburi si condimente vindecatoare
Scortisoara
Turmeric
Cayenne
Chimen
Usturoi
Ghimbir
Daca corpul tau are nutrientii de care are nevoie pentru a fi in echilibru hormonal, atunci va fi in acest echilibru. Vei vedea ca ai pielea lucind de sanatate, stare de spirit stabila, fertilitate si energie consistente. Corpurile noastre au o incredibila abilitate de a se vindeca si a fi in echilibru, atunci cand le sunt dati nutrientii de care ele au nevoie pentru a inflori.
Surse utilizate:
http://www.mindbodygreen.com/0-11983/48-foods-to-balance-your-hormones-give-you-glowing-skin.html - hormonii
Vreau si eu ceva sfaruri am un baiat de8ani 44kg
RUGAM comentati recentul (05.06.2014,volum 11) articol ("Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach" Jennifer Di Noia, PhD),din acest domeniu,al "Centrului de Prevenire si Control al Bolilor" din SUA ( http://dx.doi.org/10.5888/pcd11.130390 ); Credem ca el este extrem de actual,legat de articolul (f. valoros, ca deobicei) Dvs. si al echipei, pe care o conduceti; RUGAM dati-ne un scurt punct de vedere, pana la, un posibil, articol pe aceasta tema; Va multumim, din nou, pentru munca Dvs. si a colectivului !