In corpul tau exista un sistem care iti controleaza cresterea si dezvoltarea, dispozitiile, metabolismul, functia sexuala, somnul, functia imunitara si multe altele. Denumit “sistemul endocrin,” acesta este alcatuit din glande ce secreta chimicale numite “hormoni” care ajung in sange si in tesuturile aferente. Odata eliberati, acesti hormoni creaza modificari in celule pentru ca acestea sa raspunda la ceea ce are nevoie corpul tau in acel moment.
Doar ce ti-ai terminat masa? Sistemul endocrin elibereaza hormonii care se ocupa de digestie. Te simti stresat? Sistemul endocrin elibereaza hormonii care te ajuta sa te pregatesti de lupta sau de fuga. Indiferent de ce ti se intampla, poti fi sigur ca hormonii tai si sistemul endocrin au legatura cu asta.
Dar daca apare ceva in corpul tau care se comporta ca un hormon, dar nu este? Acestia sunt denumiti perturbatori endocrini si pot avea efecte devastatoare.
Cum te dau peste cap perturbatorii endocrini
Brusc, corpul tau sesizeaza un dezechilibru hormonal. Poate a crezut ca are nevoie de mai multi hormoni, iar acum are prea multi. Poate din cauza impostorului, nu face suficienti. Chimicalele din corpul tau sunt in dezechilibru total iar rezultatele pot fi urmatoarele:
- Probleme cu somnul
- Probleme de dezvoltare
- Sistem imunitar slabit
- Probleme ale aparatului reproducator, inclusiv infertilitatea
- Depresie
- Diabet
- Obezitate
- Boli ale inimii
- Autism
- ADHD
- Probleme neurologice
- Cancer
Cine sunt perturbatorii endocrini?
Un numar de chimicale intalnite in viata noastra de zi cu zi se pot comporta precum hormonii in corpurile noastre, creand confuzie pentru propria noastra functie hormonala. Acestea sunt cateva dintre ele:
- Bisfenol-A (BPA), prezent in materialele plastice si in interiorul conservelor.
- Triclosan, prezent in sapunuri antibacteriene si alte produse.
- Parabeni, conservanti cunoscuti utilizati in produsele de ingrijire personale.
- Ftalati, plastifianti prezenti in sprayul de par, lacul de unghii, recipientii de plastic pentru alimente si vinilin.
- Sodium lauryl sulfat, un produs de curatare dur prezent in multe produse de ingrijire personala.
- Chimicale perfluorinate (PFC), precum Teflon, Gore-Tex si alte produse rezistente la pete.
- Dioxina, un reziduu rezultat in urma procesului de fabricare a multora dintre produsele de ingrijire personala.
- Produse ignifuge, prezente in captuseala mobilei (cum ar fi canapelele), compozitia covoarelor si in praful din casa.
- Arsenicul, o toxina prezenta in alimente si in apa de baut.
- Mercurul, un metal toxic prezent in unele specii de peste.
- Pesticidele, utilizate pe larg atat in agricultura cat si in gradini sau spatii verzi.
Cum ne expunem la ele?
ne expunem la aceste produse in fiecare in mod voit sau nevoit consumand alimente, apa, inspirand aer contaminat si acoperindu-ne cu straturi groase de produse de ingrijire personala a pielii, a parului si a unghiilor.
Perturbatorii endocrini pot fi gasiti in:
- Produsele de ingrijire personala
- Produse de curatare casnica
- Arome naturale si artificiale din alimentele procesate
- Conservanti
- Chimicale pentru curte si gradina
- Parfum, apa de colonie, si alte produse “aromate”
- Mobila, covoare, perdele de dus
Cine spune ca perturbatorii hormonali sunt o problema?
Multa lume. Acestia sunt o parte din ei:
Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale (NRDC): “Majoritatea celor peste 2,000 de substante chimice care apar pe piata in fiecare an nu trec nici macar prin cel mai simplu test de toxicitate.” Recomandarea acestora este autoeducarea in legatura cu perturbatorii endocrini.
Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG): “Sunt multe trucuri pe care perturbatorii endocrini le fac in corpurile noastre: maresc productia anumitor hormoni; descresc productia altora; imita hormonii; transforma un tip de hormon in alt tip; interfereaza cu semnalele hormonale; le semnalizeaza celulelor sa moara prematur; intra in competitie cu nutrientii esentiali; se leaga de hormonii esentiali; se aduna in organele care produc hormoni.”
Societatea Endocrinologica: “Sunt dovezi clare referitor la efectele adverse asupra aparatului reproducator (infertilitate, cancer, malformatii) din cauza expunerii la substante chimice perturbatorii endocrine, si chiar mai multe cu privire la efectele asupra altor sisteme endocrine, precum sistemul tiroidian, neuroendocrin, obezitate si metabolism, insulina si glucoza.”
World Health Organization (WHO) - Organizatia Mondiala de Sanatate: Multe substante chimice sintetice, netestate pentru efectele lor distrugatoare asupra sistemului hormonal, ar putea avea implicatii semnificative asupra sanatatii conform Stadiul Stiintei Substantelor Perturbatorii Endocrine, un nou raport al Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) si WHO. “Cercetarea a facut mari progrese in ultimii zece ani demonstrand ca perturbarea endocrina este mult mai extinsa si complicata decat se credea acum un deceniu,” spune Profesorul Ake Bergman, Editorul Sef al raportului.
Institutul National ale Stiintelor Sanatatii Mediului (NIEHS): “Perturbatorii endocrini sunt substante chimice care pot interfera cu sistemul endocrin al corpului si pot produce reactii adverse pentru dezvoltare, sistemul reproducator, sistemul neurologic si cel imunitar atat pentru oameni cat si pentru vietuitoare... Perturbatorii endocrini sunt prezenti in multe produse folosite zilnic — sticle de plastic, conserve de alimente din metal, detergenti, materiale ignifuge, alimente, jucarii, cosmetice, si pesticide.”
Academia Americana a Medicilor Pediatrici (AAP): Intr-o scrisoare adresata Congresului: “in ultimele decenii zeci de mii de substante chimice au aparut in comert si in mediul inconjurator, deseori in cantitati foarte mari... Pe masura ce copiii cresc si se maturizeaza, corpurile lor pot deveni foarte vulnerabile la expunerea la anumite substante in perioade critice din evolutia lor. In special, sistemele endocrine ale copiilor s-au dovedit a fi sensibile la substante toxice in etape specifice ale cresterii.”
Ce poti face!
Urmeaza acesti pasi pentru a diminua expunerea!
- Cumpara alimente organice ori de cate ori poti.
- Evita utilizarea pesticidelor in apropierea casei sau pe animalele de casa.
- Evita incalzirea alimentelor in recipienti de plastic — utilizeaza in locul lor recipiente de sticla sau ceramica.
- Inlocuieste sticla de apa din plastic cu una din otel inoxidabil.
- Nu lasa copiii sa foloseasca suzete sau jucarii din plastic moale, deoarece sunt pline de chimicale cu potential de impostor endocrin.
- Evita produsele de tip Teflon si rezistente la pete.
- Cumpara produse proaspete sau congelate in locul celor conservate, mai putin in cazul conservelor pe care scrie “fara BPA.”
- Evita produsele antibacteriale.
- Foloseste tocatoare din lemn de bambus in locul celor de plastic. Acestea sunt antimicrobiene in mod natural.
- Intra in programe de detoxifiere - daca vrei sa afli despre programele organizate de noi, scrie-ne la adresa programe@viataverdeviu.ro
Tu ce masuri iei pentru a te feri pe tine si familia ta de perturbatorii endocrini?
http://www.mindbodygreen.com/0-13903/how-endocrine-disruptors-are-messing-you-up-9-things-you-can-do.html - perturbatorii endocrini