Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica

Stiai ca o substanta adaugata in alimentele pe care le consumi probabil zilnic a fost asociata cu o multitudine de afectiuni, de la obezitate pana la Alzheimer? Si iata partea cea mai rea: desi industria alimentara cunoaste acest lucru de decenii, continua sa o foloseasca. Ingredientul problema este monoglutamatul de sodiu. Citeste in continuare despre aceasta otrava ascunsa care ar putea sta la pânda chiar in urmatorul tau meniu.

Ce este monoglutamatul de sodiu?

Monoglutamatul de sodiu, o forma de sare a unui aminoacid ne-esential, este un potentator de aroma si un aditiv alimentar comun. Desi multi oameni asociaza monoglutamatul de sodiu doar cu mancarea fast-food chinezeasca si produsele procesate din carne, adevarul este ca monoglutamatul de sodiu este prezent in alimentele procesate pe care le mancam zi de zi, inclusiv sosul de salata, sosul de pizza, concentratele de rosii, supele si legume la plic. Este un aditiv prezent in multe formule de lapte praf pentru sugari si alimente pentru copii si bebelusi.

Pe scurt, monoglutamatul de sodiu pacaleste papilele gustative si creierul facandu-le sa creada ca mâncarea are un gust delicios. Fiind o excitotoxina, monoglutamatul de sodiu stimuleaza creierul sa produca cantitati suplimentare de dopamina, drogul senzatiei de bine. Acest lucru permite producatorilor din industria alimentara sa scada calitatea si sa-si mareasca profiturile.

Din pacate, senzatiile provocate de monoglutamatul de sodiu nu dureaza, insa efectele acestuia da. Monoglutamatul de sodiu nu ne prinde insa doar pentru ca face mancarea sa aiba gust bun. Acesta creeaza efectiv o dependenta fizica, determinand consumatorii sa se intoarca si sa cumpere iar si iar. Acest lucru nu numai ca determina un consum de alimente in exces, dar provoaca un adevarat dezastru in intreg corpul.

Efectele secundare explicate

Am auzit cu totii de dureri de cap si greata de la monoglutamatul de sodiu; acest lucru se atribuie deseori “sensibilitatii la monoglutamat". Din pacate, problemele merg chiar mai departe.

Monoglutamatul de sodiu a fost asociat de cercetatori cu cresterea in greutate si chiar obezitatea. Si nu doar pentru ca monoglutamatul de sodiu ii face pe oameni sa-si doreasca mai multa mancare. De fapt, s-a observat in cadrul unui studiu unde grupuri de participanti au consumat alimente cu acelasi continut caloric, ca cei care au consumat alimente cu monoglutamat de sodiu erau de trei ori mai predispusi la ingrasare decat cei care nu consumasera alimente cu monoglutamat.

Cercetatorii mai asociaza prezenta monoglutamatului de sodiu si cu deteriorarea ficatului si a rinichilor, precum si cu cresterea presiunii arteriale.  Mai mult decat atat, excitotoxinele au fost asociate cu deteriorarea creierului, ducand la o serie de boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, dementa, scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla, lupus si multe altele.

Cum sa eviti monoglutamatul de sodiu

Daca te iei dupa etichetele "Fara monoglutamat de sodiu" de pe alimente, nu inseamna ca nu consumi alimente cu monoglutamat de sodiu. Cum? Acest lucru se intampla deoarece normele institutiilor responsabile prevad mentionarea monoglutamatului doar daca este adaugat ca ingredient separat. Cu alte cuvinte, daca monoglutamatul de sodiu este adaugat de sine statator trebuie trecut pe eticheta. Daca nu, atunci poate sta ascuns sub multe alte denumiri aparent nevinovate. Astfel, urmatoarele produse pot contine cu precadere monoglutamat de sodiu:

Si nu trebuie sa crezi ca un produs e sigur doar pentru ca vine de la alimentara din zona. Multe produse “naturale” si “organice” contin monoglutamat.

O metoda simpla pentru evitarea consumului de monoglutamat de sodiu este sa cumparati alimente de baza si sa preparati singuri mâncarea. Desi nu este mereu posibil. Cea mai buna aparare impotriva monoglutamatului de sodiu este informarea. Daca citesti cu atentie etichetele produselor alimentare, stii ce sa cauti si pui intrebarile potrivite, poti evita consumul involuntar al acestei toxine si te poti bucura de o viata mai sanatoasa.

Citeste mai multe despre unde se mai scunde monoglutamatul de sodiu in articolul: Stiati ca monoglutamatul de sodiu se ascunde sub 25 de denumiri?

Surse utilizate pentru acest articol:

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080813164638.htm

http://americannutritionassociation.org/newsletter/review-excitotoxins-taste-kills

http://www.westonaprice.org/health-topics/msg-in-infant-formula/

http://www.naturalnews.com/045811_MSG_side_effects_excitotoxins.html - monoglutamatul de sodiu

#alimente #denumiri #monoglutamat de sodiu #otrava

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 5 alimente de evitat pentru a avea un corp sanatos
Afla cum sa traiesti sanatos vara
Crezi ca mananci sanatos? 7 locuri unde se ascunde zaharul in alimentele aparent sanatoase!

Ce spun cititorii despre "Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica"

Florin03 October 2023 11:08Raspunde

Monoglutamatul asta ne omoara pe toti , incet si sigur , fie ca credeti sau nu.

Manuela Moldovan 12 October 2023 17:38Raspunde

Buna, Florin, Este important să acorzi prioritate mâncării proaspete, să eviți alimentele cu aditivi, inclusiv monoglutamatul de sodiu, pe cât posibil. Alegerea de a mânca alimente neprocesate, precum fructe, legume proaspete, carne slabă și cereale integrale, poate contribui la o dietă mai sănătoasă. Așadar e esențial să menținem o dietă echilibrată și să citim cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a ști exact ce consumăm. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu

Pete09 January 2017 19:37Raspunde

anca a glutami naturali nu au nimic de a face cu cei sintetizati intr-un laborator. Din cate stiu cel mai usor sa produci glutami naturali e sa supui o bucata de carne la un shock termic in tigaie, busuiocul are , rosile, dar e o mare si 2 oceane intre MGS si glutami naturali. Din cate stiu MGS a fost inventant de un laborant chinez 1910-1920. Nu cred ca produce cancer din cate articole am citit dar este o neurotoxina deci dementa timpurie si alte boli mintale cu siguranta. Legatura cu diabetul si obezitate exista, pentru ca intradevar este gustoasa deci aduce musterii la cumparaturi mai repede + ca-ti taie senzatia de satietate. MGS duce in eroare ca sa spun asa sistemul nervos prin 2 cai: 1. creeaza un nou gust : la fiecare dintre noi acest gust poate fi diferit dar intotdeauna delicios 2. lipsa senzatiei de satietate Nu cred ca se ascunde sub denumirea de caragenani : aceasta din urma este o alga care prin procesare resulta 2 tipuri de produs folosite in industria alimentara si farmaceutica : graded si undergraded amandoua periculoase pt intestinul gros in special undergraded. Nu cred ca trebuie sa reamintesc ca odata imbolnavit intestinul gros avem o armata intreaga de urmari nefaste asupra organismului nostru deoarce printre altele detine una dintre balntele biochimice in organism. De la depresie si psyhoze la obezitate, boli ale inimii etc O alta dovada cat de sanatos e MGS, doar opinia mea. In 2013 vanzarile MGS in Europa au depasit cateva miliarde euro, o crestere uriasa in ultimi 5 ani. Ati vazut vreodata un produs sanatos sa se vanda atat de bine? Ca eu nu am vazut. Asemenea crestere ca in '90 la indulcitoare, da, cele care si le punea lumea in cafea cu componente neurotoxice pe langa alte "bunatati". MGS la ora actuala este folosit in take away dar si in lanturi de restaurante mai scumpe si la noi pe raft in bucatarii > Vegeta.

ELIZA22 November 2014 15:31Raspunde

ANDREEA SI ALEC, VENITI CU CONTRAARGUMENTE SI CU SURSE. ESTE IN INTERESUL TUTUROR DACA LE AVETI. VA MULTUMESC.

jojo25 July 2014 12:12Raspunde

pana la urma care dintre voi este mai bine informat?! si mult mai important: ce mai pot consuma fara sa ma consume paranoia ca ma otravesc incet??

Andreea23 July 2014 15:06Raspunde

Ar fi util sa mai cercetati putin inainte sa publicati prostii... MSG-ul (si nu MGS, cum il prescurtati voi aiurea) este intens folosit de mai bine de 100 de ani de poporul cu cea mai mica rata de cancer: China... colac peste pupaza, glutamatul este receptat de papilele Umami, al 5-lea gust. Nu are nici o legatura cu asa zisa sinteza de dopamina... dar de, probabil ca asa va faceti articolele mai usor promovabile.

Jean11 February 2016 01:01Raspunde

Pai Andreea, articolul da la sfârșit sursele de documentare.Contraargumentele tale unde sunt? Apoi articolul este în limba română. În limba română se spune: MonoGlutamat de Sodiu și Acid DezoxiriboNucleic. Adică MGS și ADN. În engleză se spune MonoSodium Glutamate și DeoxyriboNucleic Acid. Adică MSG și DNA. Literele mari din mijloc sunt pt edificarea ta. Nu lăsa limba română sa moară. Cu privire la cele din articol, deși am citit intr-o revistă americana ceva în sprijinul MGS (cum că ar fi cel puțin bun pt noi dacă nu benefic) , sunt argumente care concorda cu experiența mea personala. Mâncăm ca un căpcăun în RO în '99. Nu prea era mâncare procesată pe atunci. Nu reușeam sa mă îngraș nici măcar 1kg. M-am mutat în SUA și în 6 luni am câștigat 18 kg. Mâncare ieftina dar supergustoasă (chinese, fastfood etc) plina de MGS (MSG pt Andreea). Am renunțat la McDonald's și alte fast food și minune: în loc sa mă îmbie mirosul lor acum îmi provoacă aproape greață. Experimentat și de alți prieteni. Deasemeni : rata cazurilor de Altzheimer e mult mai acuta în SUA. Cazurile de Cancer sunt din ce în ce mai numeroase. Sa fie o coincidenta ca totul este procesat în SUA. Pana și legumele sunt modificate genetic pt a crește mai mari și mai arătoase. Deasemeni, îmi cer scuze dacă greșesc, dar nu cred ca medicina a adoptat oficial o noua denumire de "umami" pt glande, papile sau altceva. Termenul de "umami" a fost preluat de bucătari din japoneză (delicios) pt a explica gustul cărnos accentuat de MGS sau alți aminoacizi. Conform "Urban Dictionary" : Umami=A bullshit invited flavor that tv chefs pretend to be able to recognize, but can never define. Due to peer pressure they regurgitate keywords to make it appear that they know what it is, but in reality none of them have a clue. http://www.urbandictionary.com/define.php?term=umami

Alec Blenche23 July 2014 16:48Raspunde

Ar fi util sa stiti ca MSG este prescurtarea acestei substante in engleza de la Monosodium Glutamate. Cat despre restul informati-va mai bine despre aceasta substanta inainte sa blamati munca altora!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101