Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. O dieta bogata in fibre previne si chiar poate ajuta la tratarea diabetului de tip 2

O dieta bogata in fibre previne si chiar poate ajuta la tratarea diabetului de tip 2

In Occident se estimeaza ca una din patru persoane sufera de o forma de diabet sau prediabet. Unul din doi oameni nici nu stiu ca au diabet, ceea ce mareste sansele de complicatii, unele chiar severe. Un stil de viata sanatos este una dintre strategiile cele mai bune de prevenire si tratare a diabetului de tip 2, mai exact, un regim alimentar bogat in fibre pare sa fie cheia reducerii riscului.

Un consum de cel putin 26 de grame de fibre pe zi reduce substantial riscul de diabet

Consumul standard recomandat pentru adulti este de 20-30 grame de fibre pe zi, insa, conform nutritionistilor, acesta ar trebui sa fie de peste 30 grame zilnic. Cei mai multi, însa, nu iau din alimentatie nici jumatate din aceasta cantitate. Într-un studiu recent condus de cercetatorii de la Colegiul Regal din Londra, s-a dovedit ca cei care au consumat mai multe fibre (peste 26 de grame pe zi) au manifestat un risc cu 18% mai redus de a dezvolta diabet de tip 2 spre deosebire de cei care au consumat mai putine fibre (mai putin de 19 grame pe zi).

Aniversăm 13 ani de Viața Verde Viu! De ziua noastră, punem sănătatea TA pe primul loc! Descoperă reducerile!-blog-

Fibrele ajuta in cazul diabetului influentând semnalele hormonale, prin incetinirea absorbtiei nutrientilor sau afectarea procesului de fermentatie din intestinul gros, inducând mai repede senzatia de satietate.

Alimentatia bogata in fibre este asociata si cu pierderea in greutate, iar cercetatorii sunt de parere ca acest lucru poate reduce, la rândul sau, riscul de diabet. De fapt, in momentul in care cercetatorii au luat in calcul indicele de masa corporala al participantilor, efectele regimului alimentar bogat in fibre au disparut, ceea ce arata ca beneficiul acestuia este datorat in mare parte rolului fibrelor de mentinerea a unei greutati sanatoase.

Pe lânga aceasta concluzie, autorul studiului a mai observat si alte mecanisme care par sa influenteze rolul fibrelor in prevenirea diabetului:

<blockquote

"…de exemplu imbunatatirea echilibrului zaharului din sânge si reducerea cresterilor de insulina dupa mese, precum si sporirea sensibilitatii corpului la insulina."

Cum te poate proteja regimul alimentar bogat in fibre contra diabetului si obezitatii?

Modul in care alimentatia bogata in fibre poate proteja contra obezitatii si a diabetului are legatura cu abilitatea bacteriilor noastre intestinale de a fermenta fibrele.

Mai exact, atunci când consumi alimente bogate in fibre, asa cum ar fi varza, fasolea, sau alte legume, bacteriile din intestine le transforma prin fermentare in butirat si propionat, acizi grasi cu lant scurt, cu rol in productia de zahar.

“Cercetatorii explica faptul ca glucoza contine anumite elemente care sunt detectate de nervii localizati in vena care colecteaza sange din intestine - cunoscuta si ca perete de portal. Se transmite apoi un semnal nervos catre creier.

Creierul activeaza in continuare o serie de masuri de aparare contra diabetului si obezitatii ca raspuns la acest semnal. Masurile de aparare includ senzatia crescuta de satietate, o homeostazie a energiei marite in perioadele de repaos si o productie mai redusa de glucoza la nivelul ficatului." 

Intr-un studiu efectuat pe animale, soarecii a caror dieta era bogata in fibre au luat mai putin in greutate si si-au marit protectia contra diabetului in comparatie cu soarecii care au fost hraniti fara suplimente cu fibre. Când soarecii stimulati artificial sa nu produca glucoza au fost folositi in cadrul studiului, acestia au luat in greutate si s-au imbolnavit de diabet chiar daca aveau o alimentatie bogata in fibre.

“Aceste rezultate arata ca protectia contra obezitatii si a diabetului este influentata de activitatea intestinelor de producere a glucozei, ca urmare a propionatului si butiratului rezultate in urma fermentarii fibrelor, precum si a bacteriilor intestinale.”

 

Ce tip de fibre este cel mai indicat pentru preventia/tratarea diabetului?

Studiul mentionat a descoperit ca, desi fibrele din cereale si cele vegetale au redus riscul de diabet cu 19 si respectiv 16 procente, fibrele din fructe nu au avut acelasi efect. Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe acestea ca sursa de fibre, deoarece pâinea din cereale integrale, cerealele, pastele si alte forme de cereale contin si carbohidrati (zahar si amidon) pe lânga fibre.fibre vegetale

Cerealele maresc nivelul de insulina si peptine, o cauza principala a dezvoltarii de boli cronice, printre care si diabetul de tip 2. Carbohidratii care nu sunt fibre vor fi metabolizati rapid in zahar si nu are sens sa consumi cantitati mari de zahar cand incerci sa reduci riscul de diabet.

Zaharurile in general si cerealele (carbohidratii complecsi) maresc nivelul zaharului in sânge. Când se intampla acest lucru, se elibereaza insulina pentru a directiona energia suplimentara spre a fi depozitata. O cantitate mica este depozitata ca amidon denumit glicogen, insa cea mai mare parte este stocata sub forma principalei surse de energie - grasimea.

Rolul principal al insulinei nu este de a reduce zaharul din sânge, ci de a stoca surplusul de energie pentru utilizari viitoare. Efectul insulinei de a reduce zaharul din sânge este doar un "efect secundar" al procesului de stocare a energiei.

Când consumi cantitati mari de zahar si cereale, cresterile de zahar in sânge duc la cresterea insulinei, care, la randul sau, mareste depozitele de grasime. Grasimile in exces produc mai multa leptina, un hormon care spune creierului când sa manance, cât de mult, si, mai ales, când sa se opreasca.

Problema apare când nivelul ridicat de leptina devine cronic. In acest moment, se dezvolta rezistenta la leptina — corpul nu mai "aude" semnalele hormonale care-i spun creierului ca esti satul si trebuie sa te opresti.

 

Pe masura ce depozitele de grasime cresc, creste si greutatea corporala si apare rezistenta la insulina. Acum corpul este "surd" la semnalele trimise de ambii hormoni (atat de leptina cat si de insulina), iar deseori in acest moment apar diferite boli, una dintre ele fiind diabetul.

Ca si in cazul insulinei, singura modalitate cunoscuta de a reface semnalele corecte ale leptinei este o dieta corespunzatoare, inclusiv tipul potrivit de fibre, respectiv cel din legume.

Consumul ridicat de fibre solubile imbunatateste diabetul de tip 2

Un alt studiu arata ca un consum ridicat de fibre (in acest caz este vorba de 50 de grame pe zi) a produs efecte benefice pentru diabetul de tip 2. Alimentatia bogata in fibre a imbunatatit echilibrul zaharului in sânge, a redus nivelul excesiv de insulina si a scazut concentratiile de lipide la pacientii cu diabet de tip 2. Fibrele solubile, ca cele prezente in castraveti, afine, fasole si oleaginoase, s-au dovedit a fi in special benefice pentru diabetul de tip 2. Fibrele solubile se dizolva intr-o substanta ca un gel, incetinind digestia.

Astfel, te simti satul o perioada mai lunga si este unul dintre motivele pentru care fibrele ajuta la mentinerea greutatii. Fibrele solubile ajuta si la incetinirea descompunerii carbohidratilor si absorbtia de zahar, mentinand echilibrul zaharului in sânge.

Fibrele insolubile, prezente in legume precum cele cu frunze verzi, fasole verde, telina si morcovi nu se dizolva si dau volum scaunului. Acest lucru ajuta mancarea sa treaca mai repede prin tractul digestiv si sa se elimine in mod sanatos.

Multe alimente intregi, in special fructele si legumele, contin in mod natural atat fibre solubile, cât si insolubile. Daca vrei sa maresti cantitatea de fibre din alimentatie, rezista tentatiei de a le obtine din cereale integrale. O "regula" simpla de urmat este de a lua fibrele din legume, nu din cereale si de a consuma mai multe legume, oleaginoase si seminte. Anumite tipuri de fibre sunt prebioticele, care hranesc bacteriile benefice din intestine. Aceste bacterii benefice contribuie la procesul de digestie si absorbtie a alimentelor si joaca un rol semnificativ in functia imunitara. Inulina, o fibra prebiotica prezenta in ceapa, praz si usturoi (dar si in alte alimente) s-a dovedit deosebit de promitatoare pentru diabetul de tip 2.

Prebioticele: Alta cale prin care anumite tipuri de fibre pot ajuta in cazul diabetului

Femeile cu diabet de tip 2 care au consumat 10 grame de inulina pe zi timp de doua luni au manifestat imbunatatiri la nivelul echilibrului glicemic si al antioxidantilor. Inulina se considera a avea un efect pozitiv asupra diabetului prin modificarea microflorei intestinale sau efectul antioxidant direct.

Expunerea prelungita la insulina in exces dezvolta stresul oxidativ, considerat a avea un rol esential in diabetul de tip 2 si complicatiile acestuia. Inulina poate neutraliza acest lucru prin efectele sale antioxidante. Alimentele intregi neprocesate contin cele mai bune prebiotice pe care le poti obtine din alimentatie, daca regimul alimentar este unul corect. Tarâtele de Psyllium sunt si ele un prebiotic de calitate.

O alimentatie bogata in fibre este utila chiar daca nu suferi de diabet

O dieta bogata in fibre poate reduce riscul de moarte prematura, in principal datorita faptului ca reduce riscul unui numar mare de boli cronice, printre care diabetul de tip 2, bolile de inima, accidentul vascular si cancerul. Cercetarile arata ca poate prelungi si viata pacientilor bolnavi de inima.

Studiile au asociat dieta bogata in fibre si cu reduceri benefice ale nivelului de colesterol si presiune arteriala, sensibilitate marita de insulina si inflamatie redusa—toate influentand riscul mortalitatii. O meta-analiza a evaluat impactul unui regim bogat in fibre asupra mortalitatii si a extras informatii din 17 studii diferite care au urmarit aproape 1 milion de europeni si americani. Dupa cum se arata in revista de specialitate Scientific American :

"Echipa lui Yang a impartit participantii in cinci grupuri in functie de cantitatea de fibre consumata zilnic. Cei din capul listei, care consumau cea mai mare cantitate de fibre, au prezentat sanse cu 16 % mai mici de moarte in comparatie cu cei care se situau la sfarsitul listei, respectiv grupurile care consumau cantitatea cea mai mica de fibre. In plus, opt studii au aratat ca riscul de moarte scade cu 10 % pentru fiecare 10 grame de fibre consumate zilnic."

Un alt studiu a avut rezultate similare. Fiecare crestere a consumului de fibre cu 10 grame a fost asociata cu un risc al mortalitatii cu 15 % mai scazut, iar cei care au consumat cele mai multe fibre au prezentat un risc de deces cu 25 % mai scazut in urmatorii noua ani in comparatie cu cei care nu au consumat deloc fibre. Studii publicate in 2013 au aratat si ele ca la fiecare consum de 7 grame de fibre pe zi, riscul de accident vascular scade proportional cu 7%. Acest lucru arata ca trebuie marit consumul de fructe si legume cu inca doua portii pe zi, ceea ce este o cantitate rezonabila.

Ce altceva poate combate sau preveni diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 implica pierderea sensibilitatii la insulina si leptina, ceea ce se poate preveni cu usurinta si se poate trata cu 100% rata de vindecare fara medicamente, cu modificarile necesare in dieta si rutina zilnica, respectiv sport, somn si post intermitent. Fiecare ar trebui sa-si faca o trecere in revista a stilului de viata pentru a vedea care sunt aspectele ce pot fi imbunatatite si sa puna in practica pasii de mai jos. Pe langa aceasta, e bine sa va monitorizati nivelul insulinei, care este la fel de important ca si glicemia. Nivelul normal trebuie sa fie intre 2 si 4.

Cu cat este mai ridicat, cu atat este mai mare rezistenta la insulina si cu atat trebuie sa fie mai drastice modificarile in dieta si stilul de viata, mai ales daca este vorba de alimentatie.

Daca ai rezistenta la insulina/leptina, suferi de diabet, ai presiune mare, esti cardiac sau supraponderal, consumul zilnic de fructoza nu ar trebui sa depaseasca 15 grame pe zi pâna cand nu se stabilizeaza rezistenta la insulina/leptina. Pentru restul, consumul zilnic de fructoza nu ar trebui sa depaseasca 25 grame sau chiar mai putin pentru o sanatate optima. Cel mai simplu mod de a obtine acest lucru este sa inlocuiesti alimentele procesate cu produse intregi si, preferabil, organice. Adica trebuie sa gatesti cu produse proaspete.

 

Alimentele procesate sunt principala sursa pentru toate cauzele majore de boli, inclusiv siropul de porumb bogat in fructoza, alte zaharuri, cereale procesate, grasimi trans, indulcitori artificiali si alti aditivi sintetici care pot agrava o disfunctie metabolica. In afara de fructoza, grasimile trans sintetice maresc riscul de diabet pentru ca interfereaza cu receptorii de insulina. Pentru ca reduci o cantitate semnificativa de energie (carbohidrati) prin consumul mai scazut de zahar si cereale, trebuie sa o inlocuiesti cu altceva. Iata ce combinatii poti folosi in acest sens:

 

SURSE

http://www.webmd.com/diabetes/news/20150527/more-evidence-that-high-fiber-diet-may-curb-type-2-diabetes-risk?src=RSS_PUBLIC
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/06/08/fiber-may-lower-diabetes-risk.aspx
http://www.scientificamerican.com/article/higher-fiber-diet-linked-to-lower-risk-of-death/

#antigeni #diabet #dieta #fibre #magneziu #prevenire

Ce au mai parcurs alti cititori...

Diferenţa dintre hipoglicemie şi hiperglicemie
Studiu: fibrele previn obezitatea si diabetul prin producerea de glucoza in intestine
Cum se trateaza diabetul in mod natural, din perspectiva unui medic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101