Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 10 lucruri care iti dezvolta creierul, la propriu

10 lucruri care iti dezvolta creierul, la propriu

Cateva descoperiri facute de stiinta in ultimii cativa ani sugereaza ca oamenii au capacitatea de a-si mari dimensiunea creierului. Acest lucru poate schimba viata in multe feluri, de la dezvoltarea memoriei pana la stimularea creierului de a crea no

Cateva descoperiri facute de stiinta in ultimii cativa ani sugereaza ca oamenii au capacitatea de a-si mari dimensiunea creierului. Acest lucru poate schimba viata in multe feluri, de la dezvoltarea memoriei pana la stimularea creierului de a crea noi neuroni.

Metode de "marire" a creierului

Practica posturi de yoga. Yoga combina respiratia, postura corpului si meditatia, un trio care nu numai ca protejeaza integritatea creierului, dar mareste si grosimea straturilor cortexului cerebral. Scanarile pe creier au aratat ca yoga poate schimba chimia creierului intr-un mod pozitiv. Aceasta contribuie la niveluri mai bune de materie cenusie in zonele creierului implicate in modularea durerii. 

Proprietatile neuroprotectoare pe care le are practica meditatiei nu numai ca previn pierderea de materie cenusie din creier, insa par sa si mareasca volumul acesteia in anumite zone ale creierului. Acest lucru este important pentru ca materia cenusie poate duce la pierderea memoriei, probleme emotionale, o toleranta mai mica a durerii si o functionare cognitiva mai redusa.

In 2015, cercetatorii de la Universitatea McGill si Institutul National pentru Sanatate au descoperit ca este importanta si frecventa cu care este practicata yoga. Cu cat practica a durat mai multi ani, cu atat au fost observate mai multe modificari pozitive in emisfera stanga, respectiv cresterea unor portiuni de materie cenusie in insula stanga, operculul frontal de stanga, girusul temporal din mijloc dreapta si cortexul orbito frontal de stanga. Aceste zone ale creierului sunt responsabile de:

Daca nu ai mai practicat yoga de ani de zile, nu te ingrijora. Creierul este in continua schimbare. Aceiasi cercetatori au descoperit ca numarul de ore de practica pe saptamana s-au corelat cu materia cenusie din diverse zone ale creierului, inclusiv in hipocampus, cortexul vizual primar, cortexul somato senzorial primar/ lobul parietal superior si cortexul cingular posterior/ precuneus.

Aceste zone ale creierului includ functii legate de:

Jongleaza. Este evident ca jonglarea mareste coordonarea dintre mana si ochi, insa ceea ce se intampla in creier in timpul jongleriilor este de-a dreptul uluitor. Jongleriile maresc volumul materiei cenusii, acea parte a creierului care contine corpul celulelor nervoase, dar nu numai atat.

Acestea dezvolta acea parte a creierului care mareste conexiunile celulare. In 2009, cercetatorii de la Universitatea din Oxford au descoperit ca jongleriile maresc si materia alba a creierului. Materia alba este alcatuita din parti ale creierului care contin in special axoni. Acestia sunt prelungirile nervilor care servesc ca si conectori celulari.

Participantii la studiu au practicat jonglerii jumatate de ora zilnic, timp de sase saptamani. Inainte si dupa, scanarile DTI (de difuzie tensoriala) ale creierului au aratat ca, in timp ce materia alba din creierul celor care nu au facut jonglerii nu s-a schimbat, jonglerii si-au marit materia alba din lobul parietal al creierului. Interesant este un lucru: acumularea de materie alba a fost observata la toti jonglerii, indiferent de gradul de maiestrie. Lobul parietal ajuta la constientizarea spatiala, proprioceptia si procesarea simtului tactil.

Mediteaza. Numeroase studii sugereaza ca aceasta practica schimba structura creierului intr-un sens pozitiv. In 2011, cercetatorii de la Spitalul General din Massachusetts si Harvard au publicat un studiu inovator care a aratat ca meditatia ghidata si reducerea stresului cu ajutorul practicarii constientizarii prezentului (mindfulness) au dus la modificari masurabile in zone ale creierului implicate in memorie, compasiune si stres. De fapt, practicarea meditatiei de mindfulness timp de doar opt saptamani aduce schimbari la nivelul creierului intr-un mod in care scanarile MRI il pot detecta. (mindfulness inseamna sa devii constient de realitatea pura din fiecare moment; sa fii prezent si sa fii atent la ceea ce se intampla la un moment dat fara sa judeci.)

Scanarile MRI au aratat o densitate mai mare a materiei cerebrale in centrul memoriei, al compasiunii si al invatarii din hippocampus, comparativ cu scanarile care au fost facute inainte de meditatie. Interesant este ca materia cenusie din amigdala, centrul stresului si al anxietatii, s-a micsorat. Toate acestea au avut loc cu 27 de minute de practica zilnica, timp de doar opt saptamani.  

Se stie din studii anterioare ca reducerea stresului prin mindfulness ajuta cortexul cingular posterior, legatura temporo-parietala si zonele cerebelului din creier. Acestea sunt asociate cu memoria si invatarea, reglarea emotiilor, empatia si simtul sinelui.

Cortexul prefrontal si zonele insulei anterioare drepte au fost mai groase la cei care practicau meditatia. Aceste zone influenteaza procesarea senzoriala. Cercetatorii sunt de parere ca meditatia ar putea fi o metoda prin care poate fi combatuta subtierea corticala legata de inaintarea in varsta. 

Invata sa canti la un instrument (preferabil la o varsta frageda). Studierea unui instrument muzical mareste efectiv dimensiunea creierului, cel mai mare impact fiind observat la copiii care au inceput sa cante inainte de varsta de 7 ani. Cercetatorii folosesc muzica si ca metoda pentru tratarea unor dizabilitati de invatare. Rezultatele sunt uimitoare. Educatia muzicala pe termen lung si la un nivel inalt a format in muzicieni o abilitate mai mare de integrare a informatiei senzoriale furnizate de auz, simt tactil si vaz.

Cum functioneaza? Dupa cum explica cercetatorii, circuitele creierului implicate in improvizatiile muzicale sunt modelate prin exersari sistematice, ducand la o dependenta mai mica de memoria activa si la o mai mare conectivitate in interiorul creierului. Unele modificari ale creierului, care apar pe parcursul exersarii muzicale, reflecta automatismul sarcinii (ca atunci cand o persoana repeta tabla inmultirii) si dezvoltarea unor abilitati cognitive si senzorimotorii necesare diverselor aspecte ale expertizei muzicale. 

“Studierea unui instrument muzical este o experienta multi-senzoriala si motorie care creaza emotii si miscari - de la miscarile degetelor pana la dans - si implica sisteme ale placerii si recompensei in creier. Are potentialul de a modifica functiile creierului si structura acestuia cand se intinde pe o perioada lunga de timp. Exersarea intensa genereaza procese noi in creier, in diferite stadii ale vietii si cu diverse influente asupra creativitatii, cognitiei si invatarii.”— dr. Gottfried Schlaug, expert in plasticitatea creierului la Harvard

Iar cand invatarea unui instrument are loc inainte de varsta de 7 ani, conform unui studiu publicat in "Revista de Neurostiinta", se creaza conexiuni mai bune de-a lungul partii corpus callosum a creierului, care conecteaza emisferele dreapta si stanga a cerebelului. Acest proces de invatare din copilarie modifica conectivitatea materiei albe intr-un mod care va contribui la o mai buna infrastructura cerebrala la varsta adulta.  

Consuma acizi grasi omega-3. Un studiu din 2014 publicat in revista "Neurologie" a descoperit ca prezenta acizilor grasi omega-3 in corp este asociata cu un creier mai mare. Persoanele cu niveluri duble de omega-3 DHA si EPA aveau si un volum al creierului cu 0.7% mai mare decat al femeilor cu un nivel mai scazut de acizi grasi. Grupul cu nivel ridicat de omega-3 a prezentat si un hipocampus mai mare cu 2.7% (hipocampusul raspunde de memorie). Sursele de omega 3 ale femeilor participante la studiu au fost uleiul de peste, ca somon si macrou, plus suplimente.  Uleiul de peste trebuie sa vina dintr-o sursa sigura pentru consum.

Fii activ sexual. Aceste dovezi te vor face sa te gandesti cum iti poti mari apetitul sexual. Intr-un studiu pe animale, cercetatorii de la Universitatea din Maryland au descoperit ca sexul promoveaza formarea unor noi neuroni si imbunatatesc functia cognitiva. Acest fenomen se numeste neurogeneza. Alte studii arata ca sexul poate mentine memoria pe termen lung, protejand-o in perioadele de stres intens. 

Nu renunta la exercitiile cardio. Adultii mai varstnici isi pot mari volumul creierului in zonele ce pot fi afectate de inaintarea in varsta. Un studiu de referinta din 2006 a descoperit ca exercitiile aerobice regulate maresc semnificativ atat materia alba cat si cea cenusie din creier. Grupurile care au facut exercitii de stretching si tonifiere nu au avut aceleasi rezultate. 

Un studiu pe animale a aratat ca joggingul moderat, facut zilnic, genereaza noi neuroni. Nu acelasi lucru este valabil si pentru exercitiile pe intervale de intensitate. 

Practica postul intermitent. Rezultatele unor studii anterioare pe animale au sugerat ca postul intermitent, practicat cu regularitate, poate ingrosa anumite parti ale creierului stimuland functiile acestuia. Postul intermitent pentru femei devine o metoda tot mai populara datorita abilitatii de eliminare a cetii de pe creier. Acest tip de post implica abtinerea de la mancare timp de 12, 16 ore sau mai mult, timp in care nu se consuma nimic altceva decat apa (cu unele exceptii). Desi poate parea un scop greu de atins, este posibil ca unii oameni sa adopte deja acest tip de post, fara sa-si dea seama, daca isi iau ultima masa la ora 7 seara, de exemplu, si nu mai mananca nimic pana la 10 dimineata - si beau doar apa, ceai sau cafea in tot acest timp.

Studiile medicale arata ca postul intermitent are mai multe avantaje, pe langa faptul ca mareste energia:

Citeste despre ciupercile psilocibine. Ciupercile psilocibine sunt cunoscute sub denumirea stiintifica de Psilocybe cubensis. Acest nume desemneaza peste 100 de specii de ciuperci care contin psilocibina si psilocina. Acesti doi compusi sunt responsabili de efectele halucinogene si de ameteala cauzate de consumul acestor ciuperci.

Chiar daca nu sunt legale, unii cercetatori stiintifici investigheaza compusii acestor "ciuperci magice" pentru a descoperi modalitati noi prin care acestia ar putea beneficia creierului. Intr-o descoperire surprinzatoare, cercetatorii de la Universitatea din Florida de Sud au observat ca doze reduse din acest drog psihedelic au eliminat raspunsul de frica conditionat in soareci, ajutand creierul sa dea nastere unor noi neuroni. In acest studiu, publicat in "Studiile pe creier experimentale" in 2013, cercetatorii sugereaza ca acesti compusi din ciuperci ar putea fi, intr-o buna zi, un tratament pentru stresul posttraumatic. 

Sursa utilizata: https://draxe.com/increase-size-your-brain/

#acizi grasi #corp #creier #exercitii fizice #Meditatia #Omega 3 #post intermitent #pozitii yoga #dezvoltarea creierului

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce se intampla cu creierul nostru cand practicam exercitii fizice si cum ne fac mai fericiti
Inima are propriul sau creier numit inima inteligenta
Rozmarinul ajuta la protejarea celulelor neuronale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101