Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Afla cat de importanti sunt acizii grasi omega 3 pentru dezvoltarea creierului

Afla cat de importanti sunt acizii grasi omega 3 pentru dezvoltarea creierului

Acizii grasi cu lant lung omega 3, DHA si EPA, sunt implicati in multe aspecte ale sanatatii creierului. Nutritionistii recomanda de regula suplimente cu acesti acizi grasi benefici, avand in vedere ca alimentatia din ziua de azi este foarte saraca i

Acizii grasi cu lant lung omega 3, DHA si EPA, sunt implicati in multe aspecte ale sanatatii creierului. Nutritionistii recomanda de regula suplimente cu acesti acizi grasi benefici, avand in vedere ca alimentatia din ziua de azi este foarte saraca in DHA si EPA, cu exceptia unui consum regulat de peste, iar cercetarile arata ca veganii tind sa aiba un indice omega 3 scazut. DHA este concentrat in membranele celulelor creierului; de acolo DHA ofera consistenta membranei si este implicat in transmiterea de semnale, conectivitatea intre celule si productia de neurotransmitatori, printre alte actiuni importante.

EPA si DHA indeplinesc atat functii comune cat si unele distincte. DHA este cel mai des asociat cu dezvoltarea creierului, a invatarii si a cognitiei. EPA este asociat cu dispozitia si comportamentul, precum si cu efecte antiinflamatorii.

Stadiul de dezvoltare incipienta a creierului

DHA are o importanta majora in dezvoltarea creierului uman si al tesutului ocular si un nivel adecvat de DHA pe parcursul vietii este important pentru vedere si invatare. Mama furnizeaza DHA din propriile rezerve ale corpului pentru dezvoltarea creierului si ochilor fatului, iar dupa nastere, DHA este luat din laptele matern. Exista dovezi care arata ca un nivel ridicat de DHA sau suplimentarea cu DHA in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare contribuie la dezvoltarea cognitiva si la inteligenta copilului. S-au facut, de asemenea, teste clinice randomizat controlate, in cadrul carora copiii hraniti cu lapte praf imbogatit cu DHA au dovedit calitati cognitive mai bune la noua luni comparativ cu cei hraniti cu lapte praf fara DHA adaugat. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui ca alaptatul sa fie inlocuit cu un astfel de lapte praf.

Invatarea si atentia in copilarie

Desi de la nastere si pana la doi ani este perioada in care creierul cunoaste cea mai mare dezvoltare, aceasta nu se termina in totalitate la doi ani, ci continua pe intreaga perioada a copilariei pana in jurul varstei de 20 de ani. Majoritatea testelor cu suplimente cu omega 3 la copii au aratat imbunatatiri in rezultatele scolare (abilitatea de a citi, silabisi sau invata) sau in comportament.

Un studiu interesant a folosit un RMN pentru a vizualiza activitatea creierului la baieti (cu varste intre opt si zece ani) carora li s-a administrat fie placebo fie un supliment cu DHA timp de opt saptamani. Baietii care au luat DHA au manifestat o crestere in activitatea functionala a creierului in timpul indeplinirii unei sarcini cognitive, iar nivelul acestei activitati a fost legata in mod direct cu nivelul de DHA din sange. Studiul arata ca DHA ajuta procesul de invatare la copii si are implicatii ample, daca luam in considerare ca rezultatele academice pozitive din primii ani contribuie la dezvoltarea increderii de sine la copii si pun bazele performantelor academice din anii urmatori, precum si ale carierei profesionale in viitor.

Un nivel deficitar de DHA poate avea legatura cu o serie de tulburari cognitive si de comportament la copii, asa cum este sindromul ADHD, dislexia si variate tipuri de autism. Suplimentarea cu acizi omega 3, mai ales in combinatie cu anumiti acizi grasi omega 6, s-a dovedit a imbunatati comportamentul si simptomele de ADHD. Nu au fost efectuate suficiente studii asupra tipurilor de autism pentru a arata daca suplimentarea cu omega 3 ar ajuta copiii ce sufera de aceasta tulburare.

 

Mentinerea unei dispozitii si a unei abilitati de invatare in perioada adulta

In perioada maturitatii, un nivel adecvat de omega 3 contribuie la functionarea optima a creierului, previne depresia si pune bazele sanatatii creierului pentru o varsta inaintata. Un studiu de sase luni ce a inclus suplimentarea de DHA si EPA la adulti (cu varste intre 18 si 45 de ani) a aratat imbunatatiri ale memoriei. In plus, 12 saptamani de suplimentare cu DHA au aratat o imbunatatire a  circulatiei sangelui catre creier la tineri in timpul unei sarcini cognitive.
In cazul femeilor, este important de mentionat ca o carenta de DHA pe perioada sarcinii se crede ca duce la depresia postnatala. Sarcina si perioada de alaptare sunt perioade in care trebuie mentinut un nivel adecvat de DHA atat pentru copil, cat si pentru mama.

Acizii grasi omega 3 pot influenta activitatea neurotransmitatorilor responsabili pentru dispozitie, respectiv serotonina si dopamina; de asemenea, efectele antiinflamatorii ale DHA si EPA se pare ca pot contribui la reducerea simptomelor depresiei. Suplimentele omega 3 au fost studiate pe larg ca tratamente pentru depresie. EPA pare sa fie principalul responsabil pentru efectele antidepresive ale suplimentelor cu omega 3, conform unei meta-analize din 2009 a testelor cu suplimente cu omega 3 folosite in tratarea depresiei. O alta meta-analiza din 2011 a raportat, de asemenea, ca suplimentele cu omega 3 au fost eficiente in reducerea simptomelor depresiei daca aveau in compozitie peste 60% EPA.

omega 3 dha epa

Sursa foto : https://goo.gl/xt1hq3

Mentinerea memoriei si prevenirea bolilor neuro degenerative la varste avansate

Boala Alzheimer si Parkinson’s sunt doua dintre cele mai des intalnite boli neuro degenerative. Acizii grasi omega 3 par sa ajute la prevenirea acestor boli. Consumul redus de omega 3 si nivelul scazut de DHA in sange sunt asociate cu declinul cognitiv asociat cu varsta si cu boala Alzheimer. De asemenea, in cazul bolii Alzheimer, apare o carenta de DHA in anumite zone ale creierului. Unele studii au asociat nivelul scazut de EPA in plasma cu riscul de dementa sau declin cognitiv.
Studii mai recente au analizat volumul creierului si au descoperit ca un nivel mai ridicat de omega 3 in sange este asociat cu un volum mai mare al creierului la oamenii varstnici. Acest lucru implica faptul ca o prezenta adecvata de DHA si EPA ar putea preveni reducerea creierului care apare odata cu varsta.

Apelarea la suplimente atunci cand incep sa apara problemele poate fi o solutie cu efect limitat, in comparatie cu asigurarea unui nivel adecvat al acestor acizi grasi pe parcursul intregii vieti. Pentru prevenirea declinului cognitiv la adultii mai varstnici, testele cu suplimente au aratat ca oamenii mai avansati in varsta, cu tulburari cognitive moderate, pot profita in urma suplimentarii cu omega 3, in timp ce cei cu Alzheimer deja instalat nu beneficiaza de acelasi avantaj. Astfel, un studiu pe adulti cu tulburari cognitive moderate a comparat DHA si placebo, administrate timp de sase luni, efectuand teste de invatare si memorie inainte si dupa studiu. Grupul care a luat DHA si-a imbunatatit memoria si abilitatea de invatare. Un studiu similar al efectelor utilizarii DHA la pacienti diagnosticati cu Alzheimer nu a avut ca rezultat imbunatatiri cognitive. Aceste studii arata ca mentinerea unui nivel adecvat de omega 3 pe parcursul vietii este cea mai eficienta masura de prevenire.

Se stie ca DHA este redus in creierul pacientilor cu Parkinson. De asemenea, sunt multe cazuri de barbati vegani care au dezvoltat Parkinson; acestia sufereau de carente profunde de DHA. Nu s-au efectuat inca teste clinice, dar cele efectuate pe animale arata ca utilizarea de DHA si EPA ar putea avea un efect terapeutic. Alzheimer si Parkinson au ambele la baza aceleasi cauze, stresul oxidativ, inflamatia si disfunctia mitocondriala. DHA si EPA pot ajuta, in parte, prin producerea de mediatori antiinflamatorii in creier.

Fii proactiv

Indiferent de varsta, mentinerea rezervelor de omega 3 este cruciala pentru activitatea curenta, dar si pentru sanatatea si buna functionare a creierului la o varsta mai inaintata. O dieta sanatoasa furnizeaza multi nutrienti benefici pentru sanatatea creierului, insa este de multe ori saraca in DHA si EPA. Suplimentele pe baza de alge sunt preferabile celor pe baza de peste, pentru a evita proteinele animale si substantele poluante in exces, cum ar fi dioxina si mercurul, prezente in peste.

Conversia din ALA, acidul alfa linoleic, (provenit din nuci, seminte de in si de chia) difera de la persoana la persoana, si deseori nu ofera un nivel optim de DHA. Un studiu a analizat nivelul de DHA si EPA din sange la o populatie vegana si a descoperit ca 64% nu prezentau un nivel suficient, iar unii aveau carente grave. Insuficienta masurata nu avea legatura cu aportul de ALA (care depasea dozele recomandate), ceea ce sugereaza ca diferentele genetice in activitatea de conversie poate influenta nivelul de DHA si EPA mai mult decat aportul de ALA. In acelasi studiu o doza moderata de DHA si EPA derivata din alge (254 mg/zi) a aratat o normalizare a nivelului acestora la o verificare efectuata dupa patru luni. Acest studiu confirma ca in multe cazuri un consum ridicat de ALA nu este suficient pentru a asigura necesarul de DHA si EPA, si arata ca suplimentarea cu omega 3 este un adaos util intr-o alimentatie sanatoasa.

O solutie buna este suplimentarea vegana cu uleiuri extrase din alge marine sau cu krill oil , ulei extras din creveti.

Surse utilizate:

1. Kuratko CN, Barrett EC, Nelson EB, Salem N, Jr. The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients 2013, 5:2777-2810.
2. Stonehouse W. Does consumption of LC omega-3 PUFA enhance cognitive performance in healthy school-aged children and throughout adulthood? Evidence from clinical trials. Nutrients 2014, 6:2730-2758.
3. Gomez-Pinilla F, Tyagi E. Diet and cognition: interplay between cell metabolism and neuronal plasticity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2013, 16:726-733.
4. Dyall SC. Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Front Aging Neurosci 2015, 7:52.
5. Higdon J: Essential Fatty Acids. In An Evidence-Based Approach to Dietary Phytochemicals. New York, NY: Thieme; 2006: 78-99
6. Ryan AS, Astwood JD, Gautier S, et al. Effects of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on neurodevelopment in childhood: a review of human studies. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2010, 82:305-314.
7. Helland IB, Smith L, Saarem K, et al. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age. Pediatrics 2003, 111:e39-44.
8. Drover J, Hoffman DR, Castaneda YS, et al. Three randomized controlled trials of early long-chain polyunsaturated Fatty Acid supplementation on means-end problem solving in 9-month-olds. Child Dev 2009, 80:1376-1384.
9. Bowman GL, Silbert LC, Howieson D, et al. Nutrient biomarker patterns, cognitive function, and MRI measures of brain aging. Neurology 2011.
10. McNamara RK, Able J, Jandacek R, et al. Docosahexaenoic acid supplementation increases prefrontal cortex activation during sustained attention in healthy boys: a placebo-controlled, dose-ranging, functional magnetic resonance imaging study. Am J Clin Nutr 2010, 91:1060-1067.
11. Schuchardt JP, Huss M, Stauss-Grabo M, Hahn A. Significance of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs) for the development and behaviour of children. Eur J Pediatr 2010, 169:149-164.
12. Stevens LJ, Zentall SS, Deck JL, et al. Essential fatty acid metabolism in boys with attention-deficit hyperactivity disorder. Am J Clin Nutr 1995, 62:761-768.
13. Sinn N, Bryan J, Wilson C. Cognitive effects of polyunsaturated fatty acids in children with attention deficit hyperactivity disorder symptoms: a randomised controlled trial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2008, 78:311-326.
14. Sinn N, Bryan J. Effect of supplementation with polyunsaturated fatty acids and micronutrients on learning and behavior problems associated with child ADHD. J Dev Behav Pediatr 2007, 28:82-91.
15. Transler C, Eilander A, Mitchell S, van de Meer N. The impact of polyunsaturated fatty acids in reducing child attention deficit and hyperactivity disorders. J Atten Disord 2010, 14:232-246.
16. Kidd PM. Omega-3 DHA and EPA for cognition, behavior, and mood: clinical findings and structural-functional synergies with cell membrane phospholipids. Altern Med Rev 2007, 12:207-227.
17. Bloch MH, Qawasmi A. Omega-3 Fatty Acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry2011, 50:991-1000.
18. James S, Montgomery P, Williams K. Omega-3 fatty acids supplementation for autism spectrum disorders (ASD). Cochrane Database Syst Rev 2011:CD007992.
19. Stonehouse W, Conlon CA, Podd J, et al. DHA supplementation improved both memory and reaction time in healthy young adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2013, 97:1134-1143.
20. Jackson PA, Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. DHA-rich oil modulates the cerebral haemodynamic response to cognitive tasks in healthy young adults: a near IR spectroscopy pilot study. Br J Nutr 2012, 107:1093-1098.
21. Ramakrishnan U, Imhoff-Kunsch B, DiGirolamo AM. Role of docosahexaenoic acid in maternal and child mental health. Am J Clin Nutr 2009, 89:958S-962S.
22. Patrick RP, Ames BN. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J 2015, 29:2207-2222.
23. Stahl LA, Begg DP, Weisinger RS, Sinclair AJ. The role of omega-3 fatty acids in mood disorders. Curr Opin Investig Drugs2008, 9:57-64.
24. Grosso G, Galvano F, Marventano S, et al. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev 2014, 2014:313570.
25. Martins JG. EPA but not DHA appears to be responsible for the efficacy of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in depression: evidence from a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr 2009, 28:525-542.
26. Sublette ME, Ellis SP, Geant AL, Mann JJ. Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. J Clin Psychiatry 2011, 72:1577-1584.
27. Yurko-Mauro K. Cognitive and cardiovascular benefits of docosahexaenoic acid in aging and cognitive decline. Curr Alzheimer Res 2010, 7:190-196.
28. Cederholm T, Salem N, Jr., Palmblad J. omega-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline in humans. Adv Nutr2013, 4:672-676.
29. Pottala JV, Yaffe K, Robinson JG, et al. Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes: WHIMS-MRI study. Neurology 2014, 82:435-442.
30. Tan ZS, Harris WS, Beiser AS, et al. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging.Neurology 2012, 78:658-664.
31. Yurko-Mauro K, McCarthy D, Rom D, et al. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline. Alzheimers Dement 2010.
32. DHA Improves Memory and Cognitive Function in Older Adults, Study Suggests. In ScienceDaily2010.
33. Quinn JF, Raman R, Thomas RG, et al. Docosahexaenoic acid supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease: a randomized trial. JAMA 2010, 304:1903-1911.
34. Calon F, Cole G. Neuroprotective action of omega-3 polyunsaturated fatty acids against neurodegenerative diseases: evidence from animal studies. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2007, 77:287-293.
35. Bousquet M, Saint-Pierre M, Julien C, et al. Beneficial effects of dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid on toxin-induced neuronal degeneration in an animal model of Parkinson's disease. FASEB J 2008, 22:1213-1225.
36. Sarter B, Kelsey KS, Schwartz TA, Harris WS. Blood docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in vegans: Associations with age and gender and effects of an algal-derived omega-3 fatty acid supplement. Clin Nutr 2014

https://www.drfuhrman.com/library/omega-3-life-cycle.aspx - omega 3 DHA EPA

#Alzheimer #boli #creier #deodorizare #funghi #Omega 3 #utilizari

Ce au mai parcurs alti cititori...

Câteva metode simple pentru a ne regenera creierul
Ce efect are consumul de alcool asupra creierului
13 alimente pentru imbunatatirea memoriei, a functiei creierului si a vederii

Ce spun cititorii despre "Afla cat de importanti sunt acizii grasi omega 3 pentru dezvoltarea creierului"

Madalina04 October 2016 16:03Raspunde

Aveti cumva si o recomandare a unui supliment pe baza de alge marine?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101