Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Ce efect are consumul de alcool asupra creierului

Ce efect are consumul de alcool asupra creierului

Desi consumul de alcool este un subiect despre care s-a scris foarte mult, exista tot timpul informatii pe care oamenii este important sa le cunoasca, insa care nu sunt niciodata prezentate pe canalele de comunicare in masa. Societatea in care traim

Desi consumul de alcool este un subiect foarte dezbatut, exista inca multe informatii pe care oamenii este important sa le cunoasca, dar care nu sunt niciodata prezentate pe canalele de comunicare in masa. Societatea in care traim a facut tot posibilul ca oamenii sa nu afle adevarul despre alcool sau sa nu isi doreasca sa o faca, chiar si atunci cand au ocazia.

Cu totii stim ca alcoolul nu este sanatos, insa ceea ce multi oameni nu stiu este cat de daunator este cu adevarat sanatatii. Etichetele bauturilor alcoolice nu contin nicio atentionare, decat, cel mult, faptul ca nu sunt indicate femeilor insarcinate.

Un alt lucru interesant este ca oamenii nu par sa fie prea preocupati de efectele secundare ale consumului de alcool asupra sanatatii. Alcoolul este un fel de drog, fie ca ne place sau nu, insa nu este perceput ca atare. De ce? Pentru ca este un obicei atat de intalnit in societate si atat de impus de cele mai multe culturi moderne, incat abtinerea de la alcool pare mult mai ciudata decat consumul de alcool.

Pe masura, insa, ce riscurile pentru sanatate devin tot mai cunoscute in randul consumatorilor preocupati de sanatate, oamenii devin mai constienti de consecinte si limiteaza consumul. In cele din urma devine clar ca este vorba despre un carcinogen si ca trebuie tratat ca atare.

Un studiu recent publicat in editia din iulie 2017 a revistei medicale britanice British Medical Journal a aratat ca alcoolul este foarte daunator pentru anumite zone ale creierului. Conform comunicatului de presa:

Studiul a urmarit 550 de barbati si femei timp de 30 de ani, masurand structura si functionarea creierului pentru a determina efectul pe care alcoolul il are asupra creierului de-a lungul timpului. Cercetatorii au descoperit ca, pe masura ce oamenii consumau alcool, hipocampusul, regiunea creierului in forma de calut de mare, care joaca un rol in stocarea amintirilor, se atrofia tot mai mult.

Riscul cel mai mare s-a manifestat in randul celor care au consumat cel putin 17 bauturi alcoolice standard pe saptamana. Dar chiar si oamenii care au baut moderat au manifestat un risc ridicat de modificari cognitive.

Hipocampusul este o glanda importanta care joaca un rol important in reglarea sistemului limbic al corpului si memoriei – de aceea oamenii aflati in stare de ebrietate tind sa aiba probleme cu vorbirea, miscari mai incetinite, dificultati de memorie si chiar pierderi de memorie.

Un important aspect pe care studiul il subliniaza este ca cei care consuma in mod regulat alcool isi atrofiaza hipocampusul in timp, ceea ce inseamna ca, odata cu anii, efectele alcoolului se acumuleaza si pot contribui la probleme serioase de sanatate odata cu inaintarea in varsta.

Cu cat metodele de cercetare se perfectioneaza, cu atat descoperim mai mult despre modificarile cognitive pe care le sufera creierul celor care consuma alcool in mod regulat, adica mult mai multi decat ne-am imagina. Aceste progrese sunt demne de luat in considerare avand in vedere ca parerea generala este ca alcoolul este inofensiv daca este consumat in moderatie si ca are chiar beneficii pentru sanatate.

Pe masura ce metodele de investigare ale relatiei dintre alcool si sanatate sunt tot mai rafinate, aparentele beneficii ale consumului de alcool se reduc substantial.”

De ce este consumul de alcool un obicei atat de incurajat de societate?

Daca ar fi sa ne gandim la alte droguri care sunt mai sigure, dar inca ilegale, ne putem intreba de ce alcoolul nu numai ca este legal, dar si foarte accesibil si consumul sau este chiar incurajat.

Insa bolile cronice sunt afaceri bune in ziua de azi si institutiile medicale nu au decat de castigat de pe urma oamenilor a caror sanatate este in declin, asa ca este usor de inteles nivelul de coruptie cu care ne confruntam. Insa, pe masura ce intelegem aceste lucruri, putem lua mai usor decizii in cunostinta de cauza si putem face alegeri mai bune pentru propria noastra sanatate.

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/12/30/what-alcohol-consumption-does-to-your-brain/

#creier #hipocampusul #consumul de alcool

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afla cat de importanti sunt acizii grasi omega 3 pentru dezvoltarea creierului
Câteva metode simple pentru a ne regenera creierul
Stiai ca cascatul poate ajuta la racorirea creierului?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101