Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Vindeca-te usor, regleaza-ti ritmul natural

Vindeca-te usor, regleaza-ti ritmul natural

De la aparitia becului electric, am fost capabili sa ne luminam lumea prin apasarea unui simplu comutator. Si ce schimbare epocala a fost: lumina artificiala ne-a dat mai mult timp pentru a citi si invata, a munci si a ne juca. Dar capacitatea de a t

De la aparitia becului electric, am fost capabili sa ne luminam lumea prin apasarea unui simplu comutator. Si ce schimbare epocala a fost: lumina artificiala ne-a dat mai mult timp pentru a citi si invata, a munci si a ne juca. Dar capacitatea de a tine luminile aprinse 24 de ore, 7 zile pe saptamana a venit si cu o parte intunecata.

Ritmurile naturale ale corpului nostru sunt conectate la ciclurile naturale de lumina si intuneric si sunt influentate de acestea. De milenii, oamenii au stat treji cand soarele era sus pe cer (pentru a strange hrana si a se proteja impotriva dusmanilor) si au mers la culcare atunci cand soarele apunea. Deci astazi, desi extinderea artificiala a expunerii noastre la “lumina solara” inseamna ca putem infaptui mai multe lucruri, ne mai si desincronizeaza de la ciclurile naturale de lumina si intuneric – chiar acele cicluri ale corpului uman cu care acesta s-a obisnuit in decursul secolelor fara surse de iluminare faurite de om.

“Corpurile noastre au evoluat spre a se astepta la 12 ore de lumina si 12 ore de intuneric” spune epidemiologul Richard Stevens, de la Universitatea din Connecticut. “De la aparitia electricitatii, nu am mai fost expusi la destul intuneric”.

Intre timp, prin petrecarea majoritatii orelor noastre de trezie in casa si departe de lumina solara naturala, suntem adesea subexpusi la lungimile de unda ale luminii care sa stimuleze ritmurile noastre naturale.
S-ar putea sa nu para o treaba prea importanta, dar cercetarile au aratat altceva. Un studiu publicat in editia din decembrie 2005 a Cancer Research/Cercetari despre Cancer a aratat ca expunerea cu ochii deschisi la lumina artificiala pe timpul noptii a stimulat cresterea tumorilor la san. Stevens si colegii au observat mai intai in 2001 relatia dintre cancerul la san si expunerea neregulata la ciclurile naturale de lumina si intuneric, cand un studiu pe care acesta l-a efectuat a descoperit ca incidenta cancerului la san in cazul asistentelor medicale ce lucrau in schimburile de noapte era cu 30% mai mare decat la populatia generala. “Lumina artificiala erodeaza noaptea”, spune el, si are consecinte de sanatate pe termen lung.

Stevens si Itai Kloog, un epidemiolog de mediu de la Universitatea din Haifa, Israel, au mai gasit o corelatie intre expunerea excesiva la lumina ambientala si cancerul la prostata la barbati. Studiul lor, publicat in editia din ianuarie 2009 a Chronobiology International, a luat in considerare imaginile satelitilor globali din perioada noptii avand ca subiect 164 de tari si a observat ca incidenta cancerului la prostata a fost aproape dublul mediei in zonele expuse cel mai mult la lumina pe timpul noptii (LTN).
Dovezile ce conecteaza  LTN cu anumite cancere sunt acum considerate atat de concludente, incat Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat munca pe timp de noapte ca un factor posibil cancerigen.

Studiile mai arata ca expunerea la lumina neregulata si perturbarea ritmurilor naturale pot afecta tiparul nostru de somn, starea de spirit, greutatea si susceptibilitatea la alte boli ce tin de “stilul de viata”.  Iar vatamarea poate avea loc foarte devreme. Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt, Nashville, Tennessee, au descoperit ca expunerea excesiva la lumina stralucitoare inca de timpuriu in decursul vietii – precum in unitatile de terapie intensiva neonatala – ar putea contribui la depresie si la alte tulburari ale starii de spirit la varsta adulta.

Prin mai buna intelegere a ritmurilor naturale ale corpurilor noastre si a relatiilor lor cu ciclurile naturale de lumina si intuneric, putem lua decizii care sa favorizeze si sa sprijine cat mai mult sanatatea noastra. Putem utiliza ceea ce stim despre ritmurile noastre naturale, biologice pentru a ne imbunatati somnul, a ne spori buna dispozitie, a ne regulariza metabolismul si a reduce riscurile de boli cronice.

Ritmurile vietiilumina circadian

Toate entitatile vii au ritmuri naturale interne ce reglementeaza functiile celulare si procesele fiziologice. Aceste cicluri ritmice actioneaza ca un tip de ceas care dicteaza corpurilor noastre cand si cum sa faca aproape orice – sa pofteasca mancare, sa fie insetate, sa genereze energie, sa stea treze, sa adoarma, cum sa reglementeze starea de spirit, sa mentina temperatura corpului si multe altele.

#ceasornicul decident #ceasul #creier #lumina #lumina solara #melatonina #noapte zi #nucleul suprachiasmatic #soare #vitamina D

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pericolele deficientei de vitamina D
Vitamina D poate preveni scleroza multipla.
NASA: soarele s-a dat peste cap
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101