Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Pericolele deficientei de vitamina D

Pericolele deficientei de vitamina D

O lipsa de vitamina D duce la semne timpurii de imbatranire a oaselor si sporirea riscului de fractura, sugereaza un nou studiu. Studiul a fost publicat in jurnalul Science Translational Medicine/Stiinta Medicinei Translationale miercuri, 10 iulie

O lipsa de vitamina D duce la semne timpurii de imbatranire a oaselor si sporirea riscului de fractura, sugereaza un nou studiu.

Studiul a fost publicat in jurnalul Science Translational Medicine/Stiinta Medicinei Translationale in 2013.

Vitamina D, pe care corpul tau o produce natural cand razele ultraviolete ale soarelui lovesc pielea, este esentiala pentru absorbtia calciului. Este ceea ce da putinta oaselor noastre sa se intareasca sau sa se mineralizeze, dar si sa se reconstruiasca si sa devina mai puternice.

In partile nordice ale lumii, insuficienta lumina solara este una dintre principalele cauze ale deficientei de vitamina D, spune cercetatorul sef, dr. Björn Busse de la University Medical Center din Hamburg. O lipsa de vitamina D duce la boli precum osteoporoza, cand oasele devin slabe si se pot rupe usor, sau osteomalacie, cand oasele devin moi, deoarece ele nu se mineralizeaza corespunzator. Inmuierea oaselor la copii se numeste rahitism.

Pentru acest studiu, cercetatorii au studiat mostre de oase de la 30 de oameni sanatosi. Jumatate din mostre au fost determinate ca fiind deficiente in vitamina D. Motivul pentru deficienta este necunoscut, dar Brusse suspecteaza ca expunerea scazuta la soare a fost un motiv major, intrucat toti participantii erau din zona din jurul Hamburgului, din Germania de Nord.

Asa dupa cum era de asteptat, oasele subiectilor cu deficienta de vitamina D erau diferite de cele ale subiectilor normali. Oamenii cu lipsa de vitamina D au un strat mai gros de os nemineralizat pe dinafara oaselor. Surprinzator, cercetatorii au gasit os mai dens mineralizat decat normal sub acest strat. Osul masiv mineralizat avea “caracteristicile structurale ale osului mai batran si fragil”, au scris autorii.

Aceasta se intampla deoarece osul gros mineralizat incetineste miscarea prin os a osteoclastelor, celulele responsabile de formarea osului nou. Aceste sectiuni de os mineralizat continua sa imbatraneasca si sa se mineralizeze, in timp ce mineralizarea generala a osului intra in declin, datorita lipsei de calciu.

“Vitamina D a fost cunoscuta ca fiind importanta pentru sanatatea osoasa; totusi sporirea riscului de fractura a fost presupusa ca fiind complet datorata unei mineralizari mai scazute”, a spus Busse. “Aici, aratam ca mai exista si domeniile osului imbatranit si acestea influenteaza riscul de fractura”.

Institutul de Medicina recomanda ca barbatii si femeile intre 14 si 50 de ani sa ia 600 UI de vitamina D/zi. Intrucat foarte putine alimente naturale contin vitamina D, cea mai buna modalitate de a atinge cantitatea vizata este prin expunerea pielii la lumina solara pentru 10-15 minute pe zi (nu ai nevoie sa te bronzezi si ar trebui sa fii atent sa nu te arda soarele).

Intelegerea efectelor negative de a nu capata destula vitamina D “ar putea furniza oarece cunostinte despre modalitati mai eficiente de a preveni sau trata fracturile la pacientii cu deficienta de vitamina D”, potrivit studiului.

Descoperă Vitaminele şi Mineralele Bioroots! Sistem imunitar rezistent, oase puternice, echilibru nervos!

O comparatie a mostrelor de os normal (stanga) si deficient in vitamina D este vazuta in graficul de mai jos. La pacientii cu lipsa de vitamina D exista fisuri intre excesul de os nemineralizat la suprafata osului (osteoni) si osul puternic mineralizat.

vitamina d

Surse pentru acest articol cuprind :

http://www.businessinsider.com/why-humans-need-vitamin-d-2013-7 - vitamina d

#calciu #deficienta #oase #osteoporoza #soare #vitamina D

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce vaca are oase puternice si noi nu?
Nutrientul necesar pentru pentru oase puternice care este trecut cu vederea
Ai suferit o fractura? Iata ce trebuie sa faci pentru a te vindeca mai repede
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101