Energia este produsa de mitocondrii, mici uzine producatoare de energie din celulele corpului uman, care genereaza ATP. O alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat sprijina sanatatea mitocondriilor si nivelul de energie, insa sunt cativa compusi care alimenteaza in mod special mitocondriile. Iar, in anumite situatii, suplimentele par sa actioneze mai bine cand avem nevoie de o sursa suplimentara de energie.
Iata cateva suplimente care pot da un impuls mitocondriilor si care trebuie administrate doar dupa o consultatie la specialist. Aceste suplimente pot face minuni pentru starea generala de energie si sunt folosite cu succes in tratarea unor boli derivate din disfunctii mitocondriale si tulburari musculare (miopatii).
1. Coenzima Q10
Coenzima Q10 nu ar trebui sa lipseasca din consumul celor care iau statine pentru colesterol. Este iubita de mitocondriile imbatranite sau de cele care au nevoie de un stimul. Se folosesc intre 100-200 mg pe zi.
Afla mai multe despre beneficiile coenzimii Q10
2. Acetil-l-carnitina
Aceasta forma de amino acid, l-carnitina, este foarte buna pentru creier, cladind masa musculara si ajutand la pierderea in greutate. Este un supliment indispensabil pentru hranirea mitocondriilor. Doza recomandata este intre 1000 si 2000 mg, de doua ori pe zi.
3. Acidul alfa-lipoic
Aceasta vitamina solubila in apa si in grasime contribuie la procesul de detoxifiere, ajutand, astfel, la cresterea nivelului de energie. Acidul alfa-lipoic este foarte bun si pentru producerea de colagen, care face tenul sa arate mai tanar. O doza obisnuita este de 900 mg pe zi – un consum exagerat poate deregla functia tiroidei.
4. PQQ si nicotinamida ribosida
PQQ si nicotinamida ribosida sunt cele mai recente si mai bune suplimente pentru stimularea mitocondriilor si par sa mareasca nivelul de energie aproape instant. Dozele pot varia, in functie de scopul in care sunt folosite: intretinerea mitocondriilor, insuficienta mitocondriala, oboseala cronica si imbatranire.
5. Folat, B12 si toate vitaminele B
Deficitul de vitamina B poate cauza modificari cognitive, tulburari de dispozitie si multe alte probleme. Ar putea cauza principala a pierderilor cognitive sa aibe legatura cu mitocondriile? Cauza pare sa fie mai mult o combinatie de factori – deci nu se poate spune cu siguranta ca da – insa mitocondriile joaca cu siguranta un rol important.
Pe langa suplimentele de mai sus, magneziu, creatina, vitamina D, resveratrol, D-riboza, ECGC (prezent in suplimentele cu ceai verde) si amino acizii cu lant ramificat sunt alte optiuni utile cand vine vorba de combaterea oboselii si stimularea energiei.
Este bine sa consulti un specialist inainte de a lua orice fel de suplimente – mai ales daca esti deja sub tratament medicamentos sau suferi de anumite boli – si fii pregatit sa te bucuri la maximum de fiecare zi!
Super interesant
Super interesant