Quinoa este nativa din America de Sud. Incasii pre-columbieni o vedeau ca un aliment sacru, numindu-l chisaya Mama (mama cerealelor). Ei plantau semintele din prima parte a sezonului in ceremoniile religioase utilizand unelte de aur.
Privarea oamenilor de quinoa a fost unul dintre mijloacele folosite de spanioli pentru a-i cuceri pe incasi. In ultimii ani, oameni au inceput sa aprecieze intelepciunea incasilor si increderea lor in acest aliment care ofera o serie de beneficii importante pentru sanatate.
Proteine
Din punct de vedere tehnic, quinoa nu este clasificata ca un bob, ci ca un tip de samânta, o ruda a spanacului si chard-ului. Quinoa ofera o proteina completa, ceea ce o face deosebit de valoroasa pentru cei care prefera sa reduca sau sa elimine complet proteinele animale din dieta lor. Aceasta contine toti aminoacizii esentiali, inclusiv lizina, care este foarte importanta pentru cresterea si repararea tesuturilor organismului. O cana de quinoa contine 9 grame de proteine, adica un gram mai mult decat un ou de pui mediu.
Quinoa, protectie impotriva migrenelor
Continutul ridicat de magneziu si riboflavina (B2), face quinoa un aliat excelent pentru cei care sufera de migrene. Magneziul previne migrena prin dilatarea vaselor de sange. Cei care sufera de migrene si care consuma mai mult magneziu in dieta lor au mai putine dureri de cap. Riboflavina prin capacitatea sa de a sustine productia de energie la nivel celular are un efect benefic in ceea ce priveste mentinerea energiei, activitatea creierului si a metabolismului celulelor musculare.
Quinoa si sanatatea cardiovasculara
Capacitatea magneziului de a relaxa vasele de sange ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale, aritmiei cardiace si a bolii cardiace ischemice.
Digestie si detoxifiere
Aceste seminte de cereale, au proprietati probiotice si ajuta hranirea bacteriilor benefice din tractul digestiv. Din moment ce este usor de digerat, organismul poate accesa cu usurinta vitaminele si mineralele pe care aceasta le contine. Quinoa este, de asemenea, o sursa buna de fibre insolubile, sustinând procese sanatoase de eliminare, contribuind la mentinerea sanatatii colonului si prevenind formarea de calculi biliari.
Acidul folic si vitamina B din quinoa stimuleaza, de asemenea, capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. Persoanele cu risc ridicat de cancer, precum si cele cu hipertensiune arteriala sau boli cardiovasculare sunt adesea sfatuite sa manance mai multe cereale integrale, dar in cazul in care au o boala celiaca sau alte forme de sensibilitatile la gluten, acestea trebuie sa se stea departe de multe produse cereale populare. Quinoa nu contine gluten, astfel ca cei care nu pot tolera glutenul o pot manca.
Quinoa poate fi comandata aici.
Quinoa, antioxidant
Quinoa ofera, de asemenea, aproape jumatate din necesarul minim zilnic de mangan si este o buna sursa de cupru si zinc. Aceste minerale sunt necesare pentru sinteza de superoxid dismutaza (SOD) , un important antioxidant, enzima, ce elimina radicalii liberi care pot provoca daune de natura oxidativa in organism. Acesta nu numai incetineste efectele imbatranirii, dar poate ajuta la eliminarea celulelor canceroase. Mai multe companii producatoare de vitamine ofera suplimente de S.O.D. , dar quinoa permite corpului sa produca enzime naturale proprii.
Citeste si articolul: Ce este turmericul
Surse: https://www.livescience.com/50400-quinoa-nutrition-facts.html
Da e minunat doar ca urmasii incasilor chiar au nevoie de quinoa pentru a face fata altitudinii ridicate si lipsei de alternative in alimentatie. Din pacate pretul a crescut de zece ori in ultimii ani, de cand gospodine afectate de migrene au descoperit ca e bun si pentru ele. Asadar quinoa pleaca la export si incasii raman cu cartofi, porumb si carne de alpaca.
Semintele de quinoa, trebuie sa stea in apa 15-25 de minute, apoi se clatesc cu apa rece pentru a-si pastra aroma placuta si delicata si pentru ca se vor gati uniform, dar mai ales pentru a se indeparta stratul de saponina, de pe suprafata semintelor, care are gust amar ai este toxic.
Este correct
o nelamurire...se poate consuma cruda? daca da, sub ce forme?
SE fierbe 10 minute' dupa care se lasa in APA in care a fiert cateva minute. PE urma SE consuma ca si orezul....eu fAC ghiveci de legume , sau cu ciuperci, si amestec cu Quinoa....
avand in vedere ca este o cereala, se poate inumai si incolti, sau se poate inmuia si folosi direct in salate. Sunt oameni care folosesc zilnic in dieta lor aceasta minunata cereala..o sa revenim cu retete cand inaugauram sectiunea retete de pe site ..inca e in lucru :)
excelent articolul, i-am dat SHARE pe FB :)
multumim mult pentru cuvintele calde si pentru sustinere!!!