Oasele rupte sunt probabil cel mai neplacut dar si cel mai usor de evitat efect al procesului de imbatranire.
Din pacate, multe femei nu se gandesc la oasele lor decat atunci cand au deja fracturi si osteoporoza.
Sanatatea oaselor poate fi preintampinata si corectata din timp, de aceea e bine sa fie luate masuri inainte de a fi prea tarziu.
Iata cateva lucruri pe care e bine sa le stii despre oase si cateva sfaturi despre cum sa le mentii sanatoase si puternice!
1. Fa-ti analizele la momentul potrivit, dar nu mai devreme
Fundatia Nationala a Osteoporozei din SUA, de exemplu, nu recomanda o analiza de rutina pentru densitatea osoasa inainte de varsta de 65 pentru femei si 70 pentru barbati. In ciuda acestor standarde, medicii indeamna deseori pacientii sa faca testul mult mai devreme.
Acest lucru poate duce la administrarea de medicamente mult mai devreme decat ar trebui pentru a incetini pierderea osoasa. Problema este ca acestea pot avea efecte secundare devastatoare si nu se adreseaza problemei de baza a afectiunii, care, de regula, are legatura cu stilul de viata.
Observatie: Daca aveti in familie cazuri de osteoporoza, cazuri de fracturi sau daca folosesti medicamente sau suplimente care subtiaza oasele, cum sunt steroizii, este posibil sa ai nevoie de un test pentru verificarea densitatii osoase mult mai devreme.
2. Calciul nu este Sfantul Graal
Aceasta afirmatie poate fi intampinata cu mare neincredere, mai ales daca esti printre amatorii reclamelor la lactate, insa calciul singur nu poate preveni fracturile de oase. De fapt, calciul trebuie luat cu vitamina D pentru a fi bine absorbit de corp.
Suplimentele cu calciu si alimentele si produsele lactate imbogatite cu calciu nu ajuta in niciun fel corpul. Calciul adaugat in aceste produse nu poate fi asimilat de corp in acelasi fel in care ar fi asimilat dintr-un aliment-sursa al acestui mineral. In loc sa ajute oasele, calciul consumat astfel se acumuleaza in artere si rinichi, cauzand probleme cardiovasculare si pietre la rinichi.
Un studiu efectuat la Harvard a aratat ca o alimentatie bogata in calciu si un consum regulat de lactate nu reduce riscul de fracturi. Un studiu ulterior a descoperit ca aportul total de calciu nu are nicio legatura cu riscul de fractura la sold.
Alte elemente importante pentru oase puternice:
- Calcitonina, un hormon produs de glanda tiroida pentru reglarea calciului din sange si a nivelului de potasiu, care previn degradarea celulelor osoase.
- Magneziul, pe de alta parte, afecteaza densitatea minerala a oaselor stabilizand calciul in oase. Medicii spun ca aportul de calciu nu are nicio importanta daca nu este egalat si de un consum echivalent de magneziu.
- Vitamina K2 este responsabila pentru transportul calciului prin corp.
- Acizii grasi omega-3 intaresc oasele.
- Beta-carotenul este convertit in vitamina A in corp, care este ulterior folosita pentru a imbunatati epiteliul intestinal si a mari absorbtia mineralelor din intestine.
- Vitamina C are rol in productia de colagen, care mentine incheieturile sanatoase si flexibile.
- Manganul si borul sunt si ele importante, ultimul dintre ele avand abilitatea de a preveni pierderea de calciu prin urina.
3. Grasimea abdominala nu face casa buna cu oasele
Un studiu coreean a descoperit ca o crestere a grasimii viscerale postmenopauza este pozitiv asociata cu densitatea minerala redusa.
Acest lucru se poate datora faptului ca vitamina D, fiind solubila in grasime, este mai usor sa fie prinsa in tesutul gras in loc sa fie folosita corespunzator de corp.
Si subponderabilitatea poate afecta densitatea osoasa, mai ales daca e cauzata de o tulburare alimentara, care poate cauza o deficienta nutritionala severa, sau lipsa de miscare, care face ca oasele sa fie predispuse la fracturi si rupturi.