Desi este o componenta vitala pentru sanatate, nu primeste atentia pe care o merita. Este mineralul care contribuie in primul rând la sanatatea musculara, ne mentine in alerta si ajuta la mentinerea si distribuirea energiei. Nu mai putin important este ca protejeaza sanatatea inimii, a oaselor si a rinichilor.
Doza zilnica recomandata de potasiu atât pentru barbati cât si pentru femei intre 19 si 50 de ani este de 4700 mg (4,7 grame) iar pentru femeile insarcinate sau care alapteaza doza zilnica recomandata este de 5100 mg. Insa un raport recent publicat in Revista Americana de Nutritie Clinica arata ca doar 2 % dintre occidentali consuma aceasta cantitate.
Statistica arata ca acest procent s-a mentinut inca din anii 1990, iar femeile au tendinta de a consuma mai putin potasiu decât barbatii. Unul dintre motivele pentru care exista un deficit de potasiu, explica specialistii, ar fi ca alimentele bogate in sare in mod natural sunt si surse bogate in potasiu; iar reducerea acestora afecteaza si aportul de potasiu.
Desi este bine sa reducem consumul de sare, nu multi stiu ca trebuie marit si aportul de potasiu in acelasi timp.
Iata câteva informatii esentiale despre potasiu, rolul acestuia in organism, echilibrul sodiu-potasiu si principalele surse naturale de potasiu, care te pot ajuta sa reglezi consumul acestuia si sa dai un impuls pozitiv sanatatii tale:
Ti se intampla sa ai batai de inima neregulate, crampe si stari de slabiciune? Motivul poate fi deficienta de potasiu. Deficitul de potasiu din corp se numeste hipokaliemie si cauzeaza batai de inima neregulate, crampe musculare si alte simptome, pentru ca potasiul regleaza coordonarea si contractarea musculara. Surprinzator este ca, desi mai putin intâlnit, si excesul de potasiu (hiperkaliemia) poate genera acelasi tip de simptome. In cazul persoanelor sanatoase, potasiul din alimentele integrale este absorbit in proportie de aproximativ 80-85%, restul fiind eliminat prin urina sau transpiratie.
Cand spunem potasiu, ne gandim la banane. Insa un cartof copt mediu contine 900 mg de potasiu. Adica dublu fata de o banana (400 mg)! Iar o jumatate de cana de pasta de tomate furnizeaza in jur de 664 mg de potasiu; doar sa fii atent sa nu contina o cantitate prea mare de sare. Alte surse bune de potasiu sunt frunzele de sfecla, fasolea alba, fructele de avocado, iaurtul simplu degresat si sucul de prune. Nu este greu sa maresti aportul de potasiu: renunta la alimentele pline de zahar si prajeli si consuma multe legume, fructe si cereale integrale.
Corpul uman tinde sa-ti mentina un pH-u echilibrat de 7 - 7.4, ideal pentru buna functionare a mecanismelor metabolice, enzimatice, imunologice si de refacere. Un aport corespunzator de potasiu este esential pentru mentinerea echilibrului acidic in corp. Acesta actioneaza ca un diuretic natural, absorbit in timpul digestiei. Excesul este excretat, mentinandu-se astfel un nivel de pH constant. Aceasta functie contribuie si la eliminarea pietrelor la rinichi.
Cei care iau medicamente pentru tensiune se expun riscului de a avea un nivel prea scazut de potasiu. Acest lucru poate la rândul sau mari riscul de diabet de tip 2 printre pacientii hipertensivi. Solutia, spune Tariq Shafi, medic in cadrul Departamentului de Nefrologie, John Hopkins, “ar putea fi cresterea consumului de alimente bogate in potasiu, cum sunt bananele si portocalele si/sau reducerea aportului de sare, ambele ducand la prevenirea scaderii potasiului.”
Femeile la menopauza pot reduce riscul de accident vascular si deces din orice cauza daca au grija sa consume suficient potasiu, arata un studiu recent efectuat la Colegiul Albert Einstein de Medicina din New York. Studiul efectuat timp de 11 ani a aratat ca femeile care au consumat cel mai mult potasiu au prezentat cu 12 % sanse mai reduse de accident vascular in general si cu 16 % mai putine sanse de accident vascular ischemic (adica provocat de un cheag de sange) in comparatie cu femeile care au consumat cel mai putin.