Da, intr-adevar poti sa mananci pentru a fi fericit, dar probabil nu in modul in care va imaginati in
prima instanta. Prin « fericire » trebuie sa se inteleaga « fericire care se mentine » nu fericirea de moment pe care o experimentam atunci cand mancam o inghetata. Si aceasta este diferenta care conteaza cu adevarat. O fericire permanenta , nu o fericire artificiala care pe moment te ridica si apoi te prabuseste si te duce catre depresie.
Vedem multi oameni in jurul nostru care mananca din placere. Majoritatea cred ca sentimentul momentan de placere dat de mancaruri bogate in zahar, de genul : prajituri, gogosi, ciocolata, inghetata, bomboane etc. , le schimba starea de spirit , ii face sa se simta mai fericiti.
Si asta chiar se intampla, zaharul ne poate face pe moment sa ne simtim foarte bine, pentru ca aceasta molecula rafinata ne creste pe moment nivelul de zahar din sange si altereaza chimia creierului. Dar ca orice alt drog, precum cafeina sau nicotina, chiar si cocaina, atunci cand efectul se termina, ne lasa vlaguiti si ne simtim mult mai rau ca inainte. In cel mai rau caz, continuam sa tratam aceasta depresie cu mai mult zahar pentru a mentine efectul dorit.
Astfel acest ciclu al dependentei de zahar te duce inspre obezitate pe termen lung, diabet si depresie si in nici un caz nu te face fericit
Restaurantele de tip fast food isi promoveaza atat de bine produsele incat incepi la un moment dat chiar sa crezi ca o paleta de hamburgeri de mana a doua, cartofii prajiti sarati si un suc carbogazos alaturate unei jucarii micute de plastic te vor face sa te simti mult mai bine cand mananci, mult mai fericit. In timp insa, aceste « happy meals » (mese fericite), numai fericire nu iti vor aduce, te vor duce insa cu « zambetul pe buze » in tabara celor rotofei sau mai rau in tabara celor abonati la doctor.
Este de inteles ca intr-o oarecare masura copiii se lasa impresionati de factorul « jucarie » dar mai rar acesti copii ajung de unii singuri sa comande aceste pacaleli. Pacaleala este insa si pentru cei mari. Intregul concept fast food este orientat pentru a reprezenta oportunitatea perfecta de a petrece « timp de calitate » in familie intr-un spatiu curat, atragator si unde se serveste mancare rapida si gustoasa.
Multumesc pentru aceasta clarificare,a modului cum este bine sa ne alimentam!