Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 8 lucruri importante de facut dupa 8 seara

8 lucruri importante de facut dupa 8 seara

Toata lumea este preocupata de rutina de dimineata. Fiecare dintre noi avem un set de lucruri pe care le facem in fiecare dimineata, ca un ritual cu care ne incepem ziua, dar nu multi dintre noi ne-am gandi la un ritual asemanator de seara. Obiceiuri

Toata lumea este preocupata de rutina de dimineata. Fiecare dintre noi avem un set de lucruri pe care le facem in fiecare dimineata, ca un ritual cu care ne incepem ziua, dar nu multi dintre noi ne-am gandit la un ritual asemanator de seara. Obiceiurile de dimineata vor avea intotdeauna de suferit daca nu aveti grija de serile dumneavoastra. Orele dinaintea somnului afecteaza in mod dramatic calitatea somnului. Iata aici cateva idei despre cum v-ati putea imbunatati calitatea somnului, deoarece felul in care dormim ne afecteaza viata de a doua zi.

Majoritatea oamenilor isi petrec serile relaxandu-se fie in fata televizorului, fie pe retelele de socializare, cu un pahar de bere in mana si luand o gustare. Daca ar fi sa o luam stiintific, aceste comportamente nu sunt deloc surprinzatoare. Fiintele umane au un potential limitat de vointa zilnica, deoarece energia mentala se descarca in timpul zilei prin fiecare decizie pe care trebuie sa o luam, fie ea mare sau mica. Asa se ajunge seara la oboseala decizionala, pentru ca, pana atunci, ati luat deja nenumarate decizii si v-ati epuizat resursele limitate de vointa.

Din fericire, rutina este antidotul oboselii decizionale. Cand ceva este facut in mod rutinier, avem nevoie de o cantitate minima de energie mintala, deoarece decizia a fost deja luata. Nu mai aveti nevoie de vointa, viata e pe pilot automat si nu va mai sabotati pe sine. Din nefericire, pe de alta parte, stabilirea unui ritual nocturn este mai dificila decat a unuia de dimineata.

In cartea sa, “Efectul compus”, autorul Darren Hardy argumenteaza ca ritualurile de dimineata si de seara sunt ca niste stalpi de sustinere ai intregii zile. Fara acesti stalpi, viata ar fi complet dezorganizata. Iata cateva modalitati simple de a va organiza propria rutina de seara.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog

1. Scoateti totul din priza cu o ora sau doua inainte de culcare

Limita dintre munca si relaxare este in ce in ce mai neclara in lumea contemporana a culturii rapide, multifunctionale, cand suntem mereu conectati la retea. Cu atatea telefoane, emailuri, mesaje text si retele de socializare, am uitat sa ne oprim si sa traim momentul. In plus, utilizarea aparaturii electronice ne afecteaza ritmul circadian.

Oricat de nepractic ar fi pentru noi, este indicat sa stingem aparatura electronica cu o ora sau doua inainte de a merge la culcare. Studiile au aratat ca utilizarea unui iPad la stralucire maxima timp de doua ore poate opri producerea de melatonina din timpul noptii, un hormon al sistemului circadian care este, de fapt, ceasul intern al corpului.

Melatonina semnalizeaza corpului ca e noapte, ajutandu-ne sa ne simtim obositi odata cu venirea serii. Cand acest semnal este intarziat de factori externi, cum ar fi lumina aparatelor electronice, intarzie si somnul. Daca faceti acest lucru frecvent timp de o lunga perioada de timp, va puteti strica sistemul circadian, ceea ce are efecte negative asupra sanatatii.

2. Mancati ceea ce trebuie, cu masura

Vi s-a spus ca a manca inainte de culcare ingrasa. Lucrurile nu stau tocmai asa. Din contra, o mica gustare inainte de culcare va poate ajuta sa dormiti mai bine fara sa puneti kilograme in plus, dar asta numai daca mancati ceea ce trebuie. Bineinteles ca daca obisnuiti sa mancati chipsuri, prajituri sau altceva dulce inainte de culcare, mai mult ca sigur ca, in timp, veti castiga in greutate.

Exista o explicatie fiziologica pentru asta: daca mancati cina cu cateva ore inainte de ora de culcare sau daca faceti activitati fizice seara, o gustare inainte de somn va poate ajuta sa va stabilizati glucoza din sange de-a lungul postului de peste noapte. Glucoza din sange si hormonii legati de ea pot fie sa stimuleze fie sa inhibe apetitul si nivelul de energie. De asemenea, ei pot contracara eforturile corpului dumneavoastra de a inmagazina sau a arde grasimi. Daca aveti un nivel scazut de glucoza in sange cand va treziti dimineata, va veti simti letargic. In plus, un nivel scazut de glucoza va poate face sa va treziti din somn in timpul noptii.

O lingurita de miere luata ca atare sau in ceai va asigura un aport optim de carboxidrati complecsi, relaxandu-va si pregatind corpul pentru odihna.

 

3. Contabilizati ziua de azi si pregatiti-va pentru cea de maine

La sfarsitul fiecarei zile, este bine sa petreceti 5-10 minute analizandu-va ziua ce a trecut, inregistrand (in minte sau in scris) ceea ce s-a intamplat si facand planuri pentru ziua urmatoare. Acest lucru va ajuta sa va examinati gandurile si sentimentele, sa va calmati mintea, sa va intelegeti mai bine pe sine si sa fiti mai linistit si lipsit de stres. Daca scrieti, puneti intotdeauna data (e important pentru cand veti reciti jurnalul), nu va ganditi prea mult, nu va stresati daca nu e ingrijit, si, mai presus de toate, fiti sinceri cu voi insiva.

Ca majoritatea celor ce tin un jurnal, veti fi tentat sa inregistrati fiecare detaliu, ceea ce ar putea lua ceva timp, poate chiar o ora. Daca faceti asta, va veti plictisi repede si va veti opri dupa cateva zile. E mult mai eficient sa scrieti in fiecare zi cate putin, capturand doar elementele esentiale ale zilei. In curand veti avea caiete intregi pline cu amintiri din fiecare zi a vietii dumneavoastra. Inainte de culcare, ar fi bine sa vedeti ce aveti planificat pentru ziua urmatoare si chiar sa vizualizati cum o sa fie ziua de maine.

4. Petreceti timp alaturi de cei dragi

“Cele mai amare lacrimi au fost varsate pentru cuvinte nespuse si fapte nefacute.”

– Harriet Beecher Stowe

A fi fericit e o stare si un proces continuu de a nu lasa momentele bune sa treaca fara a le observa si aprecia. Nimic in viata nu e permanent: copiii cresc, prietenii se muta in alt oras, oamenii dragi se duc. Este important sa apreciati momentele de fata si oamenii apropiati inainte sa fie prea tarziu.

Nu uitati sa petreceti momente frumoase alaturi de cei dragi. Dupa o zi lunga si obositoare, uitam adesea ca a sta unul langa altul pe canapea, in timp ce suntem ocupati fiecare cu telefonul lui, nu este tocmai timp petrecut impreuna. Contactul uman este benefic, atat cel fizic cat si cel emotional. Induce oxitocina, hormonul legaturii, care reduce stresul, mareste sentimentul securitatii si chiar micsoreaza nivelul de cortizol.

Mai jos sunt cateva idei care sa va ajute sa petreceti mai mult timp alaturi de cei dragi, chiar daca sunteti foarte ocupati:

5. Urmati-va hobby-urile

Majoritatea timpului il petrecem muncind. Poate fi dificil sa gasiti timp pentru lucruri care va fac placere si care va rup de monotonia zilelor de munca. E foarte usor sa renuntam la activitati placute in vietile noastre care sunt din ce in ce mai ocupate. Adesea suntem apreciati daca nu avem alte activitati si ne petrecem tot timpul muncind. Dar un echilibru intre munca si placere este cheia succesului si a fericirii. A fi serios si concentrat pe munca tot timpul poate mari stresul si in final poate duce la depresie.

A ne face timp pentru activitati relaxante si placute poate ajuta creativitatea si sentimentul de recunostinta, chiar daca aceste activitati sunt scurte, ca a merge la plimbare, a citi, a planifica o excursie pentru sfarsitul saptamanii sau a tricota.

6. Faceti ordine prin casa

O practica comuna pentru oamenii de afaceri de succes este sa faca ordine pe birou la finalul zilei, deoarece nimanui nu-i place sa revina dimineata la serviciu si sa gaseasca dezordine. Tot asa nu dureaza decat cateva minute in fiecare seara sa faceti putina ordine in casa inainte de culcare pentru a va trezi intr-un spatiu curat si ordonat. Acest lucru va reduce stresul si oboseala decizionala si, in acelasi timp, stimuleaza energia pozitiva de dimineata, ceea ce e esential pentru mentinerea fericirii si a echilibrului de-a lungul intregii zile. Nu vorbim despre o curatenia de primavara in fiecare seara. E destul sa puneti toate lucrurile la locul lor, sa spalati vasele si sa schimbati prosopul de bucatarie, sa puneti la loc sau la spalat hainele pe care le-ati purtat azi, sa aruncati ce aveti prin buzunare si nu va trebuie si sa lasati baia curata inainte sa mergeti la culcare.

7. Trimiteti iubire catre sine si catre altii

E o practica foarte obisnuita sa meditati intins in pat, chiar inainte de a adormi. Respirati adanc si reflectati asupra dragostei pe care o purtati altora si sinelui. Nu numai reflectati, dar si trimiteti, cu intentie, energie pozitiva catre alti oameni. Acest lucru va intari legatura dintre voi. O practica similara este rugaciunea de seara, cand multumiti pentru ceea ce aveti si va rugati pentru bunastarea altora.

Aceste practici maresc sentimentul de recunostinta pe care il simtiti, si schimba in bine perspectiva asupra vietii, permitandu-va sa vedeti viata dintr-un alt punct de vedere, in timp ce va apropie mai mult de cei din jur pe care ii iubiti.

8. Stabiliti o ora de culcare

Un prieten mi-a spus de curand ca se trezeste devreme in fiecare dimineata, indiferent de ora la care merge la culcare, pentru ca trezitul devreme il ajuta sa fie mai productiv. Dar de obicei seara are prea multe lucruri de facut, copii, serviciu, cainele, si nu ajunge sa mearga la culcare la o ora decenta. Aceste scuze nu inseamna decat o lipsa de organizare in viata de zi cu zi. Da, lucrurile pot fi dificile. Dar cine e constient de aceste probleme va face eforturi constiente pentru a-si schimba viata si a facilita succesul si starea de bine.

Sincronizarea cu ciclul natural de trezire-somn al corpului tau (ritmul circadian) este crucial pentru un somn bun. E extrem de important sa mergeti la culcare la aceeasi ora in fiecare seara. Prin pastrarea unui orar regulat de somn, va veti simti mult mai revigorat si energic decat daca dormiti acelasi numar de ore, dar la momente diferite. Schimbarea orarului de somn cu o ora sau doua la sfarsitul saptamanii va afecteaza imediat ritmul circadian. Consistenta este cheia unui somn odihnitor. Nu exista o ora anume la care trebuie sa mergeti la culcare. Fiecare persoana e diferita. In functie de ora la care trebuie sa va treziti pentru serviciu si in functie de numarul de ore de somn de care aveti nevoie pe noapte pentru a functiona optim, cel mai bine ar fi sa adormiti inainte de ora 11 seara.

In concluzie, rutina de seara ar trebui sa reflecte cele mai importante prioritati din viata dumneavoastra. Actiunile vorbesc mai mult decat cuvintele. Alocand seara timp pentru activitati care va mentin tanar sau pentru momente petrecute alaturi de cei dragi, veti gasi o mai mare fericire si echilibru in viata.

Articol scris de Anca Borza

O avida cititoare, atat de literatura, cat si de informatii utile publicate online, Anca scrie de multa vreme, atat în limba romana, cat si in engleza, în principal despre sine si subiecte care o intereseaza (cum ar fi sanatatea, alimentatia, calatoriile, afacerile personale).

Resurse:

https://benjaminhardy.com/8-things-every-person-should-do-after-8-p-m/

http://www.thelawofattraction.com/8-things-every-person-8-pm/

#seara #somn

Ce au mai parcurs alti cititori...

Faimosii motaitori
Foloseste acest punct de presopunctura pentru un somn mai odihnitor
Sfaturi practice despre cum sa avem un somn mai odihnitor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101