Probabil deja stiti ca nu trebuie sa beti bauturi energizante inainte de culcare, sau ca nu trebuie sa folositi aparate electronice inainte de a adormi. Dar, chiar daca urmati aceste reguli cu constiinciozitate, sunt multe alte lucruri care va pot tine treji peste noapte, inclusiv modul in care este decorat dormitorul.
Daca sunteti pregatit sa faceti niste schimbari de decor sau de stil de viata, cele de mai jos va vor da cateva exemple de probleme cu care ne confruntam, precum si cateva idei, sugestii si sfaturi pentru a le combate, venite din partea unor doctori si designeri de interioare. Creierul dumneavoastra, care are nevoie de un somn adanc si odihnitor pentru a functiona perfect, va va multumi cu siguranta.
Este dezordine in dormitor
Daca aveti tendinta de a pastra gramezi de ziare si de corespondenta pe masa din bucatarie, sau de a depozita hainele pe un scaun la sfarsitul zilei, ar fi mai bine sa va directionati energia inspre a pastra dezordinea si lucrurile inutile in afara dormitorului, daca vreti sa dormiti mai bine noaptea.
Dr Emerson Wickwire, profesor de psihiatrie la Facultatea de medicina a Universitatii din Maryland (SUA), unde coordoneaza programul de insomnie, spune ca pacientii gasesc dezordinea cel mai suprinzator motiv pentru care nu pot dormi. Dar, asa cum explica si el, dezordinea materiala cauzeaza dezordine mentala, ceea ce activeaza creierul si are un impact negativ asupra somnului.
Culoarea zugravelii este prea puternica sau modelul tapetului prea incarcat
Chiar daca va pastrati dormitorul curat si ordonat, culoarea zugravelii sau alegerile de decor ar putea sa aiba un impact negativ asupra calitatii somnului. Wickwire spune ca niste culori indraznete, cum ar fi rozul aprins, ar trebui evitate in dormitor in favoarea unor tonuri naturale care calmeaza.
La fel ca si dezordinea, culorile puternice si modelele incarcate ale tapetului vor stimula mintea si vor incuraja activitatea mentala, in loc sa induca starea de odihna si vor mentine creierul intr-o stare alerta, impiedicandu-va sa (a)dormiti. Cynthia Spence, decorator de interioare din San Francisco este si ea de acord cu aceasta premisa. Pentru a transforma un spatiu in ceva deosebit, ea recomanda utilizarea unor texturi diferite in locul culorilor si modelelor indraznete: un covoras, o patura tricotata cu ochiuri mari, un tapet in relief.
Nu e complet intuneric in dormitor, fie de la lumina de afara, fie de la telefonul mobil
Cercetarile au aratat de nenumarate ori ca lumina albastra de la aparatele electronice poate strica somnul, deci limitarea utilizarii aparaturii electronice inainte de somn este foarte importanta, asa cum este si pastrarea telefonului cat mai departe de pat. Spence spune ca si atunci cand volumul telefonului e inchis, lumina generata de notificarile primite poate trezi o persoana care are somnul usor.
Din fericire, noile telefoane mobile au un sistem de functionare pe timpul noptii, care nu permite nici sunete si nici lumini de la notificari, dar acesta nu este un motiv pentru a pastra telefonul langa pat. Chiar daca pe timpul noptii nu veti fi trezit de sunete sau lumini, pozitionarea telefonului langa pat va face ca utilizarea acestuia sa fie ultimul lucru facut inainte de culcare, si primul imediat dupa trezire, ceea ce poate avea un efect nefavorabil asupra somnului. Exista o explicatie fiziologica, deoarece studiile au aratat ca lumina de la diverse aparate electronice impiedica corpul sa produca melatonina, un hormon care pregateste corpul pentru somn.
Un studiu recent efectuat la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard a demonstrat ca utilizarea tabletelor de citit cu lumina de background poate intarzia somnul cu pana la o ora, ceea ce este destul de incredibil. In cel mai rau caz, ar trebui sa micsorati intensitatea luminii tabletei sau a telefonului. Sau chiar mai bine, sa le lasati in bucatarie peste noapte.
Pozitionarea sursei de lumina este de asemenea importanta si poate afecta calitatea somnului, spune un alt designer de interioare . Ea noteaza faptul ca lampile cu abajur care proiecteaza lumina in jos sunt mai dure pentru ochi, ceea ce face ca tranzitia spre somn sa fie mai dificila. Daca e posibil, alegeti lampi cu abajurul orientat in sus, sau cu un ecran protector pentru lumina proiectata in jos. Ea recomanda de asemenea stingerea lampilor din tavan in favoarea veiozelor atunci cand va pregatiti de culcare.
E timpul sa inlocuiti salteaua pe care dormiti
Saltelele pot fi scumpe, si daca aveti 20 sau 30 de ani probabil ca inca mai folositi una veche, de la facultate, sau una ce v-a fost donata de un prieten sau un coleg de camera. O saltea de proasta calitate poate avea un impact negativ asupra somnului. Daca, dupa un somn de 7-8 ore, va simtiti inca obositi sau va treziti cu dureri de spate, una dintre solutii poate fi schimbarea saltelei.
O saltea de buna calitate va va ajuta sa petreceti mai mult timp dormind adanc si relaxat.
Ferestrele si mocheta nu isi fac pe deplin treaba de a impiedica zgomotul sau lumina sa patrunda in dormitor
Daca va trezeste soarele dimineata, sau daca luminile stralucitoare pe de strada va impiedica sa adormiti seara, poate e timpul sa investiti in draperii inchise la culoare sau in jaluzele de lemn care vor impiedica lumina sa patrunda in dormitor. Acelasi lucru e valabil si pentru zgomotul din sursele externe, cum ar fi masinile sau oamenii de pe strada.
Covoarele sau mocheta pot inabusi zgomotele, desi din alte considerente ar fi de preferat podelele de lemn acoperite cu carpete numai unde este necesar.
Asternuturile de pat nu sunt confortabile
E greu de crezut, dar asternuturile de pat pot influenta calitatea somnului. Liz Toombs, un designer de interioare, spune ca e important sa aflati ce material va place cel mai mult in contact direct cu pielea – bumbac, matase, polar – si sa alegeti lenjeria de pat din acest material. Va veti simti mai confortabil si veti dormi mai usor. Acelasi lucru este valabil si pentru pijamale.
E prea cald in dormitor
Indiferent ca este prea cald sau prea frig, temperatura din dormitor poate avea un impact major asupra calitatii somnului. Corpul are nevoie sa se raceasca pentru a adormi, deci o investitie intr-un ventilator de tavan sau intr-un sistem de aer conditionat poate crea un mediu mai racoros, mai ales daca locuiti intr-o zona mai zgomotoasa unde nu puteti tine ferestrele deschise. Cercetarile au descoperit ca temperatura ideala pentru somn este cuprinsa intre 15 si 20 de grade Celsius.
In plus, modificarea grosimii plapumii, in functie de preferintele personale pentru temperatura de dormit, va poate ajuta sa adormiti mai usor.
E prea mult zgomot in interiorul casei
Daca dormitorul dumneavoastra se afla intr-o parte mai zgomotoasa a casei, exista modalitati de a izola fonic camera sau de a inabusi zgomotul, pentru a avea parte de nopti odihnitoare. Daca, de exemplu, dormitorul se afla pozitionat deasupra garajului si auziti tot timpul usa deschizandu-se sau inchizandu-se, ar fi o idee buna sa puneti un strat de pluta pe podea pentru a absorbi zgomotul. Daca sunteti aproape de bucatarie si puneti masina de spalat vase la treaba peste noapte, poate ca e timpul sa investiti intr-una mai putin zgomotoasa, sau sa o puneti in functiune pe timpul zilei.
Numitorul comun al tuturor acestor sfaturi si sugestii este crearea unui mediu care incurajeaza un somn linistit, neintrerupt, de preferat timp de cel putin sapte ore pe noapte. Speram ca aceste idei sa va inspire sa va creati dormitorul perfect pentru a dormi bine toata noaptea.
Articol scris de Anca Borza
O avida cititoare, atat de literatura, cat si de informatii utile publicate online, Anca scrie de multa vreme, atat în limba romana, cat si in engleza, în principal despre sine si subiecte care o intereseaza (cum ar fi sanatatea, alimentatia, calatoriile, afacerile personale).