De cand am inceput sa ma hranesc cu hrana vie una din intrebarile care imi sunt adresate cel mai frecvent este ..ce mananci? Imi vine acum in minte un citat al lui George Carlin pe care l-am citit recent si care spunea « cei care danseaza sunt considerati nebuni de catre cei care nu aud muzica ». Pentru cine nu stie sau nu si-a pus niciodata intrebarea, este o varietate atat de mare de alimente care pot fi mancate crude, ca daca am manca in fiecare zi un alt sortiment, nu ne-ar ajunge o viata sa le incercam pe toate.
Asa ca mi-am propus sa ajut sa se faca inca putina lumina in subiectul acesta.
Daca ne gandim logic, cand am “aterizat” pe planeta asta, nu aveam unelte, imbracaminte sau foc. Cum am supravietuit? Trebuie sa fi existat o dieta originara, o dieta pentru care am fost conceputi, o dieta care este de fapt dieta optima a omului.
Exista multa poezie si un puternic adevar in lucrurile simple. Cu cat sunt mai simple lucrurile, cu atat poti trai mai usor. Cand am ajuns pe pamant singurul mod de a ne hrani a fost sa ne cautam hrana sa o adunam sa o culegem. Cele mai bune lucruri in viata nu costa nimic, pentru ca viata depinde de simplitate. Cele mai groaznice lucruri in viata sunt platite, cu pierderea fortei si energiei vietii, pentru ca moartea depinde de complexitate.
Alimentele care compun hrana vie se impart in 14 categorii majore :
- Fructe: sunt alimentele crude care contin in ele saminta necesara reproducerii propriei specii.
- Frunze: contin clorofila aducatoare de viata si sunt cea mai buna sursa de minerale. Majoritatea ierburilor au frunze verzi.
- Nuci: sunt agentii de reproducere ai anumitor copaci. Ele sunt alimente dominante in grasimi.
- Seminte: sunt agentii reproductivi ai plantelor. In functie de tipul lor, pot fi dominante in proteine sau in grasimi.
- Leguminoase : includ mazarea, fasolea, alunele, si altele care cresc sub forma de pastai si sunt de obicei incoltite inainte sa fie consummate. Sunt dominante in proteine.
- Flori: sunt organele sexuale ale plantelor
- Germeni verzi: apar atunci cand semintele sau leguminoasele incoltite ating un anumit nivel de crestere si incep sa creasca frunze verzi.
- Radacinoase: radacinile sunt de fapt partea de sub pamant a plantei
- Vlastari: sunt plantele tinere care cresc din sistemul de radacini langa planta parinte.
- Scoarta: este partea exterioara protectoare a unui copac
- Seva: fluidul datator de viata al unui copac
- Tulpina: partea structurala, bogata in fibre a plantelor
- Vegetatia de apa : frunze ale plantelor de mare, bogate in minerale precum spirulina si alte alge de acest tip.
- Ciupercile : nu sunt chiar o planta, dar sunt un aliment cu proprietati deosebite.
David Wolfe afirma ca dintre toate alimentele vii cea mai buna combinatie (conform Sunfood Diet) implica un echilibru de 80%+ intre frunze verzi, fructe dulci si plante dominante in grasimi iar restul de 20% sa fie format din alimente din restul grupelor.
Deci ce spune el este de fapt se transpune intr-un triunghi format din clorofila/proteine, carbohidrati si grasimi. Magia este ca echilibrul acestui raport poate fi modificat imediat in functie de nevoile de moment ale omului. De exemplu daca depui mai mult efort fizic, ai nevoie de mai multe calorii si proteine deci cresti aporul acestora, daca depui efort intelectual ai nevoie de mai multa glucoza (fructe dulci), daca vrei sa slabesti reduci aportul de grasimi si tot asa.
Conform acestei teorii orinde te-ai afla reusesti fara mari probleme sa-ti asiguri echilibrul necesar in alimentatie. Desi puternice si recomandate, anumite superalimente sau fructe exotice nu sunt absolut necesare pentru un echilibru sanatos…. si asta e logic, deci imi place .
De ce fructe dulci, frunze verzi si alimente predominante in grasimi ?
Fructele dulci:
- Glucoza/Fructoza /Zahar: energie imediata
- Karma: rolul pozitiv pe care il au in a raspandi plante si copaci fructiferi ne aduce noroc.
- Este o placere sa le mananci.
- Nutrienti acaparati din puterea soarelui
- Alimente foarte bune in detoxifiere, bune dizolvante ale mucusului.
- Bogate in enzime si vitamine.
Recomandate : caise, fructe de padure, cirese, mere, curmale, smochine, struguri cu samburi, mango, pepeni, portocale, papaya, prune, pere, rodii, toate fructele salbatice dulci.
Frunze verzi:
- Ajuta la eliminarea zilnica de toxine
- Clorofila este medicamentul naturii. Singura diferenta dintre clorofila si sange este ca sangele are in mijloc o molecula de fier iar clorofila una de magneziu.
- Contracareaza alimente care produc aciditate cum ar fi : nucile, semintele, avocado, mancaruri gatite, otetul de mere, proteinele, produsele animale(care nu sunt deloc recomandate)
- Contracareaza toxinele din aer care produc aciditate precum dioxid de carbon, monoxid de carbon, sulf, oxid nitric, clor…sunt cei mai buni curatatori ai plamanilor.
- Se lipesc de metalele grele, le deactiveaza si le scot din organism
- Alimente alcaline, creaza un mediu alcalin in sange
- Cea mai buna sursa de minerale : calciu, sodiu , magneziu.
- Echilibreaza sistemul endocrin
- Curata si repara dintii
- Curata intreg sistemul digestiv.
- Stabilizeaza mintea
- Calmeaza sistemul
- Sunt neutre din punct de vedere karmic
Recomandate : telina, papadia, salata, andive, fenel, kale, spanac, patrunjel, ridichi salbatice, ceapa de primavara (verde), toate ierburile verzi comestibile, alge (blue-green, chlorella, spirulina )
Alimente predominante in grasimi
- Antioxidanti
- Protejeaza corpul impotriva poluarii
- Izoleza nervii
- Ajuta la inversarea bolilor de inima si arteroscleroza datorita enzimei lipase prezenta in plantele vii si care metabolizeaza grasimile gatite blocate in artere si limfa.
- Inlocuiesc grasimile trans care blocheaza respiratia tuturor celulelor
- Au un rol stabilizator in dieta cu hrana vie.
- Stabilizeaza corpul
- Energie de lunga durata
- Distribuie minerale la oase si ajuta la asimilarea lor.
- Ajuta la transporul vitaminelor A,D,E impreuna cu alti nutrienti catre tesuturi.
Recomandate : avocado, unt de cocos, seminte de in, seminte de canepa, seminte de grefa, toate felurile de nuci, masline si uleiul de masline(presat la rece), seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, nuci de cocos.
Hrana vie si impactul sau
Oamenii cand se gandesc la hrana vie, se opresc mereu la gandul ca nu vor putea renunta la mancarurile preferate. Ei trebuie sa inteleaga ca acest fel de a manca nu este despre a-ti refuza ceva ci este mai degraba despre succes si despre a atinge un scop mai inalt. Un intelept spunea ca a sacrifica inseamna a renunta la ceva mai de jos pentru ceva mai de sus. Iar eu cred sincer ca pentru majoritatea oamenilor sanatatea este cel mai de pret si cel mai de sus lucru.
Pe langa sanatate, unul dintre lucrurile incredibile pe care le veti realiza odata ajunsi pe drumul hranei vii, va fi ca nu veti mai produce gunoi. Iar viata voastra va deveni mult mai in armonie cu pamantul, cu planeta.
Consumul de hrana vie imbunatateste in mod radical mineralizarea pamantului pentru ca incurajeaza plantarea de copaci. Copacii ajung prin radacinile lor la adancimi de peste 10 metri (se spune ca vitele de vie pot ajunge si pana la 150 de metri). Ei trag mineralele in sus, ducandu-le in frunze , flori si fructe. Apoi acestea cad pe pamant remineralizandu-l. Un sfat practic bine venit aici ar fi …Oameni buni, nu mai ardeti frunzele copacilor, lasati natura sa-si faca treaba, totul are un scop bine definit. A vazut cineva in padure ca nu mai e loc de frunzele cazute toamna ? Natura are un ciclu bine stabilit de viata, moarte si regenerare. Doar interventia noastra poate dezechilibra acest ciclu, care apoi ajunge sa ne faca tot noua rau. Nici macar nu stim cum sa copiem sau sa imitam natura…unde a-ti vazut in padure pomii asezati ca intr-o livada ?
Dar sa revenim la ideea de baza. Din moment ce acuma stim ca prin gatire sau procesare 85% din valoarea hranei este distrusa (enzime, vitamine, minerale, proteine cum am mai discutat intr-un alt articol ), asta inseamna ca sunt de asemenea pierdute 85% din munca, timpul, resursele si energia cu care au fost create aceste alimente. Asta inseamna ca ideea de a manca hrana vie are un impact imens asupra agriculturii, a afacerilor si al economiei lumii chiar a politicii.
In materialul urmator vom vorbi de felul in care trebuie sa combinam si sa consumam aceste alimente.
Va las acum sa meditati putin.. sunteti in control asupra vietii voastre ? Asupra sanatatii voastre? Puteti face o schimbare care va poate aduce sanatate abundenta, energie, lumina si speranta in viata? Puteti face ceva pentru a schimba lumea?
mi-a placut ce a-ti scris despre hrana vie....as dori sa cunosc mai multe legat de acest subiect. Multumesc!
cristea maricica17 "...mi-a placut ce a-ti scris" poate ai vrut sa scrii ATI SCRIS...
subscriu!
[...] discutat in materialul anterior de trei categorii de alimente care trebuie sa asigure baza dietei noastre. Frunzele verzi, [...]