Exista un subiect foarte important, despre care se scrie des pe Viata Verde Viu si asupra caruia as vrea sa ma opresc si eu… glutenul! Am sa abordez subiectul din experiența personala a unui om care s-a nimerit a fi și biolog.
Acum 7 ani eram sanatoasa, cu un regim alimentar vegan, fara nici o intoleranta sau alergie alimentara, desi mancam o paine buna oricand, in fiecare zi si cu mare placere. Cu toate ca imi starnise curiozitatea si sesizasem controversa, nu ma preocupa la vremea aceea foarte mult subiectul „intolerante si alergii alimentare”, caci nu aveam in tot cercul de cunoscuti nici macar o persoana care sa fie afectata de asemenea probleme, incidenta cazurilor in Romania fiind relativ mica pe-atunci, comparativ cu situatia de acum. Dar este evident ca in cativa ani, graficul a crescut exponential, ajungand, in prezent, sa atinga dimensiuni alarmante.
Citeste si: 8 categorii de alimente care pot provoca sensibilitate digestiva
Experienta Statelor Unite: corpul meu nu se putea adapta acelor alimente
Apoi m-am mutat in SUA si… in cateva saptamani, functia digestiva si metabolismul mi s-au perturbat la maximum. Ulterior, aveam sa descopar pe diferite grupuri Facebook sute de oameni care marturiseau ca in doar cateva zile de tranzit prin Statele Unite, au avut experiente digestive extrem de neplacute.
In cateva luni, era mai mult decat vizibil ca devenisem intoleranta nu doar la gluten, ci la multe alte produse. De fapt, cei 5 ani petrecuti acolo au fost terorizanti din punct de vedere alimentar, desi am cautat obsesiv, am cumparat si am consumat numai BIO, cele mai bune si scumpe produse de pe piata, eventual de import, caci pe cele din SUA le simteam ca fiind depreciate calitativ si energetic, in ciuda etichetei de pe ambalaje.
Cu toate eforturile de a manca sanatos, am devenit, in cele din urma, infometata... Corpul meu nu s-a putut adapta nicicum acelor legume si fructe, nu mai puteam manca un cartof, un broccoli, un castravete sau o rosie, desi erau preferatele mele, plangeam de foame la propriu, cu frigiderul plin de cele mai bune produse proaspete BIO.
Indoiala: sa fie, oare, glutenul unicul vinovat?
Si, totusi, in valtoarea acestui cosmar, cand traiam pe pielea mea intolerantele, cu toate informatiile la zi si cursurile despre nutritia sanatoasa in minte, persista un gand total opus si un instinct care insista sa imi „spuna” ca NU glutenul in sine este de vina… ci granele modificate genetic si imbibate de pesticidele aferente, declansatoare de reactii autoimune.
Corpul meu, care avea un puternic termen de comparatie, reactiona instantaneu nu doar la gluten, ci la orice ingeram, devenisem cumva instrument de detectie...si nu doar corpul meu, ci si al sotului.
In tot acest timp, dincolo de toate teoriile referitoare la hrana cea mai potrivita si naturala (Paleo, gluten-free, etc.), persista in mintea mea ideea ca, totusi, bunicii nostri au mancat o viata intreaga paine din grau cu gluten fara sa aiba probleme! Chiar si noi am mancat paine din grane romanesti nemodificate genetic ani de zile si nu am avut nici o urma de intoleranta… pana in momentul in care au patruns si la noi pe piata granele din import si semintele modificate genetic.
La noi, reactia la “gluten” s-a petrecut intr-un timp extrem de scurt. Ce s-a schimbat fata de toti anii precedenti? Doar calitatea granelor. Simteam ca nu glutenul in sine este „raufacatorul”, dar nu aveam dovezi „stiintifice”, nici nu gaseam surse informative care sa imi sustina intuitia. Asta pana cand… au inceput sa apara articole/studii care sustineau aceeasi idee… si atunci am spus “phew, in sfarsit!” In sfarsit, cineva care spune ca glutenul este doar „calul Troian” sub aparenta caruia se ascunde adevaratul dusman! Haideti sa privim problema si din alte perspective.
Reintoarcerea la normalitate
Anul trecut am revenit in tara, cu intentia de a nu mai pleca vreodata, indiferent de motive, si de a beneficia aici de alimente de calitate - destul de greu de procurat chiar si la noi, dar inca suficient de pure…
Reintorsi in Romania, intoleranta la „gluten” a persistat, pana cand am schimbat complet macazul si am experimentat exclusiv painea din grau bio cu maia salbatica (incercasem acelasi lucru si in SUA, dar fara rezultat).
Concluzia mai mult decat imbucuratoare si rezultatul de netagaduit al experimentului nostru au fost acelea ca, in cateva saptamani, totul a revenit la normal, nu am mai avut nici o reactie de intoleranta, nici un disconfort. Simtind ca organismul nostru nu mai protesteaza fata de „gluten”, am reincercat pentru cateva zile painea obisnuita, ne-bio, cu Dumnezeu stie ce grane si aditivi de la colt de strada si am fost ok, intestinele au rezistat. Aceleasi rezultate le-au avut si ceilalti membri ai familiei!
Încearcă Pastele Fără Gluten din magazinul nostru verde viu!
Semnalul de alarma
Teoria spune ca intoleranta la gluten, odata declansata, nu mai poate fi stopata… este un adevar doar pe jumatate (si vorba unui mare intelept, „un adevar spus pe jumatate este mai grav decat o minciuna”). Da, nu mai poate fi stopata daca se reactiveaza aceeasi cauza de baza, in acest caz, granele modificate genetic. Dar experienta noastra dovedeste ca intoleranta chiar este reversibila daca se elimina cauza, care in nici un caz nu este glutenul!
Nu cred ca noi, ca familie sau ca organisme suntem mai deosebiti! Nu cred ca este doar o “coincidenta” faptul ca noua ne-a disparut presupusa intoleranta la gluten dupa ce am consumat numai paine din grau cu adevarat BIO si maia fara drojdie… cred ca suntem toti construiti pe acelasi principii si cred ca noile studii care arata spre Monsanto, si nu spre gluten, sunt mult mai credibile si realiste! Strigatul, semnalul nostru de alarma si al altora, mult mai indreptatiti sa faca afirmatii de acest fel, este: „Nu glutenul este cuvantul cheie, ci: Monsanto, roundup, glyphosate, aditivi, etc.!”
Am ales sa impartasesc povestea mea din dorinta ca oamenii sa poata afla cum sa depaseasca aceste presupuse intolerante si sa regaseasca placerea de a manca o bucata de paine… pentru ca suntem un popor care am trait cu paine si pentru care painea are mai mult decat o valoare nutritiva, are o valoare emotionala, de obisnuinta, de zeci de ani, de dependenta, de “comfort food”...
Emilia S.
Citeste si: Painea cu maia: proprietati si reteta