Alimentele pot fi atat leacuri eficiente pentru organism, cat si motive de imbolnavire. Corpul nostru este viu multumita unei biochimii geniale, prin urmare, cand ne confruntam cu probleme de sanatate, ceea ce mancam constituie o piesa importanta din puzzle. Dar ce se intampla atunci cand, desi am eliminat produsele nesanatoase din alimentatie si ne hranim curat si echilibrat, organismul nostru manifesta, in continuare, simptome de slabiciune sau boala? Ei bine, in asemenea cazuri, s-ar putea sa avem de a face cu o sensibilitate la anumite alimente. Intr-o astfel de situatie, chiar si cele mai sanatoase produse pot provoca inflamatii in organism, creand simptome digestive neplacute.
Cuprins
- Care sunt categoriile de sensibilitati alimentare?
- Care sunt alimentele care cauzeaza cel mai frecvent sensibilitate?
- Cum poti depista sensibilitatile alimentare?
Care sunt categoriile de sensibilitati alimentare?
In primul rand, e important sa facem distinctia dintre urmatoarele trei tipuri principale de reactii la ceea ce mancam:
- Alergiile alimentare sunt corelate cu sistemul imunitar si provoaca cele mai serioase si mai imediate reactii, de la iritatii, mancarimi si eruptii cutanate, la dificultati respiratorii si soc anafilactic. Acest tip de afectiune este ireversibil, neputand fi vindecat.
- Intolerantele alimentare sunt, de regula, rezultatul unor deficiente enzimatice, fara legatura cu sistemul imunitar si se manifesta atunci cand sistemul nostru digestiv e iritat de anumite produse. Unele intolerante alimentare sunt deja bine intelese si cunoscute. Se stie, de exemplu, ca tiramina din ciocolata si branzeturi poate provoca migrene. Insa multe alte cauze pentru intoleranta alimentara sunt inca necunoscute.
- Sensibilitatile alimentare au cauze mai greu de identificat. Unii oameni pot consuma in cantitati mici alimentele fata de care manifesta o sensibilitate, fara sa aiba vreun simptom. Cand, totusi, simptomele apar, acestea sunt cu mult mai putin severe decat in cazul alergiilor, dar pot fi deranjante: migrene, minte incetosata, inflamatii, balonare, dureri de stomac etc.
Citeste si: Cum faci diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara la copii
Care sunt alimentele care cauzeaza cel mai frecvent sensibilitate?
1. Alimentele care contin gluten
Glutenul, substanta proteica aflata cu precadere in anumite cereale, este cel mai adesea „vinovat” pentru intolerante si sensibilitati alimentare. Probabil ca nu putini dintre voi ati auzit de boala celiaca, provocata de gluten. Aceasta afectiune nu trebuie sa fie, insa, confundata cu orice forma de reactie de disconfort la gluten. Exista sensibilitate la gluten non-celiaca, ale carei simptome pot disparea daca glutenul este exclus din alimentatie.
Citeste si: Sase indicii ca ai putea avea sensibilitate la gluten
2. Cereale fara gluten: porumb, orez, hrisca
O parte dintre aceia care cititi acest articol evitati deja glutenul. Dar, daca l-ati eliminat din alimentatie si, totusi, mai aveti simptome, se poate sa fie din cauza altor produse, care, desi nu contin gluten, au in compozitie proteine recunoscute de sistemul imunitar ca fiind similare cu glutenul. Acest proces se numeste reactivitate incrucisata.
3. Solanaceele
Numite si „plante nightshade”, solanaceele sunt o familie cu aproximativ 200 de specii, dintre care multe necomestibile, dar printre care se numara si cateva plante gustoase si prezente in alimentatia multora: rosiile, ardeii iuti, cartofii, vinetele. Desi sunt nutritive si au unele proprietati antiinflamatoare, solanaceele comestibile sunt problematice din cauza alcaloidelor pe care le contin si care pot provoca inflamatii anumitor persoane. Totusi, in astfel de situatii, este foarte posibil ca vina sa nu apartina alimentelor, ci unor probleme de sanatate a aparatului digestiv, care odata tratate, ar putea permite consumul, fara neplaceri, al solanaceelor, de altfel sanatoase.
4. Leguminoasele
Multi dintre noi incercam, cu cele mai bune intentii, sa avem o alimentatie pe baza de plante. Insa, lectinele din leguminoase pot fi pentru unii greu de digerat, provocand flatulenta, greata, varsaturi sau raspunsuri imune precum iritatii la nivelul pielii sau dureri articulare. Speciile din familia leguminoaselor care provoaca cel mai des probleme sunt arahidele (contin aflatoxine) si soia, din cauza impactului fitoestrogenilor aflati in compozitia acesteia.
5. Ouale
Desi contin multi nutrienti, ouale pot crea probleme unora dintre noi. Cu precadere proteina din albus este responsabila cu provocarea unor inflamatii, mai ales daca suferi de sindromul intestinului permeabil. Desi galbenusul este, in general, mai bine tolerat, exista cazuri in care si acesta provoaca organismului reactii adverse.
6. Alimente din categoria FODMAP
Termenul FODMAP vine din engleza si este o abreviere pentru „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols” (Oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili), desemnand numele unei diete destinate persoanelor care sufera de sindromul de intestin iritabil, avand hipersensibilitate la glucidele fermentabile.
Cele mai multe dintre alimentele din categoria FODMAP sunt, de altfel, sanatoase si nutritive, insa, asa cum se stie deja, ceea ce functioneaza pentru unii dintre noi, nu e benefic pentru oricine altcineva. Iata care sunt alimentele ce ar trebui evitate sau consumate in cantitati extrem de mici de catre cei care au simptomele sindromului de intestin iritabil: unele legume (anghinare, sparanghel, sfecla, telina, usturoi, ceapa, leguminoase, varza) unele fructe (mere, mango, nectarine, piersici, pere, prune, pepene) produsele lactate, cerealele (produse de panificatie facute din faina de grau sau secara, biscuiti, paste) si oleaginoasele.
Ideea regimului FODMAP nu este aceea de a inlatura pentru totdeauna aceste produse din alimentatie, ci de a vindeca problemele intestinale, in asa fel incat consumul alimentelor FODMAP sa nu mai constituie o problema.
7. Lactatele
Lactoza si cazeina sunt alte substante care creeaza frecvent sensibilitati alimentare. Intoleranta la produsele lactate se manifesta cel mai adesea prin dureri de stomac, balonari, diaree, cauzate de o absorbtie deficitara a lactozei.
8. Oleaginoasele
Desi sunt bogate in fibre si antioxidanti, fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, caju, alune de padure, castane) pot si ele sa provoace sensibilitati alimentare, lectina si acidul fitic pe care il contin fiind surse de iritabilitate pentru unii dintre noi.
Cum poti depista sensibilitatile alimentare?
Exista numeroase teste prin care se poate afla care sunt alimentele fata de care manifesti o sensibilitate. Dar exista si varianta dietei eliminatorii, al carei principiu de baza consta in eliminarea temporara din alimentatie a produselor suspectate ca fiind responsabile pentru reactiile adverse. In acest fel, ii oferim organismului timpul necesar pentru a remedia afectiunile provocate de mancarea presupus daunatoare. Ulterior, readucand respectivele produse in alimentatie, se va putea observa care alimente ii sunt pe plac organismului si care ii cauzeaza neplaceri. Dieta eliminatorie nu este recomandata in cazul simptomelor alergice grave.
Tie ce alimente iti provoaca neplaceri?
Citeste si: 8 alimente care ajuta digestia
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.
Surse:
https://www.mindbodygreen.com/0-25063/8-hidden-food-sensitivities-you-might-not-know-you-have-and-how-to-find-them.html
https://www.webmd.com/allergies/features/food-allergy-myths#1
https://www.nytimes.com/2019/02/15/well/eat/can-you-get-over-a-food-intolerance.html?rref=collection%2Fcolumn%2Fask-well