Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Alfalfa (lucerna), o planta extrem de benefica atat pentru oameni cat si pentru animale

Alfalfa (lucerna), o planta extrem de benefica atat pentru oameni cat si pentru animale

Alfalfa (Medicago sativa) este o planta ierboasa cunoscuta si sub numele de "regina furajelor". Se spune ca lucerna a fost descoperita de calaretii arabi, care au observat ca, dupa ce o consuma, caii lor aveau mai multa energie si rezistenta. Oamenii

Lucerna sau Alfalfa (Medicago sativa) este o planta ierboasa cunoscuta si sub numele de "regina furajelor".

Se spune ca lucerna a fost descoperita de calaretii arabi, care au observat ca, dupa ce o consuma, caii lor aveau mai multa energie si rezistenta. Oamenii care consuma lucerna beneficiaza si ei de aceleasi avantaje, ceea ce i-au dus renumele in intreaga lume.

Cum arata lucerna? In sezonul culesului, produce flori grupate in ciorchine, fiecare dintre ciorchini avand intre 10-20 de petale care au o forma de leguminoasa.

Lucerna poate creste pana la un metru, iar radacinile acesteia se pot intinde sub pamant pana la 15 metri, dandu-i rezistenta pe timp de seceta. Frunzele sunt rasfirate pe tulpina si sunt grupate cate trei, aratand ca un trifoi.

Aproape toate partile plantei sunt comestibile, radacina, frunzele si mugurii. Lucerna se poate consuma sub forma de vlastari, care pot fi folositi in salate sau ca garnitura la diferite feluri de mancare.

Utilizarile lucernei in agricultura

Lucerna este cunoscuta in intreaga lume agricola ca planta furajera, folosita ca hrana pentru cai, pui si  gaini. Pentru a transforma lucerna in fan, planta este lasata sa creasca pana la perioada de inflorire timpurie, cand este culeasa.

Ulterior este uscata si tratata inainte de a fi data ca hrana animalelor.

Pentru fermieri, lucerna este foarte utila pentru ca imbogateste solul cu nitrogen, ceea ce elimina necesitatea de a trata pamantul cu ingrasamant cu nitrogen.

Cand culturile sunt alternate, nitrogenul lasat de lucerna in pamant va fi absorbit de alte culturi, ceea ce le va mari calitatea. Este si o economie pentru agricultori, pentru ca acestia nu mai trebuie sa cumpere ingrasamant.

Lucerna este considerata o planta care atrage insecte benefice. Avand in vedere ca multe insecte parazite ataca culturile, acest lucru le reduce din calitatea si cantitatea recoltei.

Cultivarea lucernei langa alte culturi poate atrage insecte benefice, care sa se hraneasca cu cele parazite. In acest fel se evita si utilizarea pesticidelor.

Beneficii pentru sanatate ale vlastarilor de lucerna

Pentru a profita de avantajele lucernei, se pot consuma vlastarii de lucerna, care, in ciuda dimensiunii, contin o mare concentratie de vitamine si minerale cu urmatoarele beneficii pentru sanatate:

Imbunatatesc sanatatea digestiva

Vlastarii de lucerna furnizeaza cantitati sanatoase de fibre, care ajuta digestia. De asemenea, reduc inflamatia intestinelor, riscul de indigestie, balonare, diaree si constipatie.

Reduc inflamatia

Studiile arata ca vlastarii de lucerna contin cantitati importante de vitamina C si B, precum si multi compusi care reduc inflamatia sistemica in corp, prevenind bolile cronice si stresul oxidativ.

Stimuleaza functia renala

Lucerna este apreciata si pentru calitatile sale diuretice, fiind de folos in tratarea bolilor renale. Consumul de lucerna mareste productia de urina, care ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara

Lucerna contine cantitati mari de potasiu si fier, fiecare dintre ele cu propriile beneficii: potasiul actioneaza ca un vasodilatator, eliminand presiunea din artere si reducand tensiunea arteriala.

Fierul, pe de alta parte, mareste productia de celule rosii, imbunatatind circulatia in intreg corpul.

Accelereaza vindecarea ranilor

Lucerna contine proteine, care imbunatatesc abilitatea corpului de a-si vindeca ranile. Restul de nutrienti actioneaza impreuna pentru a stimula circulatia sangelui si a reduce timpul necesar vindecarii ranilor.

Cum se obtin vlastarii de lucerna

Plantarea sau cresterea vlastarilor de lucerna nu este dificila, tot ce trebuie sa faci este sa ai grija de seminte pana incoltesc. Un alt avantaj, cand iti cresti proprii vlastari, este ca elimini bolile si pesticidele care pot contamina vlastarii de lucerna din comert.

Pentru a incepe, ai nevoie de trei lucruri: seminte de lucerna, o tava pentru seminte si pamant organic. Apoi se fac urmatorii pasi:

1.Se inmoaie semintele intr-un bol plin de apa. Acest lucru va incuraja procesul de germinare.

2.Se acopera tava cu pamant, in strat uniform de aproximativ 2.5 cm, apoi se umezeste usor cu apa, folosind o stropitoare. Se apasa usor pamantul cu degetele, astfel incat semintele sa ramana la suprafata.

3.Se presara semintele uniform pe suprafata solului, apoi se acopera cu o alta tava, pentru a sigila umezeala.

4.Se pastreaza pamantul umed timp de cateva zile, astfel incat semintele sa nu se usuce.

5.Cand semintele germineaza, dupa aproximativ patru zile, se pun intr-un loc cu lumina indirecta de la soare, pentru a le ajuta sa-si capete culoarea verde.

6.Se taie vlastarii de la suprafata solului. Se spala usor cu apa pentru a inlatura urmele de pamant.

Cum se depoziteaza vlastarii de lucerna

Odata incoltiti, vlastarii sunt usor de depozitat - nu ai nevoie decat de un frigider. Dar, inainte de a fi pusi la rece, mai trebuie spalati inca o data si apoi uscati intre opt si 12 ore, pana sunt complet uscati la atingere.

Dupa ce s-au uscat, vlastarii se pun intr-un recipient de sticla sau de plastic si se inchid etans, pentru a nu permite patrunderea umezelii, care le poate diminua calitatea si scurta viata.

Partea buna a vlastarilor de lucerna (si a altor vlastari in general) este ca pot rezista foarte mult, daca se respecta conditiile de depozitare. Frigiderul trebuie sa aiba o umiditate de 70% si o temperatura de 0 - 0.6 grade Celsius. In aceste conditii si cu respectarea indrumarilor de depozitare, vlastarii pot rezista si pana la patru ani.

Sugestie de consum pentru vlastarii de lucerna: rulouri de salata cu chimion

Rulourile (sau pachetelele) de salata sunt populare pentru ca sunt usor de pregatit, iar potentialul aromelor este nelimitat. Poti alege orice ingrediente doresti si le poti impaturi in frunza de salata. Aceasta reteta este perfecta pentru o gustare sanatoasa si nutritiva, care sa poata fi consumata dupa o zi obositoare de munca.

Ingrediente:

Dressing:

Mod de preparare:

  1. Se taie si se curata salata, se indeparteaza cotorul si se desfac frunzele.
  2. Se presara ceapa verde peste frunzele de salata si cateva bucati de ardei gras rosu.
  3. Se adauga vlastarii si se impaturesc frunzele cu atentie, apoi se prind cu o scobitoare.
  4. Se repeta acelasi procedeu cu toate frunzele.
  5. Pentru dressing, se amesteca sucul de lamaie, mierea, chimionul macinat, piperul cayenne si sarea. Se adauga uleiul de masline.
  6. Se servesc rulourile de salata cu dressingul alaturi.

Nr. portii: 4-5

Sursa utilizata:  http://articles.mercola.com/herbs-spices/alfalfa.aspx

#lucerna #vlastari de lucerna #sanatatea cardiovasculara #sanatatea renala #sanatatea digestiva

Ce au mai parcurs alti cititori...

Armurariul, planta care regenereaza si vindeca ficatul
Rhodiola (Rhodiola Rosea), planta care combate depresia si sporeste imunitatea
Legatura dintre consumul de seminte de in si sanatatea inimii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101