Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Legatura dintre consumul de seminte de in si sanatatea inimii

Legatura dintre consumul de seminte de in si sanatatea inimii

Un articol recent din publicatia americana de specialitate "Meat Science" admite ca o sectiune a populatiei percepe carnea ca pe un aliment daunator sanatatii din cauza studiilor care au asociat consumul de carne cu boala cardiaca si cu cancerul. Astfel, continua articolul, consumatorii de carne cauta alternative alimentare mai sanatoase, ceea ce ofera industriei de carne oportunitatea de a dezvolta noi produse.

Industria considera ca poate folosi aditivi naturali in carne, pentru a mari nivelul de antioxidanti ai carnii, de exemplu. Alimente precum seminte de in si rosii sunt sanatoase, asociate cu riscuri reduse de cancer si boli cardiovasculare. Astfel, s-au gandit ca daca fac un burger cu seminte de in si rosii, vor reduce consumul de grasimi si zahar. Dar nu ar fi mai simplu sa renuntam la carne si sa consumam doar semintele de in?

Se spune despre semintele de in ca ofera "o protectie miraculoasa contra unor boli critice". Afirmatia pare exagerata, insa va veti schimba parerea dupa ce veti afla ca exista un studiu prospectiv, dublu-orb, controlat cu placebo, efectual aleatoruiu despre semintele de in si impactul lor asupra tensiunii arteriale - stiti cat de greu este sa se faca un astfel de studiu  despre nutritie?

Pentru medicamente este usor: se iau doua pilule care arata exact la fel, una este activa, a doua este un placebo, iar pana la finalul studiului nimeni nu stie care este una si care este cealalta, nici cercetatorul si nici pacientul, de unde si denumirea de "dublu orb". Insa cu mancarea este diferit, poti vedea ce consumi. Atunci cum au reusit sa ascunda cercetatorii un sfert de cana de seminte de in in jumatate dintre mesele pe care le-au primit voluntarii, fara ca acestia sa observe? Au inventat tot felul de alimente cu in sau placebo, la care au adaugat tarâte si melasa, pentru o culoare si o textura cat mai apropiata de semintele de in, astfel incat totul a fost un mare secret timp de sase luni, când au reusit sa vada cine ce a mâncat.

De ce hipertensiunea? Pentru ca tensiunea sistolica peste 115 - prima valoare a tensiunii - este, probabil, factorul cel mai determinant de deces in ziua de azi.

Intr-un grup de batrani, majoritatea sunt sub tratament cu medicamente pentru tensiune iar cei care nu-si schimba dieta, in ciuda tratamentului, ajung la o hipertensiune medie care se mentine si sase luni mai tarziu. Insa cei care au consumat seminte de in in fiecare zi si-au redus presiunea sistolica cu 10 puncte, iar pe cea diastolica cu ceva mai putin, aproximativ 7 puncte. Chiar daca nu pare mult, o astfel de scadere a valorilor reduce riscul de accident vascular cu 46% si de boala cardiaca cu 29%, in timp ce o scadere cu 10 puncte a primei valori a tensiunii ar putea avea un efect similar pentru accidentele vasculare si atacurile de cord. Iar in cazul celor care au avut o valoare initiala de peste 140, scaderea a fost de 15 puncte.

Pe scurt, semintele de in au avut unul dintre cele mai puternice efecte antihipertensive obtinute vreodata printr-o interventie dietetica. Cu alte cuvinte, amploarea acestei scaderi a tensiunii demonstrata de semintele de in este la fel de buna sau chiar mai buna decat alte interventii nutritionale si este comparabila ca efect cu multe medicamente, care, insa, pot avea efecte secundare grave.

Si comparatia cu medicamentele nu este o exagerare. Inul a redus tensiunea sistolica si diastolica cu 15, respectiv 7 puncte. Spre deosebire de in, inhibitorii enzimei de conversie pot reduce cu doar 5, respectiv 2 puncte iar blocantele canalelor de calciu pot reduce cele doua valori cu 8, respectiv 3 puncte. Efectele secundare ale acestor medicamente contin o lista lunga de probleme medicale grave, spre deosebire de efectul secundar al inului, "o aroma placuta de nuca".

Pe perioada celor sase luni de test, au avut loc atacuri de cord si accidente vasculare in ambele grupuri. Chiar daca semintele de in pot reduce la jumatate riscul, este inacceptabil sa existe un risc ce poate fi evitat. Nu este tensiunea marita inevitabila pe masura ce imbatranim? Nu - prevalenta hipertensiunii creste odata cu varsta, dar nu in toate cazurile. Persoanele care consuma mai multe alimente de origine vegetala si isi reduc aportul de sare nu prezinta modificari ale tensiunii odata cu inaintarea in varsta. Preventia este intotdeauna masura cea mai buna.

Descopera si alte motive pentru care trebuie sa consumi seminte de in

Sursa utilizata: http://nutritionfacts.org/2016/11/01/flax-seeds-can-have-profound-effect-on-hypertension/

#hipertensiune #semintele de in #presiunea sistolica #presiunea diastolica

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 7 alimente care ajuta la scaderea tensiunii
Seminţele de ţelina reglează tensiunea arteriala, iata cum le puteti folosi
Alfalfa (lucerna), o planta extrem de benefica atat pentru oameni cat si pentru animale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101