Cu totii cunoastem aroma puternica si intepatoare a telinei, insa nu toti stiu ca semintele de telina sunt la fel de utile si nutritive ca si radacina si tijele acestei legume.
Semintele de telina sunt mai cunoscute in medicina ayurvedica, fiind folosite de mii de ani ca diuretice, remedii pentru raceala si antiinflamatoare. Insa, desi sunt atat de cunoscute in medicina orientala, putini specialisti din Occident le cunosc utilizarile si proprietatile.
Semintele de telina se gasesc in florile de telina, care cresc de regula in al doilea an de la plantare. Semintele sunt si principalul mod de raspandire a plantei.
Semintele de telina sunt mici si au o culoare maro inchis iar gustul si mirosul sunt foarte asemanatoare cu cele ale tijelor de telina. De aceea pot fi folosite ca si condiment in orice fel de mancare. Pe langa utilizarea la gatit, semintele de telina se folosesc pentru extragerea unui ulei cu proprietati terapeutice.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale semintelor de telina?
Telina este cunoscuta mai ales pentru radacina si tijele sale, insa si restul plantei este utila. In medicina ayurvedica semintele de telina sunt renumite pentru efectele benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Alte beneficii includ:
- Reglarea tensiunii: ca diuretic natural, semintele de telina pot ajuta in cazul tensiunii marite, prin eliminarea sarii in exces. Nivelul ridicat de sare din sange poate duce la acumularea de lichid in vasele de sange marind tensiunea sanguina. Semintele de telina sunt o alternativa mai sigura si naturala la diureticele artificiale prescrise de regula de medici.
- Ameliorarea inflamatiei produse de guta si artrita: semintele de telina contin aproape 20 de agenti aniinflamatori, care reduc durerea si disconfortul cauzate de guta si artrita.
- Reducerea spasmelor musculare: Proprietatile antiinflamatorii ale semintelor de telina contribuie la scaderea spasmelor si crampelor muscular, fiind mai ales utile in cazul sportivilor si a femeilor care sufera de crampe menstruale
- Proprietati antiseptice: Pe langa proprietatile sale diuretice, semintele de telina au si componenti antiseptici, care pot reduce sau preveni infectiile de tract urinar.
Sub ce forma se pot consuma semintele de telina?
Produsele pe baza de seminte de telina sunt disponibile sub diverse forme si pot fi folosite ca suplimente sau ca si condiment pentru gatit. Astfel, ele se pot gasi sub forma de:
- Capsule sau tablete: tabletele cu seminte de telina se iau pe cale orala pentru reglarea tensiunii. Acestea pot promova si sanatatea tractului urinar tratand infectiile. Pentru dozare si utilizare se recomanda consultarea medicului.
- Extract din seminte de telina: Extractele din seminte de telina se folosesc ca adaos in parfumuri, uleiuri aromatice si sapunuri pentru arome.
- Ulei esential din seminte de telina: Uleiul din seminte de telina se poate folosi cutanat pentru ameliorarea anumitor dureri.
- Condiment: Deseori vandute en-gros, semintele de telina se pot folosi in salate, la muraturi si la gatit. Semintele de telina se pot folosi si pentru a substitui sarea in mancare, iar in acest caz se folosesc macinate.
Sugestii de utilizare la gatit
Semintele de telina se pot folosi pentru a da aroma salatelor sau felurilor de mancare. In acest caz nu se mai adauga telina rasa sau tije de telina.
Semintele de telina pot fi usor inlocuite cu seminte de marar, seminte de chimen sau negrilica (seminte nigella). Se poate opta si pentru frunze de telina sau tije de telina, care au o aroma similara. In cazul tijelor de telina, acestea se vor folosi in cantitate mai mare, pentru ca aroma lor nu este la fel de puternica in comparatie cu cea a semintelor.
Uleiul din seminte de telina: Cum se foloseste?
Datorita aromei sale puternice, cu efect de incalzire, uleiul din seminte de telina se foloseste de regula in uleiuri aromatice si parfumuri. Pe langa aroma sa imbietoare, insa, acest ulei esential are si proprietati terapeutice, cum ar fi efectul antiinflamator. Iata cateva dintre utilizarile acestui ulei in scop terapeutic:
- Anti-tantari: Se adauga cateva picaturi de ulei de telina in lotiunea de corp si se foloseste. Este o modalitate mai naturala de a alunga insectele.
- Antiinflamator: Uleiul din seminte de telina poate fi folosit extern, in zonele inflamate pentru a ameliora umflarea. Trebuie efectuat un test de tolerant a pielii, insa, in prealabil. Se aplica o picatura pe o portiune mica a pielii si se urmareste reactia.
- Calmeaza crampele menstruale: Uleiul de telina aplicat pe abdomen reduce crampele si durerile menstruale datorita proprietatilor sale antispastice.
Efecte secundare si contraindicatii pentru semintele de telina
Semintele de telina pot interactiona cu diverse medicamente, fie prin anularea efectelor acestora, fie prin intensificarea lor. Prin urmare, unele medicamente nu ar trebui luate in acelasi timp cu semintele de telina, pentru prevenirea unor efecte nedorite:
- Litiu: Produsele din seminte de telina folosite impreuna cu suplimentele de litiu pot mari nivelul de litiu in sange. Semintele de telina pot, de asemenea, influenta modul in care acest mineral este absorbit si folosit de corp.
- Medicamente pentru glanda tiroida: Levotiroxina, un medicament pentru glanda tiroida, s-a observat ca are un efect diminuat cand se foloseste impreuna cu semintele de telina.
- Alte diuretice: Semintele de telina maresc efectul diureticelor, ceea ce poate duce la deshidratare si alte efecte secundare grave.
- Medicamente pentru subtierea sangelui: Telina nu trebuie consumata concomitent cu aspirina sau alte anticoagulante. Telina are compusi care duc la subtierea sangelui, marind riscul de sangerare.
Nu se recomanda utilizarea semintelor de telina in cazul femeior insarcinate si a celor care alapteaza, pentru ca nu exista suficiente studii despre efectele potentiale ale acestui condiment asupra sarcinii sau a copilului. Pot sa apara pierderi de sarcina datorita proprietatii anticoagulante a semintelor de telina.
Alte categorii de persoane care ar trebui sa evite consumul de seminte de telina sunt cei care sufera de hipertensiune, probleme renale sau alergii la polenul de mesteacan.
Sursa utilizata: https://articles.mercola.com/herbs-spices/celery-seeds.aspx
Astept informatii pt.a mentine un stil de viata sanatos!!
Buna, Elena, Îți mulțumim pentru interes și te invit cu această ocazie în grupul nostru de Facebook: Comunitatea Viața Verde Viu - https://www.facebook.com/groups/viata.in.verde.viu O să găsești multă inspirație verde vie acolo! O zi cu soare ☀️ Manuela - Viata Verde Viu