Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Printre beneficiile chimenuluise numara abilitatea acestuia de a trata indigestia, de a imbunatati imunitate si a trata tulburari ale pielii, insomnia, tulburari respiratorii, astm, bronsita, anemie, furuncule si cancer.

 

Chimenul, cu denumirea stiintifica Cuminum Cyminum, apartine familiei Apiaceae. Este folosit ca si condiment in bucataria indiana si in tari asiatice, africane sau din America Latina. Chimenul contine un numar important de nutrienti care te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea. Datorita mirosului sau puternic, este suficienta utilizarea unei cantitati foarte mici de ulei esential de chimen pentru un efect semnificativ. Uleiul esential de chimen are si proprietati antibacteriene, carminative, digestive, diuretice si antiseptice, pe langa multe alte beneficii.

Valoarea nutritionala a chimenului

Chimenul este o buna sursa de energie, de vitamine ca A, C, E si B6, tiamina, riboflavina, niacina si minerale precum fier, mangan, cupru, calciu, magneziu, fosfor si potasiu. Chimenul este bogat si in aminoacizi, carbohidrati, fibre alimentare si o cantitate suficient de mare de grasimi si acizi grasi. Consumul unei singure lingurite de chimen pe zi acopera necesarul zilnic al acestor nutrienti.

Beneficiile chimenului pentru sanatate

Chimenul este cunoscut pentru beneficiile sale, mai mult decat pentru gustul si mirosul sau, pentru ca se stie ca ajuta la pierderea in greutate, la imbunatatirea digestiei si la imunitate, la tratarea unor probleme de piele, furuncule, hemoroizi, insomnie si probleme respiratorii. Iata cele mai cunoscute beneficii, mai pe larg:

Digestia: Chimenul este foarte bun pentru digestie si alte probleme digestive. Insusi gustul chimenului, care provine de la un compus organic numit cuminaldehida, principalul component al uleiului sau esential, activeaza glandele salivare din gura, responsabile de prima faza a digerarii mancarii. Urmatorul este timolul, un compus prezent in chimen, care stimuleaza glandele sa secrete acizi, bila si enzime responsabile pentru digestia completa a alimentelor in stomac si in intestine. Chimenul este si carminativ, ceea ce inseamna ca amelioreaza problemele cauzate de acumularea de gaze si imbunatateste digestia si apetitul. Datorita uleiurilor sale esentiale, a continutului de magneziu si sodiu, chimenul ajuta digestia si elimina durerile de stomac daca se bea cu apa fierbinte.

Hemoroizii: Principala cauza a hemoroizilor este constipatia, combinata cu infectiile din ranile tractului anal, cauzate tot de constipatie. Chimenul, datorita continutului sau bogat in fibre alimentare si a proprietatilor sale carminative, stimulente, antifungice si antimicrobiene, actioneaza ca un laxativ natural sub forma de pudra. Aceste caracteristici se datoreaza prezentei uleiurilor esentiale compuse in principal din cuminaldehida si anumite pirazine. Chimenul adaugat in alimentatie ajuta si la vindecarea infectiilor sau ranilor din sistemul excretor si digestiv si accelereaza digestia. Acest lucru inseamna ca elimina simptomele si cauzele hemoroizilor, un lucru de retinut urmatoarea data cand mai simti mancarimile specifice.

Diabetul: Desi studiile sunt inca in desfasurare, rapoarte preliminare arata ca, la fel ca multe alte condimente, chimenul previne diabetul reducand sansele hipoglicemiei. Animalele testate au prezentat o scadere drastica in hipoglicemie cand li s-au introdus seminte de chimen in alimentatie si, de asemenea, au manifestat si o scadere in glicozurie, o conditie in care urina contine prea multa glucoza, ceea ce duce la hipoglicemie si diabet. Testele pe oameni sunt in desfasurare, insa rapoarte preliminare arata ca administrarea de chimen poate fi un instrument puternic impotriva diabetului.

Insomnia: Aceasta este o proprietate specifica a chimenului. Chimenul este stimulent si relaxant in acelasi timp. Aceasta proprietate nu poate fi atribuita unui singur component, asa cum nici insomnia nu poate fi atribuita unei singure cauze. Cu toate acestea, studiile arata ca un aport adecvat de vitamine (in special complexul de B-uri) si o buna digestie induc un somn odihnitor. Unele componente din uleiul esential de chimen sunt de natura hipnotica si au efecte tranchilizante, ceea ce contribuie la ameliorarea stresului si a anxietatii care cauzeaza in special insomnia.

Tulburari respiratorii, astm, bronsita: Prezenta cafeinei (agent stimulent) si a uleiurilor esentiale aromatice (dezinfectanti) sunt o combinatie ideala anticongestiva pentru cei care sufera de tulburari respiratorii precum astmul si bronsita. Chimenul actioneaza ca expectorant, adica are efect de diluare a flegmei acumulate si a mucusului din tractul respirator si o elimina mai usor din sistem prin stranut sau tuse si prin scuipat. Prin eliminarea mucusului si a flegmei, se inhiba si formarea de mucus aditional si se vindeca problema care a dus la formarea acestora de la bun inceput.

Raceli comune: O raceala comuna este o infectie virala care afecteaza corpul frecvent cand sistemul nostru imunitar slabeste si devine vulnerabil. Din nou, uleiurile esentiale din chimen actioneaza ca dezinfectanti si ajuta la combaterea infectiilor virale care cauzeaza racelile comune. Chimenul suprima si dezvoltarea tusei in sistemul respirator pentru ca usuca mucusul. Chimenul este bogat in fier si are o cantitate considerabila de vitamina C, ceea ce este esential pentru mentinerea sistemului imunitar sanatos si pentru impiedicarea infectiilor de a aparea sau de a se agrava.

Lactatia: Chimenul este bogat in fier si, de aceea, este bun pentru mamele care alapteaza, precum si pentru femeile care sunt la menstruatie sau sunt insarcinate, pentru ca au nevoie de mai mult fier. Mai mult, chimenul se spune ca ajuta la secretia laptelui datorita prezentei timolului, care tinde sa mareasca secretia glandelor, inclusiv a glandelor  mamare. Chimenul are o cantitate remarcabila de calciu (peste 900 mg la 100 grame) adica peste 90% din necesarul zilnic de calciu. Acest calciu este un element constitutiv important al laptelui, de aceea chimenul este foarte bun pentru mamele care alapteaza.

Anemia: Asa cum s-a mentionat anterior, chimenul este bogat in fier (peste 66 mg la fiecare 100 grame) adica mai mult decat de 5 ori necesarul zilnic de fier pentru un adult. Fierul este principalul constituent al hemoglobinei in corpusculii rosii din sange. Hemoglobina este cea care transfera oxigenul (ca oxid de fier) catre celulele corpului si lipsa acestuia duce la anemie. Astfel, chimenul este un adaos foarte nutritiv in dieta zilnica a anemicilor si elimina simptomele anemiei, printre care se numara oboseala, anxietatea, disfunctia cognitiva si problemele digestive.

Concentrarea si disfunctia cognitiva: Cantitatea de fier din frunzele de chimen duce la o productie crescuta de hemoglobina si, prin urmare, la prevenirea anemiei, insa fluxul crescut de sange are si alte beneficii. Cand circulatia este buna, oxigenul poate ajunge la organe si la creier, ducand la o performanta optima a sistemelor corpului. O cantitate adecvata de oxigen si de fier catre creier duce la performanta cognitiva si la scaderea tulburarilor cognitive de tipul bolii Alzheimer si dementa.

Tulburari de piele: Aproape oricine stie ca vitamina-E este buna pentru piele si pentru prevenirea simptomelor de imbatranire prematura. Vitamina E mentine pielea tanara si stralucitoare si se gaseste din abundenta in chimen. Uleiurile esentiale prezente in chimen au proprietati dezinfectante si antifungice. Acest lucru previne orice infectie microbiana si fungica sa afecteze pielea. Nu toate tulburarile pielii sunt dezechilibre sau infectii, unele sunt simple semne ale imbatranirii. Vitamina E actioneaza ca antioxidant in aceasta privinta si combate radicalii liberi care ataca pielea si care duc la aparitia semnelor premature de imbatranire cum ar fi ridurile, petele si pielea flasca. Vitamina E, in combinatie cu capacitatea antibacteriana a chimenului, confera pielii un aspect frumos si sanatos pana la o varsta inaintata.

Furuncule: Furunculele sunt ca tevile de esapament ale corpului pentru substantele toxice si corpurile straine ca microbii. Acest lucru inseamna ca sunt simptome care arata ca s-a acumulat o cantitate mare de substante toxice in corp. Cei care folosesc in mod regulat chimen in mancare prezinta o reducere semnificativa a furunculelor, iritatiilor, cosurilor si a altor semne de continut excesiv de toxine. Componente precum cuminaldehida, timolul si fosforul sunt agenti de detoxifiere foarte buni care ajuta la eliminarea regulata a toxinelor din corp. Calea sanatoasa prin care toxinele trebuie eliminate din corp este cea excretoare, nu prin furuncule.

Imunitate: Asa cum s-a mentionat anterior, o abundenta a fierului, prezenta uleiurilor esentiale, a vitaminei C si a vitaminei A in chimen stimuleaza sistemul imunitar in mai multe feluri. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care ii avem in corp si stimuleaza functia si activitatea celulelor albe din sange. Ca antioxidant, vitamina C combate efectele negative ale radicalilor liberi, aceste produse secundare ale metabolismului celular. Radicalii liberi sunt produsi in mod constant in corp, de aceea trebuie eliminati in acelasi ritm. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi care favorizeaza aparitia mai multor boli, inclusiv, dar fara a se limita la bolile cardiovasculare si la cancer.

Cancer: Chimenul are proprietati detoxifiante si chimio preventive si accelereaza secretia enzimelor detoxifiante si anticarcinogene din glande, asa cum face si in cazul altor secretii. Mai mult decat atat, are antioxidanti benefici ca vitamina C si vitamina A, pe langa uleiurile esentiale. Pe langa multe alte beneficii, antioxidantii au si proprietati anticarcinogene si cei prezenti in chimen sunt eficienti in special pentru prevenirea cancerului de colon.

Alte beneficii: Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, iata ca mai sunt si alte beneficii ale chimenului: trateaza colicile renale, memoria slaba si muscaturile de insecte. Cu toate aceste avantaje, cum sa spui nu acestui condiment?

Foloseste chimenul cat mai des in preparatele tale culinare!

 

Sursa utilizata: https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-cumin.html

#beneficii #chimen #condimente

Ce au mai parcurs alti cititori...

Arinul negru, beneficii si utilizari
Lăptișorul de matcă pur - 8 funcții vitale pentru organism
54 de beneficii ale uleiului de cocos dovedite stiintific

Ce spun cititorii despre "Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate"

Belu Tatiana16 October 2021 22:01Raspunde

Eu folosesc chimen la orice mancare inclusi chiftelute sarmalute. Da un gust bun asemanator mararului la muraturi varza. F placut la gust nu-mi lipseste din casa. Sunt surprinsa cat de benefic este.

Nicoleta Passan18 March 2021 19:59Raspunde

Este minunat

22 January 2020 10:17Raspunde

Chimenul daca se consuma asa normal (in sana,lapte batut)are aceeleasi efecte ca si ceaiul.Multumesc

23 January 2020 08:55Raspunde

Buna, Dan, Da, ele pot fi consumate ca atare sau măcinate și amestecate în cereale, iaurturi, creme, supe sau piureuri de legume. Dincolo de proprietățile benefice, dau și o savoare aparte mâncărurilor. Insa mare grija, sincer, noi nu prea suntem pro iaurturi din supermarket deoarece au o gramada de adaosuri, zahar, amidon, arome sintetice, aditivi. Eu iti dau si o retata de iaurt pe care noi o folosim: https://viataverdeviu.ro/iaurt-vegan-din-nuca-de-cocos-extrem-de-usor-de-facut Daca nu ai timp sa faci asta atunci iti zic cateva sfaturi pe care sa le iei in calcul in supermarket: Evita iaurtul fara grasime, evita iaurturile cu fructe, sa vezi sa nu contina lapte praf, amidon, gelatina. Sa alegi iaurturi cu termen de valabilitate scurt. Adica intre ambalare si vabilitate sa fie termen scurt. Cu prietenie, Ana - Viata Verde Viu

Luiza09 September 2019 08:03Raspunde

Pentru slăbire cum se consumă chimenul? Ceai? Cum și cât? Mulțumesc

10 September 2019 09:28Raspunde

Bună, Luiza, Chimenul poate fi folosit in mod regulat sub formă de ceai. Cum prepari ceaiul de chimen? Pune la fiert 4 căni de apa. Când apa clocotește adaugă 4 linguri de semințe de chimen și lasă ceaiul să fiarbă încă 5 minute. Ia-l de pe foc și mai lasă-l la infuzat timp de 5 minute. Ceaiul se poate bea atât cald, cat și rece, de 3-4 ori pe zi. Cu prietenie, Ana - Echipa Viața Verde Viu

Manuela02 February 2019 17:02Raspunde

Chimion...greșeală de scriere...:)

26 April 2019 16:07Raspunde

Buna Manuela, Chimenul și chimionul sunt foarte asemănătoare ca aspect și proprietăți, fac parte din aceeași familie de plante (împreună cu feniculul şi anasonul), însă sunt două plante diferite. Si chimenul si chimionul au acelasi aspect, dar prima diferenta dintre ele este chiar culoarea. Desi au aceeasi forma, semintele de chimion sunt mai deschise la culoare decat cele de chimen.

Sorin17 August 2017 20:43Raspunde

Chimen si chimion nu este totuna!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101