Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Lăptișorul de matcă pur - 8 funcții vitale pentru organism

Lăptișorul de matcă pur - 8 funcții vitale pentru organism

Lăptişorul de matcă pur este apreciat, în primul rând, pentru efectele sale regeneratoare şi pentru proprietăţile terapeutice extraordinare, precum: creşterea imunităţii şi a nivelului de energie, îmbunătăţirea memoriei, stimularea circulaţiei sanguine şi a fertilităţii. Poate mai puţin cunoscut este faptul că lăptişorul de matcă pur are efecte benefice asupra întregului nostru organism, contribuind la buna funcţionare a tuturor organelor din corpul nostru. Află ce beneficii are acesta pentru funcţiile vitale ale organismului nostru!

Lăptişorul de matcă pur este considerat un veritabil remediu universal, deosebit de valoros. Acest miraculos produs natural pe care ni-l oferă albinele are efecte curative impresionante, utile în tratarea a numeroase tulburări de sănătate precum: astmul bronşic, bolile hepalice, bolile dermatologice, afecţiunile osoase sau articulare. Lăptişorul de matcă pur stimulează sistemul imunitar şi are un rol deosebit în metabolismul celular, în activitatea cerebrală, îmbunătăţind memoria şi capacitatea de concentrare, reduce colesterolul mărit din sânge, este util în digestie, în combaterea depresiei, a anemiei şi a infertilităţii.

Cuprins

 

Compoziţia lăptişorului de matcă pur

Principalele componente ale lăptişorului de matcă pur sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele şi sărurile minerale.

Lăptişorul de matcă pur conţine toţi aminoacizii esenţiali pentru om, fiind identificaţi în compoziţia sa 29 de aminoacizi şi de compuşi cu aminoacizi, cei mai importanţi fiind acidul aspartic şi acidul glutamic.

Cele mai importante săruri minerale sunt: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, potasiul fiind prevalent. Lăptişorul de matcă pur este un adevărat concentrat de macronutrienţi (proteine, glucide şi lipide).

O sumară analiză a compoziţiei lăptişorului de matcă pur ne poate da indicii semnificative în ce priveşte beneficiile sale multiple pentru sănătate. Lăptişorul de matcă pur conţine toată gama de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B9 şi B12). Aceste vitamine sunt esenţiale pentru menţinerea stării de sănătate a sistemului nervos, a muşchilor, a pielii, a ochilor, a ficatului, a sângelui şi a unei digestii bune.

Lăptişorul de matcă pur este singura sursă naturală de acetilcolină, un neurotransmiţător foarte important, esenţial în transmiterea influxului nervos şi buna funcţionare a creierului.

 

1.Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul imunitar

Lăptişorul de matcă pur reprezintă unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru imunitate scazută.

Datorită compoziţiei sale complexe (vitamine, aminoacizi, minerale, oligoelemente, lipide și acizi grași esențiali), lăptişorul de matcă pur este considerat un “hiperaliment”, care acţionează preventiv întărind sistemul imunitar al întregii familii. Din multitudinea de substanţe active prezente în lăptişorul de matcă pur, cele mai importante pentru fortificarea sistemului imunitar sunt: Gammaglobulina, Royalisin şi acidul 10-HDA. Astfel, lăptişorul de marcă pur este foarte util prevenirea şi tratarea răcelilor şi infecţiilor. Lăptişorul de matcă pur este foarte indicat şi în cazul copiilor, pentru a preveni îmbolnăvirile dese sau pentru a grăbi însănătoşirea.

 

2. Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul nervos

Lăptişorul de matcă pur îmbunătăţeşte capacitatea cognitivă, precum şi alte funcţii ale creierului.

Fiind o sursă importantă de acetilcolină, unul dintre cei mai importanţi neurotransmiţători din organismul uman, lăptişorul de matcă pur are proprietatea de a creşte capacitatea de concentrare şi memorare, stimulând procesul de învăţare.

Lăptişorul de matcă pur este un excelent stimulent intelectual.

Prin prezenţa anumitor oligoelemente esenţiale (fosfor, magneziu), a anumitor vitamine (vitaminele B1, B2, B6), a aminoacizilor (fenilanalină, triptofan), lăptişorul de matcă pur s-a dovedit a fi extrem de util pentru îmbunătăţirea stării psihice, tratarea anorexiei, a depresiei, pentru creşterea randamentului intelectual şi pentru îmbunătăţirea memoriei.

Lăptişorul de matcă pur contribuie la eliminarea manifestărilor de hiperactivitate la copii.

Datorită acidului glutamic, lizinei şi vitaminei B12 aflate în compoziţia sa, lăptişorul de matcă pur  are un efect calmant considerabil, elimină hiperactivitatea la copii şi îi ajută să aibă energie, fără a fi, însă, agitaţi.

Lăptişorul de matcă pur ajută în calmarea durerile de cap, tratarea anxietății și combaterea stresului.

Multe persoane care se confruntau frecvent cu dureri de cap au raportat ulterior, că pe parcursul administrării lăptişorului de matcă au înregistrat diminuarea migrenelor.

Deoarece conţine niacină şi piridoxină, ambele calmante naturale foarte eficiente, care nu dau niciun fel de dependenţă, lăptişorul de matcă pur este foarte util în tratamentul anxietăţii şi depresiei, în combaterea oboselii, a stresului cotidian şi a insomniei.

Lăptişorul de matcă pur este un bun adjuvant în tratarea bolilor neuro-psihice.

Lăptişorul de matcă pur este un tonic natural care încetineşte procesele de îmbătrânire şi de senilitate, reface celula nervoasă şi îmbunătăţeşte memoria. Astfel, acesta reprezintă un ajutor important în tratamentul bolilor neuro-psihice precum: Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă, demenţă senilă.

 

3. Beneficii lăptişorului de matcă pur pentru sistemul cardio-vascular

Lăptişorul de matcă pur este util în prevenirea şi tratarea bolilor cardio-vasculare.

În cadrul unor studii clinice realizate la finalul anilor 1980 la spitalul Sf. Maria din New York, s-a constatat că lăptişorul de matcă pur scade nivelul grăsimilor din sânge, reduce crizele de stenocardie, stabilizează şi chiar diminuează hipertensiunea arterială, care este o cauză comună a bolilor cardiace, iar în caz de ateroscleroză şi angiospasme, diminuează afectarea vasculară.

Lăptişorul de matcă pur reglează tensiunea arterială.

Un alt studiu realizat de omul de ştiinţă sovietic, Mişcenko, a arătat că lăptişorul de matcă creşte tensiunea arterială la hipotensivi şi o scade la hipertensivi. Acesta are, aşadar, chiar un efect reglator asupra sistemului cardiovascular şi este foarte util în prevenirea şi tratamentul bolilor cardiovasculare. Mai mult, lăptişorul de matcă amplifică starea generală de bine în cazul pacienţilor cu probleme ale sistemului cardiovascular, tocmai datorită acţiunii sale vasodilatatoare şi hipotensive.

Lăptişorul de matcă pur scade nivelul colesterolului din sânge.

Lăptişorul de matcă pur are capacitatea să scadă colesterolul mărit şi lipidele din sânge, fiind un adjuvant foarte util şi în tratamentul arteriosclerozei (boală care se manifestă prin îngustarea arterelor şi formarea în interiorul lor a unor depozite de grăsime, care favorizează apariţia cheagurilor de sânge sau a trombozei şi creează riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral).

Lăptişorul de matcă pur este un remediu eficient împotriva anemiei.

Lăptişorul de matcă pur este foarte eficient şi în cazul anemiei, deoarece conţine minerale şi vitamine esenţiale pentru sinteza hemoglobinei – fier, vitamina B12 şi acid folic. Acidul 10-hidroxi-2-decanoic conţinut de lăptişorul de matcă pur are acţiune reglatoare asupra sângelui.

 

4. Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul respirator

Lăptişorul de matcă pur previne şi ameliorează afecţiunile respiratorii.

Lăptişorul de matcă pur face parte din grupa produselor apicole folosite frecvent pentru a trata majoritatea afecţiunilor respiratorii, începând cu bronşitele uşoare şi încheind cu afecţiunile persistente ale aparatului respirator. Datorită conţinutului de acid 10-HDA, lăptişorul de matcă pur poate ajuta la prevenirea bronşitei sau la vindecarea rapidă a celei deja instalate.

Lăptişorul de matcă pur este un bun remediu natural împotriva astmului.

În cazul astmului, lăptişorul de matcă pur acţionează mai ales prin efectul calmant asupra mucoaselor bronşice. Lăptişorul de matcă pur este de ajutor şi în ameliorarea alergiilor asociate, tocmai pentru că are câţiva compuşi care reduc stresul şi stimulează imunitatea generală şi locală, făcându-l foarte folositor şi ca remediu natural antiastmatic.

 

5. Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul digestiv

Lăptişorul de matcă pur este foarte util în tratamentul gastroenteritelor.

Lăptişorul de matcă pur prezintă un efect vindecător în cazurile de gastroenterită. În urma unor studii de specialitate s-a demonstrat că acidul 10-hidroxi-2-decanoic, prezent în mod natural doar în lăptişorul de matcă pur, poate elimina cele mai puternice bacterii asociate cu gastroenterita şi, chiar mai mult decât atât, prezintă o acţiune bactericidă mai largă, ce îl face util în cazul majorităţii enteritelor.

Lăptişorul de matcă pur previne şi ameliorează ulcerul duodenal.

Mai mult, lăptişorul de matcă pur aduce ameliorări considerabile în cazurile de ulcer duodenal.

Deoarece este considerat cea mai bogată sursă de vitamina B5, lăptişorul de matcă pur poate preveni deteriorarea duodenului şi poate oferi o apreciabilă protecţie.

Lăptişorul de matcă pur are efecte benefice în tratarea hepatitei.

De asemenea, lăptişorul de matcă pur face posibilă tratarea pe cale naturală, prin apiterapie, a hepatitei. Există multe cauze pentru declanşarea hepatitei, tulburare al cărei nume înseamnă literal „inflamaţia ficatului”. În instituţiile medicale în care se practică apiterapia, lăptişorul de matcă pur este un tratament standard pentru orice tip de tulburări hepatice, dar mai ales pentru hepatită.

 

6. Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul osteo-articular

Lăptişorul de matcă pur ameliorează simptomele artritei.

Lăptişorul de matcă pur are o serie întreagă de efecte benefice şi asupra sistemului osteo-articular. În cadrul recunoscutului studiu britanic, desfășurat de doctorul în biochimie Barton-Wright şi W.A. Elliott, medic şef al Clinicii de reumatologie din cadrul Spitalului St. Alfege din Londra, s-a constatat că bolnavii de artrită aveau dificultăţi cu reţinerea în organism a acidului pantotenic şi că prin tratamentul zilnic cu lăptişor de matcă pur  simptomele artritei pot fi ameliorate aproape în totalitate.

Lăptişorul de matcă pur ameliorează durerile de spate.

Unul dintre efectele majore ale lăptişorului de matcă pur este că poate ameliora o gamă largă de dureri de spate. Acest aspect se datorează faptului că lăptişorul de matcă pur acţionează simultan pe diferite direcţii – prin oxigenarea sângelui, accelerând în felul acesta vindecarea muşchilor sau a ligamentelor afectate, prin relaxarea musculaturii tensionate şi prin reducerea stresului.

Lăptişorul de matcă pur prezintă evidente efecte benefice şi în tratamentul osteoporozei.

Un grup de cercetători japonezi au descoperit că lăptişorul de matcă pur poate preveni osteoporoza prin facilitarea absorbţiei intestinale a calciului. Conform acestui studiu, lăptişorul de matcă pur amplifică în mod natural capacitatea corpului de a absorbi calciul, de a-l depozita în oase şi de a rezolva pe cale naturală problema uzurii lor.

 

7. Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul reproducător

Lăptişorul de matcă pur restabileşte echilibrul hormonal atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Lăptişorul de matcă pur este un bun reglator al hormonilor ovarieni, hipofizari şi hipotalamici la femei, iar pentru bărbaţi este recomandat datorită capacităţii de normalizare a funcţiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea de androgeni şi a efectelor pozitive asupra testiculelor care produc testosteron. Acesta stimulează atât ovulaţia şi fecundarea, cât şi performanţele sexuale ale femeii şi bărbatului, conducând astfel la o viaţă sexuală de cuplu echilibrată şi fericită.

Lăptişorul de matcă pur creşte fertilitatea.

Lăptişorul de matcă pur îmbunătăţeşte fertilitatea prin stimularea sistemului imunitar, prin reducerea inflamaţiilor la nivelul aparatului reproductiv şi prin combaterea factorilor care conduc la îmbătrânirea organismului. Acesta ajută la depăşirea problemelor de fertilitate prin stimularea funcţionării corecte a organismului şi a secreţiei hormonilor esenţiali proprii, implicaţi în procesul de reproducere.

Lăptişorul de matcă pur ameliorează tulburările cauzate de menstruaţie sau menopauză.

Consumul lăptişorului de matcă pur este recomandat şi în timpul sarcinii şi apoi în timpul alăptării, deoarece stimulează producţia de lapte şi ajută la restabilirea echilibrului hormonal.
De asemenea, acesta ameliorează tulburările cauzate de menstruaţie şi afecţiunile asociate sindromului post-menopauză.

8. Beneficiile lăptişorului de matcă pur pentru sistemul tegumentar (piele, păr, unghii)

Lăptişorul de matcă pur regenerează pielea, părul şi unghiile.

Lăptişorul de matcă pur conţine numeroşi nutrienţi care ajută la regenerare – flavonoizi, acizi nucleici, acid decanoic, enzime şi hormoni, dar şi vitamine şi minerale, cum sunt vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, acetilcolină şi zinc. Studiile au indicat faptul că acizii prezenţi în lăptişorul de matcă pur contribuie la producerea de colagen. Aşadar, acesta are un efect de regenerare a pielii, părului sau unghiilor, îmbunătăţind considerabil aspectul acestora.

Lăptişorul de matcă pur este un remediu eficient în tratamentul psoriazisului, al eczemelor, acneei şi al herpesului.

Lăptişorul de matcă pur are un puternic efect de vindecare şi de îmbunătăţire a aspectului pielii şi, astfel, ajută la vindecarea rapidă a leziunilor. În acelaşi timp, acesta stimulează sistemul imunitar şi conferă rezistenţă la infecţii.

 

Cum se consumă lăptişorul de matcă pur?


Lăptişorul de matcă pur poate fi administrat atât intern, cât şi extern, în funcţie de nevoi sau afecţiunea pe care vrei să o tratezi. Medicii apifitoterapeuţi recomandă ca tratamentul să fie precedat de testarea posibilelor reacţii adverse sau a alergiilor. De aceea, la început se administrează o cantitate foarte mică de lăptişor de matcă pur şi, dacă produsul este tolerat bine de organism, se creşte treptat doza până la cantitatea zilnică ce trebuie consumată.

Intern, cele mai bune efecte terapeutice se obţin prin consumul în cure de 6 – 8 săptămâni. Lăptişorul de matcă pur se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20 - 30 minute înainte de masă. Doza recomandată este de 0,5 g/zi pentru copii şi 1-2 g/zi pentru adulţi.

Se poate consuma şi omogenizat în miere 2% (ex: 10g lăptișor de matcă pur combinat cu 500g miere crudă). În acest caz, doza recomandată este de 1-2 lingurițe/zi, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Extern, lăptişorul de matcă pur poate fi folosit sub formă de măşti pentru întreţinerea sănătăţii pielii, părului sau unghiilor.

Lăptișorul de matcă se păstrează la frigider, la temperaturi cuprinse între 2ºC și 6ºC, în ambalajul original.

SURSE

www.apiland.ro

#apiland #beneficii #miere #laptisor de matca pur

Ce au mai parcurs alti cititori...

8 probleme ale pielii pe care le poți trata cu miere de Manuka
Cum deosebim mierea crudă de mierea contrafăcută. Infografic
Lăptişorul de matcă pur - supliment 100% natural pentru concentrare şi memorie
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101