TRANSPORT GRATUIT >50 LEI | PÂNĂ LA FINALUL ZILEI!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Cum deosebim mierea crudă de mierea contrafăcută. Infografic

Cum deosebim mierea crudă de mierea contrafăcută. Infografic

Pentru a-şi păstra proprietăţile nutritive şi calităţile curative, mierea trebuie consumată în forma ei crudă. Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre mierea naturală! Descoperă ce este mierea crudă şi cum o poţi distinge de cea contrafăcută!

Datorită proprietăților sale curative, mierea a fost folosită încă din timpuri străvechi atât ca produs alimentar, cât și ca medicament. Însă, pentru a nu-și pierde calitățile sale excepționale, mierea trebuie să fie consumată în forma ei crudă, neprelucrată.

Ce este mierea crudă?

Mierea crudă este mierea de albine extrasă la rece și ambalată în starea ei naturală, fără a fi procesată termic, păstrându-și astfel toate proprietățile benefice.

Da, mierea crudă cristalizează, acesta fiind un proces natural specific mierii. În funcţie de originea florală, procesul de cristalizare este mai rapid sau mai lent, de exemplu mierea de salcâm cristalizează cel mai greu, în câteva luni de zile sau chiar un an. Viteza de cristalizare depinde de conţinutul de glucoză, dar şi de prezenţa altor catalizatori precum grăunţe de polen şi bucăţele de ceară, care servesc drept nucleu pentru cristalizare. Mierea crudă poate conţine bucăţele mici de ceară, polen şi propolis şi, de aceea, cristalizează mai repede.

Nu, mierea cristalizată este la fel de bună pentru consum ca şi mierea proaspăt recoltată. Ea îşi păstrează intacte toate substanţele nutritive şi proprietăţile terapeutice.

Cum deosebeşti mierea crudă de mierea contrafăcută?

Există pe piaţă o mare diversitate de sortimente şi branduri de miere. Din păcate, nu orice miere prezentă pe rafturile magazinelor este 100% naturală. Putem găsi în comerţ miere artificială, obţinută din siropuri tari de zahăr sau miere procesată, încălzită şi filtrată, cu scopul de a se stopa cristalizarea, pentru a-şi păstra cât mai mult timp forma fluidă. Există, de asemenea, miere în care s-au adăugat diferite siropuri pentru a se obţine cantităţi mai mari. Aceste tipuri de miere nu aduc nimic bun organismului nostru, pentru că nu conţin substanţele nutritive specifice mierii crude, naturale, ci din contră, ne pot face mai mult rău.

Cea mai sigură metodă de testare a mierii este analiza de laborator, care însă nu este chiar la îndemâna oricui. Există totuşi câteva metode simple de analiză cu ajutorul cărora putem face diferenţa dintre mierea crudă şi cea contrafăcută.

Pentru a te ajuta în alegerea mierii, iată un infografic care explică cele mai importante diferenţe dintre mierea crudă şi cea contrafăcută.

infografic apiland

 

Salvează infograficul în telefon pentru a-l avea mereu la îndemână

şi trimite-l şi prietenilor tăi!

Ca în cazul oricărui produs, înainte de a-l achiziţiona, citeşte cu atenţie eticheta, care neapărat trebuie să fie tradusă dacă produsul nu este autohton. Urmăreşte aceste elemente:

Este recomandat să achiziţionezi miere de la producători locali doar în cazul în care cunoşti persoana respectivă şi ai garanţia că vinde miere crudă, naturală, extrasă la rece, ambalată şi păstrată în condiţii corespunzătoare. Există şi apicultori care, pentru a obţine o producţie cât mai mare, recurg la diverse metode de falsificare a mierii (adaugă îndulcitori, polen, E-uri, amestec de amidon sau gelatină, conservanţi, sau falsifică indirect mierea prin hrănirea albinelor cu zahăr sau glucoză).

De asemenea, nu este indicat să achiziţionaţi miere de pe marginea drumului sau din târguri tradiţionale, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. La temperaturi de peste 40 grade Celsius, mierea îşi pierde din substanţele nutritive.

 

Poţi achiziţiona miere crudă, 100% naturală, alături de alte produse apicole naturale, de pe magazinul nostru online viataverdeviu.ro. Produsele apicole ApiLand sunt atestate de Bio - România şi certificate de ECOINSPECT, având statutul de produse ecologice şi produse naturale.

Dacă mierea crudă are multiple beneficii pentru sănătatea noastră, mierea contrafăcută este nocivă organismului nostru. Prin aportul de zahăr şi alte substanţe chimice pe care le poate conţine (coloranţi, conservanţi, arome ect), mierea contrafăcută este foarte periculoasă, în special pentru copii şi persoanele diabetice. La copii, aceasta poate crea dependenţa de dulce şi poate produce alergii şi dezechilibre majore în organism. Mai există şi problema diabeticilor care, prin consumul de miere contrafăcută, pot intra oricând în criză diabetică din cauza zahărului în exces conţinut de aceste falsuri.

Beneficiile mierii crude

Mierea crudă conţine foarte multe vitamine și minerale, printre care: vitaminele A, B, C, D, K, magneziu, calciu, potasiu sau fosfor. Datorită compoziţiei sale, aceasta reprezintă un energizant natural minunat cu care să îţi începi ziua şi un tonic eficient pentru copii, gravide şi convalescenți.

Mierea crudă este folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu natural pentru afecţiuni digestive. Aceasta stimulează digestia, previne indigestia sau constipația, diminuează aciditatea gastrică şi ajută la tratarea ulcerului gastroduodenal.

Mierea crudă este un remediu natural foarte eficient în tratarea tusei, a durerilor în gât, a laringitei şi faringitei. Actiunea antitusivă, fluidifiantă şi expectorantă a mierii este legată de prezenţa unor substanţe volatile din compoziţia sa şi, de asemenea, de acţiunea sa antibacteriană.

Mierea crudă ajută organismul să elimine oboseala şi să se relaxeze. Aceasta eliberează în corp glicogen, substanță esențială pentru funcționarea optimă a organismului în timpul somnului. O linguriță de miere adăugată într-un pahar cu lapte înainte de culcare, te va ajuta să ai un somn profund, deoarece aceasta stimulează corpul să producă mai multă melatonină.

Mierea crudă este un ingredient foarte des folosit în măstile cosmetice deoarece conţine multe substanţe nutritive şi antioxidanţi care contribuie la menţinerea unui aspect tânăr şi sănătos al tenului şi părului. 

Mod de administrare

Copiii între 1 şi 3 ani pot cosuma de la 2 linguriţe de miere crudă pe zi până la maxim 4 linguriţe.

Copiii peste 6 ani pot consuma cel mult 8 linguriţe de miere crudă pe zi.

Adolescenţii au voie să consume maxim 70 g de miere crudă pe zi, însemnând cam 15 linguriţe, iar adulţii pot consuma maxim 100 g de miere crudă zilnic, echivalentul a 20 de linguriţe.

Mierea crudă se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu sucuri şi salate de fructe, ceai, lapte, iaurt.

Se recomandă consumul mierii crude şi a tuturor produselor apicole copiilor după vârsta de 1 an.

În general, este indicat ca persoanele cu diabet să consulte sfatul medicului înainte de a consuma miere crudă.

Mierea crudă conţine peste 80% zaharuri (în principal fructoză şi glucoză). Atunci când gătim mierea, aceasta se caramelizează la fel ca şi zahărul. În timpul acestei reacţii chimice, se eliberează o substanţă numită hidroximetilfurfurol sau HMF, care devine toxică doar atunci când este consumată în cantităţi mari. Această substanţă apare natural în toate produsele care conţin zaharuri şi sunt încălzite. Cantităţile de HMF din produsele alimentare, inclusiv din mierea încălzită, sunt prea mici ca să fie toxice pentru om.

Mierea crudă poate fi folosită la gătit pentru gustul deosebit pe care îl oferă preparatelor culinare, însă, atunci când este încălzită la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius, aceasta îşi pierde din subtanţele nutritive şi calităţile terapeutice.

Mod de păstrare şi valabilitate

Mierea crudă se păstrează la loc uscat şi răcoros.

S-a dovedit ştiinţific faptul că mierea crudă nu se alterează odată cu trecerea timpului, însă, conform normelor europene în vigoare, pe etichetă trebuie menţionat termenul de valabilitate, care de regulă este de 2-3 ani. Aşadar, recomandarea noastră este ca mierea crudă să fie consumată, de preferinţă, până la data înscrisă pe etichetă.

SURSE

www.apiland.ro

#apiland #miere #sfaturi #miere contrafacuta #miere cruda

Ce au mai parcurs alti cititori...

Lăptișorul de matcă pur - 8 funcții vitale pentru organism
De ce sa folosesti laptisorul de matca pentru intarirea sistemului imunitar
Ce trebuie sa stii pentru a identifica mierea contrafacuta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101