Denumita si aurul lichid, mierea este unul dintre darurile cele mai dulci ale naturii - la propriu!
Este unul dintre cele mai pure alimente produse de natura. Nutritionistii o numesc "aliment functional”, pentru proprietatile sale nutritive naturale si numeroasele beneficii pentru sanatate. Mierea cruda (care nu fost pasteurizata sau supusa la temperaturi care sa le depaseasca pe cele al stupului) contine 22 amino acizi si 27 minerale, printre care calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu si chiar si seleniu. Este bogata in vitamine ca vitamina B6, tiamina, riboflavina, acid pantotenic si niacina.
Iar daca ai nevoie de enzime digestive vii, in miere poti gasi diastaza, invertaza, catalaza, glucoza oxidaza, acid fosfataza si inulaza. Mierea este bogata si in antioxidanti.
Suna perfect, nu? Ei bine, nu chiar, pentru ca nu toata mierea este la fel.
De fapt, majoritatea mierii prezenta in magazine este la fel de sanatoasa ca zaharul alb, mai ales cea ieftina. Si multa miere de import este produsa in China, unde reglementarile cu privire la siguranta alimentelor sunt aproape inexistente.
Istoricul mierii
Mierea este o delicatesa ce dateaza din cele mai stravechi timpuri. A fost folosita de-a lungul secolelor atat ca indulcitor, cat si in scop medicinal. Sunt dovezi care arata ca mierea este folosita de peste 4000 de ani ca remediu medicinal.
Filozofii antici Aristotel (384 – 322 I.Hr.) si Aristoxenus (320 BC) au laudat beneficiile acestui deliciu auriu. Aristoxenus spunea ca “oricine mananca miere, ceapa verde si paine, zilnic, la micul dejun, se va putea feri de orice boala pentru tot restul vietii.”
Hippocrate, Tatal Medicinei, folosea mierea ca produs de baza in majoritatea medicamentelor sale. St. Ambrose era de parere ca “Fructul Albinelor este unul dorit de toata lumea si este la fel de dulce atat pentru regi cat si pentru cersetori si nu este doar placut la gust, ci si benefic si sanatos, le indulceste gura, le vindeca ranile si trateaza ulcerele din interior.”
Pe masura ce proprietatile vindecatoare ale mierii au devenit tot mai cunoscute, a crescut si productia de miere in zone precum Grecia antica si Sicilia. A fost chiar folosita pe campul de lupta, in Primul Razboi Mondial, in componenta unei solutii medicinale de curatat rani (Solutia lui Dakin), inventata de chimistul Henry Drysdale Dakin.
Mierea are un lung istoric de utilizari in scopuri terapeutice, in diferite culturi si zone ale lumii, printre bogati si saraci. Dar pe masura ce popularitatea mierii a crescut, s-au diversificat si metodele de producere a acesteia. In ziua de azi, prin procesare si pasteurizare, mierea isi pastreaza prea putine, daca nu chiar niciuna, dintre proprietatile sale de vindecare.
Mierea "falsa"
Conform sectiilor de siguranta alimentara a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Comisiei Europene si altor corpuri de reglementare a sigurantei alimentelor, mierea trebuie sa contina polen pentru a fi “adevarata”.
In lipsa polenului (care indica floarea din care provine), nu se poate determina daca mierea provine din surse sigure sau reglementate.
Mierea din comert este, de cele mai multe ori, ultra filtrata, proces prin care se supune unor temperaturi ridicate, care ucide toti nutrientii si enzimele benefice, este diluata cu apa si apoi filtrata cu ajutorul unei tehnologii de presare pentru a inlatura polenul.
Singurul motiv pentru care polenul ar fi filtrat este pentru a ascunde originea mierii. Si, conform unor surse competente din domeniu, majoritatea “mierii contrafacute” de import provine din China. Sub numele de "miere" se ascund, de fapt, combinatii de zahar din trestie, porumb sau sfecla, sirop de orez si multi alti agenti de indulcire, pentru ca sunt mai usor si mai ieftin de produs decat mierea naturala.
Consumatorul obisnuit poate fi pus in dificultate cand doreste sa cumpere miere, pentru ca am fost obisnuiti cu ideea ca mierea este un produs sanatos. Si, daca acest lucru este adevarat cand vine vorba de mierea cruda, nu la fel stau lucrurile si cu mierea "falsa" de pe rafturile supermarketurilor. Din fericire, avem cateva metode prin care putem evita sa ne risipim banii pe un produs contrafacut.
Cum se recunoaste mierea ieftina si contrafacuta:
- Verifica intotdeauna eticheta. Daca produsul contine glucoza sau sirop de porumb cu fructoza, atunci nu este miere adevarata (vedeti aici un astfel de caz).
- Gusta mierea. Daca are gust de flori sau plante, atunci este posibil sa fie naturala. Mierea falsa este doar dulce, cu o vaga aroma de miere.
- Pune o picatura de miere pe degetul mare. Daca se imprastie, nu este pura, pentru ca mierea pura ramane legata.
- Pune cateva picaturi de otet intr-o solutie facuta din miere si apa. Daca face spuma, inseamna ca in miere a fost adaugat ipsos!
- Mierea naturala cristalizeaza in timp sau daca o tii la rece, cea ultra-filtrata nu va cristaliza.
- Pune intr-un pahar cu apa cateva picaturi de iod si apoi, miere. Daca se albastreste, inseamna ca a fost amestecata cu amidon de porumb si nu este naturala.
- Pune un varf de deget de miere pe capatul unui chibrit si aprinde-l. Daca arde, e miere pura.
- Intr-un pahar cu apa pune o lingura de miere. Daca se dizolva, este falsa. Mierea pura nu se dizolva, ci cade pe fundul paharului.
Voi ce alte metode de identificare a mierii false cunoasteti? Scrieti-ne ideile voastre in comentariile de mai jos. Aici invatam impreuna.
Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/detect-fake-honey-test/