Daca albinele ar disparea, omului nu i-ar ramane mai mult de patru ani de trait...
Albert Einstein
Albinele sunt cu adevarat o comoara datorita rolului esential pe care il au in polenizarea plantelor dar si datorita produselor, pe buna dreptate, miraculoase pe care le produc. Unul dintre aceste produse, destul de putin cunoscut publicului larg, este pastura.
Pastura, supra-numita si „painea albinelor”, este un amestec de polen, miere si fermenti lactici. Ea reprezinta alimentul de baza al albinelor. Albinele pregatesc aceasta hrana in celulele de ceara ale stupului pentru a fi consumata in perioadele reci, de "hibernare".
Pastura are un gust dulce-acrisor, datorita aciditatii sporite, si un bogat continut de proteine si glucide. Pastura contine practic toti aminoacizii esentiali pentru om, vitamine - in special provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, acid folic si rutin (vitamina P) - minerale precum: calciu, fier si potasiu - cat si enzime si factori antibiotici.
Cum se obtine pastura ?
Albinele aduc polenul în stup si il introduc în celula fagurelui unde este combinat cu putina miere si diverse enzime, dupa care celula este sigilata cu ceara. Aici, sub influenta microorganismelor, a temperaturii si umiditatii din stup, polenul trece printr-o serie de transformari biochimice devenind, dupa circa 3 luni de fermentare naturala, pastura.
Pastura are mai putine proteine decat polenul insa acestea sunt mult mai usor asimilabile de catre organismul uman. In plus, are un important continut de seleniu, ceea ce o face sa fie un bun detoxifiant. Datorita faptului ca este mai usor asimilata de organism, ne putem bucura de toate pricipiile active pe care le contine. Bio-disponibilitatea pasturii este de 3 ori mai mare fata de cea a polenului crud de albine.
Care sunt beneficiile consumului de pastura?
Pastura este un produs recomandat in special persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si ale tubului digestiv, asigurand o buna functionare a ficatului si contribuind la detoxifierea organismului. De asemenea ajuta la reducerea colesterolului din sange, fiind indicata si persoanelor cu probleme circulatorii sau celor care sufera de ateroscleroza.
Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale ajuta chiar si in cazul stresului, al reumatismelor si al anemiei. Pastura are capacitatea de a regenera ficatul, de a stimula digestia, secretiile biliare si functia colonului. Ajuta la redobandirea vitalitatii si a energiei si in plus ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Pastura este recomandata si in curele de detoxifiere, mai ales pentru persoanele care au probleme cu stomacul sau ficatul sau se confrunta cu o digestie lenta. Consumul de pastura este indicat si copiilor cu varsta peste 2 ani, aceasta suplimentând lipsa de proteine si vitamine cauzata de o alimentatie neechilibrata.
Nu in utlimul rand, pastura e folositoare si in domeniul esteticii si al frumusetii, pentru ca hraneste pielea. O putem folosi ca ingredient al mastilor cosmetice, in combinatie cu laptisor de matca, miere si extracte de flori.
Care este doza recomandata ?
Ca supliment alimentar, doza uzuala recomandata este de 1 lingurita pe zi, dimineata, preferabil pe stomacul gol.
O idee de administrare, utila in special in cazul copiilor, este de a incorpora pastura in miere in diverse alimente pe care acestia le adora, cum ar fi batoanele (crude) de cereale ce pot fi servite la micul dejun.
De unde se poate achizitiona pastura?
Ca orice aliment, pastura este recomandat a se cumpara din surse de incredere, preferabil cunoscute, care sa foloseasca metode traditionale sau certificate ecologic de crestere a albinelor si de colectare a produselor stupului . In Romania, Apiland este una dintre firmele care intrunesc aceste criterii de calitate, produsele Apiland fiind certificate de Ecoinspect si inregistrate in cadrul asociatiei Bio-Romania.
In mod traditional, pastura se recolteaza in cantitati mici avand grija sa ramana suficienta cantitate in stup ca hrana pentru albine. In plus, recoltarea este migaloasa si se face numai atunci cand procesul de fermentare s-a incheiat.
De ce este atat de important ca produsele sa fie certificate ecologic ? Pentru ca studii recente au observat ca fungicidele folosite la culturile agricole determina scaderea bacteriilor benefice din produsele apicole.
Surse:
https://www.apiland.ro/
https://beepothecary.wordpress.com/category/bee-bread-2/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859127