Intolerantele alimentare sunt in crestere in randul copiilor. Intre 1997 si 2011 alergiile la copii au crescut cu 50%, afectand aproape 6 milioane de copii doar in occident. Desi statisticile iau in considerare alergiile alimentare, acestea nu includ intolerantele alimentare, de care sufera multi copii si ale caror simptome pot fi extrem de neplacute. Aceste rapoarte ne fac sa intelegem ca tot mai multi copii au reactii la alimentele pe care le consuma.
Care este diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara?
Exista cateva diferente care delimiteaza intoleranta alimentara de alergie. Prima diferenta consta in rapiditatea reactiei. Alergiile alimentare apar imediat si de regula sunt destul de evidente, manifestandu-se prin tuse, stranut si voma. Intolerantele alimentare pot fi mai subtile si pot dura pana la cateva ore pana sa se manifeste. O alta diferenta este ca, in cazul alergiilor, exista un raspuns histaminic din partea corpului, ceea ce nu se intampla in cazul intolerantelor. In cazul unei intolerante alimentare, o persoana poate manifesta o varietate de simptome, ca reactie la o anumita mancare.
Cum depistezi o reactie alimentara
Desi parintii stiu, in general, cum sa recunoasca semnele unei reactii la un aliment, nu toti sunt siguri ca pot depista corect simptomele. De obicei parintii se asteapta ca reactiile alimentare sa se manifeste sub forma unor simptome traditionale, ca dificultatile de respiratie sau iritatii cutanate. Pe langa aceste semne bine cunoscute, insa, exista si alte indicii mai subtile care arata cand organismul nu tolereaza un aliment.
Pentru a stabili daca un copil are sau nu o reactie la ceva ce a mancat, este important ca parintii sa stie care este diferenta dintre reactiile unei alergii si cele ale unei intolerante alimentare. Iata cateva simptome care arata cand copilul nu tolereaza un aliment sau un grup de alimente.
Voma
Cand bebelusul sau copilul vomita regulat – in absenta febrei sau a altor infectii – este un indiciu ca are o reactie la un aliment consumat.
Scaune dese si moi
Cand copiii sunt inca in scutece, este mai greu de spus cand scaunele sunt prea moi. Se poate urmari daca scaunele devin apoase dupa anumite alimente sau daca apar si alte semne.
Incapacitatea de a lua in greutate
Cand copiii sunt sensibili la alimentele pe care le consuma, corpul incearca sa le elimine cat mai repede. Acest lucru ingreuneaza digestia si impiedica asimilarea alimentelor, ceea ce poate avea un efect negativ asupra luarii in greutate.
Iritatii
Iritatiile cutanate sunt un bun indiciu al unei reactii. Iritatiile, insa, pot fi cauzate de alimente, haine, detergenti sau produse de ingrijire a pielii, de aceea trebuie luate in considerare toate posibilitatile.
Probleme cu respiratia
Cand suntem expusi la alergeni, sistemul respirator incearca sa le elimine din corp. Pe parcursul acestui proces, plamanii secreta mucus si acesta este motivul pentru care copiii care sufera alergii sunt deseori congestionati si prezinta scurgeri nazale.
Plans sau colici frecvente
Cand bebelusii sau copiii sub 3 ani au probleme digestive din cauza unei intolerante sau alergii alimentare, acestea se vor manifesta deseori prin colici sau plans. La aceasta varsta copiii nu se pot exprima prin cuvinte si nu pot explica motivul durerii, de aceea isi manifesta suferinta prin plans.
Alte semne
Alte semne ale unei potentiale reactii la mancare sunt: urinarea in pat, probleme de comportament si de atentie, eczema, oboseala, constipatie, cearcane, gaze, infectii ale urechilor si dureri de cap frecvente. Daca exista suspiciunea ca un anumit aliment este responsabil pentru aceste reactii, trebuie eliminat in intregime din dieta. Daca simptomele se amelioreaza, va fi o confirmare ca alimentul respectiv este motivul disconfortului copilului.