Desi gonadele fac parte din sistemul endocrin, principalul lor scop este de a produce gameti (sperma si ovule).
Ovarele femeii sunt localizate de o parte si de alta a uterului, sub deschiderea tuburilor falopiene. Acestea sunt ovale sau au forma de migdala. Ovarele produc estrogen si progesteron. Acesti doi hormoni influenteaza multe dintre caracteristicile feminine si functiile reproducatoare.
Testiculele barbatului sunt organe de forma unor oua, care stau intr-un saculet din piele numit scrot, in afara corpului. Testiculele produc testosteron, care influenteaza multe dintre caracteristicile masculine si productia de sperma.
Femeile sintetizeaza cea mai mare parte a estrogenului in ovare si tesuturi reproducatoare. Pentru ca barbatii nu au anatomia femeii, ei produc estrogenul printr-un proces care implica o enzima numita aromataza si care transforma testosteronul in estradiol.
La femei, testosteronul este produs in mai multe locatii. Un sfert din acesta este produs in ovare, un sfert in glandele suprarenale si o jumatate este produs in tesuturile periferice din diferiti precursori produsi in ovare si glande suprarenale.
Testiculele
Testiculele secreta testosteron, necesar pentru o buna dezvoltare fizica la baieti. Testosteronul contribuie la mentinerea libidoului, intareste muschii si mareste densitatea oaselor. Insuficienta de testosteron poate duce la aparitia unor tulburari. Iata cele mai comune cauze:
- Defecte la nivelul glandei pituitare, al hipotalamusului, al tiroidei si al suprarenalelor pot afecta productia de testosteron.
- Medicamentele pot afecta si ele productia de testosteron.
- Anumite probleme ale testiculelor, cum ar fi accidentele grave, radioterapia sau chimioterapia, pot diminua cantitatea de testosteron.
Cu exceptia accidentelor, daca testiculele nu functioneaza corect aproape intotdeauna este o problema la nivelul sistemului endocrin.
Masuri care pot mari nivelul testosteronului in mod natural:
- Antrenament pe intervale de intensitate
- Ridicarea de greutati
- Post intermitent moderat
- Renunta la fumat
- Detoxifica sistemul endocrin (daca este cazul)
- Elimina alimentele rafinate, mai ales zaharul
- Consuma grasimi sanatoase
- Asigura un nivel corespunzator de vitamina D si zinc
- Invata sa gestionezi stresul
- Respecta orele de somn
- Evita soia si alcoolul
- Consuma nuci
- Limiteaza consumul de cafea sau elimin-o complet
Ovarele
Ovarele sunt o pereche de organe care produc ovule si mentin sanatatea sistemului feminin reproducator. Ovarele, ca si organele similare barbatesti, testiculele, sunt cunoscute si sub numele de gonade. Acest lucru inseamna ca sunt organe reproducatoare primare.
Pe langa rolul lor de producere a ovulelor, ovarele sunt o glanda endocrina pentru ca secreta hormoni – in principal estrogen si progesteron – care sunt vitali pentru dezvoltarea normala a functiei reproducatoare si fertilitate.
Estrogenul (in special estradiolul) joaca un rol vital in dezvoltarea sanilor, distributia grasimii si in dezvoltarea organelor reproducatoare.
Bolile si afectiunile ovarelor
Printre bolile asociate cu ovarele se numara chisturile ovariene, cancerul ovarian, tulburarile ciclului menstrual, sindromul ovarian polichistic si osteoporoza.
Menopauza este o pierdere rapida a productiei de estrogen la o anumita varsta, de obicei in jur de 50 de ani; cu cat starea de sanatate este mai buna, cu atat se va instala mai tarziu.
Ovarele joaca un rol extrem de important in sistemul reproducator feminin, precum si in sistemul endocrin ca intreg. Hormonii pe care ii secreta asigura o dezvoltare adecvata a corpului si contribuie la o buna fertilitate.
Remedii naturale pentru sindromul polichistic ovarian
Evita produsii finali de glicatie avansata in sange. Acesti compusi cancerigeni se formeaza cand glucoza se leaga de proteine, de regula in procesul de gatit la temperaturi ridicate a carnii si a zaharurilor.
Asigura nutrientii necesari
Desigur, este important sa mananci sanatos, insa este esential sa mentii un nivel optim de vitamina D, calciu, vitamina E, acizi grasi esentiali, crom si magneziu.
Elimina graul
Incearca sa elimini graul doar doua saptamani. Graul din ziua de azi are efecte nocive asupra corpului si multe dintre femeile care se confrunta cu chisturi ovariene au probleme cu glutenul. Elimina zaharul rafinat, detoxifica intestinele si ingrijeste sistemul endocrin.
Suplimente
- Cresterea nivelului de progesteron in corp este o solutie, pentru ca reduce estrogenul. Acest lucru se poate obtine aplicand o crema cu progesteron pe piele, insa urmatoarele remedii pe baza de plante sunt o solutie mai buna decat absorbtia sau consumul unui hormon.
- Radacina de maca (Lepidium meyenii) ajuta corpul sa produca progesteron, echilibreaza hormonii si regleaza sistemul endocrin ca intreg.
- Radacina de lumanarea (Actaea racemosa) regleaza ciclul menstrual si este foarte eficienta in ameliorarea durerii de ovare.
- Radacina de Dong Quai (Angelica sinensis) este o planta chinezeasca, eficienta in echilibrarea hormonala si, mai ales, in problemele de fertilitate. Dong Quai ajuta circulatia de la nivelul organelor reproducatoare si contribuie la un ciclu menstrual sanatos. Dong Quai nu trebuie consumat de femeile care sufera de fibroame sau au probleme de coagulare a sangelui.
- Semintele de armurariu (Silybum marianum) ajuta la echilibrarea hormonilor prin intarirea sanatatii ficatului.
- Tribulus sau coltii babei (Tribulus terrestris) s-a dovedit ca normalizeaza ovulatia cand se foloseste inainte de ovulatie.
- Vitex sau mielareaua (Vitex agnus-castus) ajuta la echilibrarea hormonilor, stimuleaza ovulatia si regleaza ciclul menstrual.
- Radacina de ignama salbatica (Dioscorea villosa) mentine sanatatea ciclului menstrual si echilibrul hormonal si reduce durerea de ovare.
Amelioreaza simptomele menopauzei in mod natural
Menopauza poate fi in acelasi timp o binecuvantare si un blestem. O alimentatie echilibrata poate ameliora simptomele, insa vestea proasta pentru unele femei este ca starea foarte buna de sanatate poate intarzia instalarea menopauzei. Pare o alegere intre a avea bufeuri si ciclul menstrual, dar sindromul premenstrual, precum si sangerarea abundenta, pot scadea odata cu imbunatatirea sanatatii.
- Lumanareaua (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa) a primit multa atentie din partea oamenilor de stiinta datorita efectelor pe care le ale asupra bufeurilor si a altor simptome de menopauza.
- Trifoiul rosu (Trifolium pratense) a dovedit ca poate ajuta in cazul bufeurilor. Studiile raporteaza putine efecte secundare si nicio problema de sanatate in urma consumului.
- Dong Quai (Angelica sinensis) este folosita de sute de ani in medicina traditionala chineza pentru tratarea problemelor de ordin ginecologic. Dong Quai are proprietati anticoagulante si nu trebuie consumata de persoanele cu fibroame sau probleme de coagulare a sangelui.
- Uleiul de primula de seara sau uleiul de coacaze negre sunt surse de acid gamma-linolenic (GLA), un acid gras esential care influenteaza sinteza prostaglandinei si amelioreaza simptomele de menopauza.
- Ginsengul (Panax ginseng sau Panax quinquefolius) a dovedit in studiile de cercetare ca poate ameliora simptomele de menopauza, insa nu a dat rezultate bune in cazul bufeurilor.
- Omega 3 cu DHA si EPA, complexul de B-uri, vitamina D, vitamina E, magneziul si sportul au demonstrat ca pot ameliora bufeurile.
Remedii naturale pentru sindromul premenstrual
Multe femei se confrunta cu dureri de cap, modificari de dispozitie, balonare si alte probleme hormonale care le afecteaza relatia, viata profesionala si starea de bine luna de luna, din cauza sindromului premenstrual.
Dar sindromul premenstrual nu este un blestem. Femeile nu sunt condamnate sa traiasca cu aceste simptome. Ele sunt doar un indiciu ca sanatatea nu este la un nivel optim. Femeile sanatoase nici nu acorda prea mare atentie ciclului lor lunar, nu sunt coplesite de emotii in fiecare luna, nu au dureri, au o menstruatie regulata si sangerari moderate, nu abundente.
Dieta trebuie sa fie echilibrata si sa asigure necesarul de vitamine, respectiv complexul de B-uri, grasimi sanatoase (cu DHA si EPA), vitaminele D si E, magneziu. Pe langa sport, trebuie consumate multe produse proaspete, organice, crude (mai mult legume decat fructe). De asemenea, trebuie evitate stimulantele, soia si alimentele procesate rafinate.
SPM poate fi si un indiciu al unor intestine nesanatoase, suprapopulate cu Candida. Eliminarea zaharului si a altor alimente care hranesc ciupercile, administrarea regulata a probioticelor de calitate fac minuni pentru femeile cu simptome accentuate de sindrom premenstrual.
Pentru crampe limonada de merisor cu stevia da rezultate foarte bune.
Remedii naturale
- Extractul de fruct de mielarea (Vitex Agnus-astus) echilibreaza hormonii produsi de glanda pituitara care supervizeaza functionarea generala a acestora. Studii efectuate pe mai mult de 5000 de femei au aratat ca da rezultate. Se iau 100 mg de doua ori pe zi, dintr-un extract concentrat 10:1.
- Ignama salbatica (Dioscorea villosa) si calinul (Viburum opulus) regleaza ciclul menstrual si reduc crampele.
- Radacina de papadie contribuie la detoxifierea ficatului si actioneaza si ca diuretic.
- Semintele de in contin lignani care echilibreaza metabolismul hormonilor si blocheaza efectele negative ale excesului de estrogen. Inul este si foarte bogat in fibre.
- Lumanareaua (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa) a facut subiectul multor studii datorita efectelor sale asupra bufeurilor si a altor simptome de menopauza.
- Trifoiul rosu (Trifolium pratense) contine izoflavone care imbunatatesc detoxifierea estrogenului.
- Dong Quai (Angelica sinensis) este o planta antispastica ce reduce crampele si alte simptome ale SPM. Dilateaza vasele de sange marind circulatia si ajuta sangele sa se refaca dupa incheierea ciclului lunar.
Unele femei sunt convinse ca utilizarea cremelor cu progesteron calmeaza semnificativ simptomele de SPM. Asa cum s-a mentionat deja, cresterea progesteronului reduce problemele asociate cu estrogenul. Insa adoptarea unei terapii cu hormoni, sub orice forma, trebuie sa fie o decizie luata cu maxima atentie si considerare.
Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/gonads-reproductive-organs-natural-endocrine-health