Maca (Lepidium meyenii) este o planta crucifera comparata deseori cu napii sau ridichile din cauza aspectului sau. Mai este numita si ginsengul Peruvian.
Planta a fost mentionata prima data in Anzii peruvieni, unde incasii o foloseau pentru a le da putere si rezistenta razboinicilor lor. La un moment dat, numai membrii cercurilor inalte si familia regala aveau voie sa consume aceasta planta.
In ziua de azi, radacina de maca este folosita in diferite parti ale globului. Extractul de maca, consumat sub forma de tonic lichid sau supliment nutritiv, este foarte apreciat datorita calitatilor sale nutritionale impresionante.
Aceasta contine amino acizi, minerale, cupru, fier, magneziu, fosfor si multi alti compusi care furnizeaza corpului beneficii complete.
Maca pentru barbati: imbunatateste apetitul sexual si fertilitatea
Maca a fost numita “Viagra naturala de Peru” din cauza efectului sau puternic asupra apetitului sexual si a rezistentei la barbati. Ca afrodiziac, maca mareste libidoul si performanta sexuala chiar si la barbatii afectati de impotenta si infertilitate.
Intr-un studiu pe animale, s-a observat ca un consum zilnic de maca poate contribui la imbunatatirea si mentinerea spermatogenezei. S-a dovedit si ca maca protejeaza in general sanatatea prostatei prin cresterea nivelului de zinc si convertirea testosteronului in dihidrotestosteron (DHT).
Studiile au aratat, de asemenea, ca maca poate imbunatati calitatea, cantitatea si motilitatea spermei atat la barbatii fertili cat si la cei care sufera de infertilitate. Nu afecteaza in mod direct si nici nu creste cantitatea de testosteron din corp, insa normalizeaza productia de hormoni.
La femei, maca poate contribui la reglarea menstruatiei si menopauzei
Maca poate fi folosita de femei ca supliment pentru stimularea apetitului sexual. Lipsa acestuia la femei poate avea mai multe cauze, printre care o scadere in productia de hormoni, oboseala, consumul unor medicamente, probleme conjugale si boala.
Cu toate ca maca a dovedit ca imbunatateste apetitul sexual, nu este inca destul de clar cum are loc acest fenomen in corp. Mai multe surse arata ca maca este un adaptogen, adica o substanta naturala care ajuta corpul sa faca fata mai usor factorilor de stres.
Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care maca actioneaza atat de eficient in cazurile de apetit sexual redus. Studiile arata ca femeile care au consumat maca au avut mai putine probleme cu menstruatia, fertilitatea si menopauza.
Maca normalizeaza numarul de zile de menstruatie si cantitatea de sange si amelioreaza durerile. Acest lucru este realizat prin stabilizarea hormonilor responsabili de gestionarea durerii si a dispozitiei.
Continutul sau bogat in minerale si nutrienti face ca maca sa amelioreze sau sa previna durerile si crampele menstruale.
In epoca moderna, femeile muncesc mai mult si sunt mai obosite, pe langa faptul ca multe dintre ele folosesc contraceptive. Acesti factori au dus, in timp, la un declin al fertilitatii la femei. Intr-un studiu pe animale, s-a descoperit ca un consum zilnic de maca mareste fertilitatea prin imbunatatirea dezvoltarii foliculului ovulului.
Maca este asociata si cu preventia efectelor si simptomelor menopauzei, printre care bufeuri, uscaciune vaginala si lipsa de apetit sexual. Maca a mai fost folosita si ca alternativa la terapia de substituire cu hormoni.
In loc sa introduca hormoni din exterior in corp, maca actioneaza in interior prin echilibrarea nivelului de estrogen si progesteron.
Citeste si Maca, un superaliment ce poate inlocui cu succes cafeina si viagra.
Alte beneficii ale radacinii de maca
Maca este faimoasa pentru efectul sau afrodiziac asupra corpului, insa beneficiile sale merg chiar mai departe. Maca are un continut bogat in minerale si vitamine care ajuta corpul cu ceva mai mult decat cu apetitul sexual. Iata cateva dintre beneficiile pe care maca le poate oferi daca se consuma regulat:
- Elimina depresiile usoare. Studiile arata ca maca este la fel de eficienta ca tratamentele medicamentoase pentru depresie, fara sa aiba si efectele secundare ale acestora. Planta actioneaza prin cresterea nivelului de serotonina in corp. Poate ajuta in caz de depresie postpartum, depresie, distimie si lipsa de energie.
- Ajuta la gestionarea stresului. Ca adaptogen, maca promoveaza homeostazia in corp prin normalizarea productiei de hormoni de stres, ajutand corpul sa ramana calm in situatii stresante.
- Contribuie la sanatatea pielii. Maca, aplicata cutanat, protejeaza de razele UV, eliminand riscurile de imbatranire prematura si deteriorare a pielii.
- Reface celulele rosii din sange. Maca are mult fier, ceea ce ajuta la refacerea celulelor rosii din sange, prevenind anemia si alte boli cardiovasculare.
Descoperă mai multe despre Ce este maca şi pentru ce este bună? (proprietăţi, beneficii, administrare)
Cum se foloseste maca?
In urma cererii tot mai mari de maca, aceasta se gaseste sub diferite forme in comert:
- Pudra de maca se gaseste sub doua forme: pudra de maca obisnuita si pudra de maca gelatinizata. Versiunea gelatinizata este o forma mai concentrata si mai eficienta a pudrei de maca. Acestea se adauga, de obicei, in smoothie, sucuri si deserturi la cuptor
- Capsulele cu maca sunt populare pentru ca sunt usor de luat. Nu necesita gatire sau alta pregatire si pot fi luate cu apa, oriunde.
- Tinctura de maca este forma lichida a radacinii de maca. Se ia de obicei cu apa sau se adauga in diverse retete culinare.
Cum se consuma maca?
Este bine sa se inceapa cu o doza mica de maca, pentru a da corpului suficient timp pentru a se obisnui cu consumul de maca. Se pot consuma, pentru inceput, 1-2 capsule sau o lingurita de maca pe zi.
Pe masura ce corpul isi dezvolta toleranta, se poate mari doza, urmarind cu atentie reactia corpului la noua planta. Nu trebuie sa se exagereze cu consumul de maca, pentru ca exista riscul de a desensibiliza corpul la numeroasele beneficii pe care aceasta le poate furniza.
Dupa cresterea tolerantei, consumul de maca nu trebuie sa depaseasca 9 capsule pe zi.
Cultiva maca in propria gradina si profita de beneficiile sale uimitoare
Maca isi are originea in Anzi, unde temperaturile pot scadea pana la -17 grade. Este o planta foarte rezistenta, care poate supravietui in pamant sarac, la temperaturi foarte scazute, la seceta sau inundatii.
Singurul lucru de care trebuie sa tii cont cand cultivi planta maca este ca nu rezista foarte bine in vecinatatea altor plante si buruieni, datorita cresterii sale lente si joase. Anotimpul potrivit pentru cultivarea plantei de maca este sfarsitul iernii sau inceputul primaverii, din cauza ca planta necesita multa apa in faza vegetativa.
De obicei, multiplele radacini ale plantei maca sunt lasate sa incolteasca din nou. Semintele sunt luate din radacina dupa ce aceasta se usuca, dupa care se planteaza.
Cum se planteaza maca:
1.Se amesteca semintele de maca cu materie organica si se planteaza intr-un loc in care nu va intra in contact cu alte plante salbatice sau plante joase. Maca are nevoie de 20-25 zile pentru a incolti.
2.In perioada in care incolteste, nu trebuie lasate sa creasca alte plante sau iarba in aceeasi zona. Aceasta perioada poate dura pana la 8-9 luni.
3.Radacinile se culeg cand se dezvolta partile aeriene ale plantei. Radacina incepe sa produca seminte in acest timp. Acestea sunt importante daca se doreste replantarea plantei urmatorul an.
Retete cu pudra de maca
Desi maca se ia de obicei sub forma de supliment, se poate adauga si in smoothie-uri sau alte retete, carora le va da o aroma unica de nuca. Iata cateva retete sanatoase si gustoase in care poate fi folosita:
Smoothie cu maca, banana, ciocolata si seminte
Ingrediente:
- 2 cani (480ml) lapte crud
- 1 cana (30g) varza elvetiana
- 1/4 cana (18g) pudra de cacao cruda
- 1 lingura seminte de chia
- 1 lingura seminte de in
- 1 lingurita pudra de maca
- 1 lingurita extract natural din vanilie
- 2 curmale curatate de samburi
- Un praf de sare de Himalaya (optional)
- 2 banane congelate, de marime medie, taiate felii
- 1 cana (125g) cuburi de gheata
Mod de preparare:
- Se amesteca toate ingredientele in blender pana la omogenizare.
- Se consuma imediat, pentru ca aroma de maca se intensifica in timp.
Desert cu ciocolata energizant
Ingrediente:
- 1/2 cana seminte de canepa
- 1/4 cana pudra de cacao
- 3 linguri pudra de maca
- 3/4 cana nuci
- 6 - 8 curmale Medjool (depinde de marime; 6 mari sau 8 mici)
- Un praf de sare de Himalaya
Mod de preparare:
1.Intr-un robot de bucatarie cu lama in forma de S se pun nucile, sarea si semintele de canepa si se macina fin. Se adauga curmalele, cacaua si maca si se amesteca pana la omogenizare.
2. Se formeaza 18-20 bilute. Se tin la frigider pentru a se intari si a se pastra proaspete. Pot fi tinute la frigider cel putin o saptamana.
Efecte secundare ale consumului de maca
Desi maca nu a fost asociata in mod direct cu niciun efect secundar grav, trebuie consumata cu precautie, pentru ca mai ales in primele zile de consum, s-au observat urmatoarele efecte adverse:
- Acnee. Acest lucru se datoreaza abilitatii plantei de a modifica nivelul hormonal. Acneea poate sa apara in primele zile sau saptamani de utilizare, dupa care dispare.
- Probleme digestive. Cantitatea mare de amidon poate cauza diaree, balonare sau alte probleme intestinale. Pentru persoanele cu sisteme digestive sensibile se recomanda maca sub forma de pudra gelatinizata, pentru ca are un continut redus de amidon sau nu are deloc. Astfel, corpul o poate absorbi si digera mult mai bine.
- Stare de agitatie. Maca da corpului un impuls de energie, dar poate da si o stare de agitatie. Acest lucru se intampla mai ales daca se consuma o doza mai mare din prima, de aceea este bine sa se inceapa cu cantitati mici, marind progresiv dozele, pana cand corpul se obisnuieste cu ea.
Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite radacina de maca, pentru ca poate avea diverse efecte secundare. Desi nu s-a dovedit inca, extractul de maca poate avea efecte nedorite asupra copiilor inca nenascuti sau a bebelusilor care sunt alaptati.
Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/herbs-spices/maca.aspx