Energia data de cafeina este un instrument puternic pentru a-ti trezi creierul. Dar iti dai seama ca nu este un obicei prea sanatos cand vezi ca nu te poti opri la prima ceasca si cand sari peste micul dejun pentru ca pofta de mancare ti-a fost taiata de cafeina.
Suna familiar? Daca da, iata cinci alternative sanatoase la cafea care iti dau impulsul dorit de dimineata dar fara sa te lase epuizat dupa ce le trece efectul.
Maca fierbinte
Cateva lingurite de pudra de maca macinata intr-o cana de lapte cald de migdale, impreuna cu un strop de miere si scortisoara macinata este o modalitate delicioasa de a-ti incepe dimineata. Maca stimuleaza glandele suprarenale si iti poate da energie fara sa te epuizeze ulterior, asa cum face cafeaua.
Amestec din plante cu papadie
Iata o combinatie care se apropie mai mult decat oricare alta de aroma cafelei. Combinatia de radacina prajita de maca, de papadie si de cicoare aduc destul de mult cu licoarea originala.
Nu este exact acelasi lucru, dar este suficient de aproape de cafea. Poti gasi astfel de amestecuri gata preparate in magazinele de profil si chiar si in farmacii.
Ceai verde matcha
Ceaiul verde matcha este la moda in ziua de azi. Este laudat pentru calitatile sale antioxidante, detoxifiante si energizante.
Pentru ca este un ceai facut din pudra de plante, nu o simpla infuzie de plante, beneficiile pentru sanatate sunt mai mari decat cele furnizate de ceaiul verde obisnuit.
Apa calduta cu lamaie
Intr-adevar, nimic nu se compara cu cafeaua adevarata. Dar o cana cu apa calda si lamaie iti trezeste ficatul si da un impuls acolo unde trebuie pentru a pune in miscare intregul organism.
Cafea organica din sursa unica
Daca ai incercat toate aceste variante si tot nu reusesti sa scapi de viciul cafelei, atunci selecteaza-ti sursa de cafea. Cafeaua de proasta calitate contine micotoxine (mucegai) care reduc beneficiile acestei bauturi matinale pentru sanatate. Daca poti cumpara cafea proaspat prajita, intotdeauna verifica originea si calitatea acestora. Si, inca un amanunt important, cu cat este mai mult prajita, cu atat cafeaua este mai putin benefica si mai nociva pentru sanatate.
Odata identificata sursa cea mai sigura si mai sanatoasa, limiteaza consumul de cafea la ocaziile speciale.