Dincolo de toate acestea, cafeina are o mare rata a dependentei, fie ca este una fizica sau datorata obiceiului. Ca inlocuitor pentru amplificatorii de energie precum cafeina, radacina de maca a dobandit din ce in ce mai multa atentie din partea consumatorilor constienti de importanta sanatatii lor, nu doar pentru densitatea ei nutritiva, ci de asemenea si pentru remarcabila sa capacitate de a inlocui unele dintre cele mai obisnuite medicamente de astazi, inclusiv Viagra si Progesteronul.
Radacinile de maca cresc in muntii din Peru la altitudini inalte intre 2000-3500 m, facand din aceasta planta ce creste la cea mai mare altitudine. Maca este o leguma similara ridichiei, care este inrudita cu familia cartofului, si este tuberculara si de forma sferica. Radacina propriu-zisa are intre trei si sase centimetri diametrul si 4,7 cm lungime. Sunt patru tipuri recunoscute de radacina de maca, in functie de culoarea radacinii, care variaza de la galben crem sau roz deschis pana la violet inchis sau negru.
Maca este un aliment foarte dens din punct de vedere nutritiv, care contine mari cantitati de vitamine, minerale, enzime si toti aminoacizii esentiali. Este bogat in vitaminele complexului B, cele energizante, ceea ce face din planta un excelent supliment pentru vegani si vegetarieni. In plus fata de toate celelalte avantaje, maca are nivele ridicate de calciului si magneziului biodisponibile si este excelenta pentru remineralizare.
Ca supliment nutritiv, maca peruana are efecte tonice generalizate asupra functionarii biochimice a corpului uman. Printre aceste efecte, cel principal este amplificarea functionarii sistemului endocrin. Sistemul endocrin include toate glandele si hormonii secretati de acestea, hormoni existenti in corp si care controleaza stari somatice precum fertilitatea, functia sexuala, digestia, creierul si fiziologia sistemului nervos, ca si nivelele energiei.
Regularizarea hormonala este responsabila pentru toate atributele fiziologice care ne dau putinta sa ne bucuram de miriadele de senzatii precum a fi vibrant de viu, inclusiv cele corelate cu stimularea sexuala, activitatea fizica si starile mental-emotionale ale existentei.
Radacina de maca a mai fost numita un adaptogen, ceea ce inseamna ca sporeste capacitatea corpului de a se apara impotriva slabiciunii fizice si mentale, deci a potentialelor boli. Se crede ca planta realizeaza acest lucru prin sprijinul acordat sanatatii glandelor suprarenale si celei pituitare, ambele care sustin fundamental functionarea adecvata a sistemului endocrin.
Radacina de maca a fost utilizata de indienii bastinasi din Peruca ingredient vital pentru sanatate, datarea mergand pana in anii 3800 i. Cr., cand indienii peruvieni o cultivau si o mancau, atat pentru valoarea ei nutritiva, cat si pentru cea medicinala. Secole mai tarziu, in 1549 d. Cr. consemnarile indica faptul ca in timpul sederii lui in Peru, exploratorul spaniol de Soto a primit maca de la indieni ca dar in schimbul ajutorului acordat de el la imbunatatirea tehnicilor de crestere a animalelor din regiunea peruviana Castilia.
Prin 1572, intrucat proprietatile de sanatate ale radacinii de maca castigau in notorietate, indienii Chinchayocha au inceput sa utilizeze radacina de maca pentru schimb. Insa abia prin 1843 aceasta planta a ajuns sa fie studiata de savanti si sa primeasca numele stiintific de Lepidium meyenii dupa botanistul german Gerhard Walpers.
Cum poti beneficia de pe urma plantei maca?:
Daca esti barbat:
- Sporeste energia (remediu pentru oboseala cronica)
- Trateaza disfunctia sexuala (pierderea libidoului)
- Sporeste rezistenta la efort si performantele atletice
- Hraneste sistemul glandular (endocrin)
- Cresterea fertilitatii
- Imbunatateste bunastarea fizica si emotionala
- Favorizeaza claritatea mentala
- Echilibreaza hormonii
Daca esti femeie:
- Trateaza SPM (sindromul post-menstrual – schimbarile rapide ale starii de spirit)
- Alinarea simptomelor menopauzale (bufeuri)
- Stimulare sexuala
- Hraneste sistemul glandular (endocrin)
- Alternativa la Terapia de Substitutie Hormonala (HRT - Hormone Replacement Therapy)
- Sporeste rezistenta la efort si performantele atletice
- Sporeste energia (remediu pentru oboseala cronica)
- Echilibreaza hormonii
Descopera produsele pe baza de maca!
Menopauza?
Menopauza este o progresie naturala in viata unei femei – este incetarea ciclurilor menstruale, insotita in general de simptome. Aceasta tranzitie este unica pentru fiecare femeie, totusi sunt unele modalitati de a preveni si diminua simptomele ce insotesc in mod tipic menopauza.
Simptome:
- Libidou diminuat
- Insomnie
- Schimbari bruste ale starii de spirit (melancolie si depresie)
- Migrene, probleme de memorie
- Energie mai scazuta
- Palpitatii
- Accelerarea procesului de imbatranire
- Dureri articulare
- Dureri la oase
Cum ajuta pudra de maca la tratarea simptomelor menopauzei?
Mai inainte de toate, echilibreaza sistemul hormonal. Lucreaza cu glanda pituitara – glanda coordonatoare – care regularizeaza intreaga productie de hormoni din corp. Bufeurile sunt diminuate; somnul este normalizat, in timp ce nivelul stresului este redus, atunci cand se incorporeaza puterea Maca intr-o rutina zilnica de intretinere. Radacina de maca peruviana incurajeaza corpul sa produca proprii lui hormoni pentru a reface echilibrul, in loc de a introduce hormoni in corp. Este o abordare simpla, naturala care aduce o enorma diferenta femeilor suferind uneori de simptome care produc slabiciune.
Beneficii generale ale pudrei de Maca : energie – echilibru – vitalitate!
- Sporeste libidoul
- Somn mai profund
- Echilibreaza starile de spirit
- Amplifica memoria si functionarea creierului
- Sporeste nivelul energiei
- Ajuta adaptarea la stres
- Incetineste procesul de imbatranire
- Micsoreaza durerile articulare, mai multa rezistenta si anduranta
- Previne osteoporoza, datorita nivelului inalt de calciu si proteinelor vegetale
Afla mai multe despre beneficiile pudrei de maca
Cum se foloseste pudra de Maca
Maca se gaseste pe piata in forma de pudra sau capsule. Pudra este mai concentrata si este mai usor de folosit. De obicei se poate pune in smoothie-uri sau sucuri de orice fel. Are o afinitate pentru cacao si merge bine intr-o combinatie de apa, pudra de cacao si miere. Maca este un aliment foarte puternic si de aceea este bine sa se inceapa cu doze mici de o lingurita/zi. Excesul de maca poate da o stare generala de agitatie si insomnii. Doza poate fi crescuta dupa o saptamana la 2 lingurite si apoi la 1 lingura pe zi.
Surse utilizate:
1.) http://www.webmd.com/sex-relationships/guide/the-truth-about-maca?page=2
2.) http://realrawfood.com/maca-history-info
3.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18801111
4.) http://www.naturalnews.com/027797_maca_root_hormone_balance.html##ixzz2pe6WLnzY
5.) http://www.karger.com/Article/Abstract/264618
6.)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614604/
Genial articol. Exact ce am nevoie cand merg la sala. Va multumesc pentru contributia pe care o aduceti societatii.
Nu prea înțeleg cum o plantă poate fi înrudită cu o familie de plante, altfel decât a fi înrudită cu plantele din familia din care ea însăși face parte. În altă ordine de idei, nu reușesc să înțeleg cum o plantă din familia Brasiaceae-lor, deci a verzei, poate fi înrudită cu „familia” cartofului și a roșiei, deci cu familia Solanaceae-lor... altfel poate, decât prin faptul de a aparține aceluiași regn?...
ce efecte adverse poate avea pudra de maca
Doza de 1 lingura de pudra de maca pentru CIT timp se ia? Se recomanda o pauza ?