Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 12 beneficii fantastice ale humusului

12 beneficii fantastice ale humusului

Humusul este considerat un adevarat superaliment si exista multe motive care sa justifice acest lucru. Descopera ce este humusul, cum se prepara si ce beneficii are consumul acestuia pentru sanatatea ta.

Humusul este considerat un adevarat superaliment si exista multe motive care sa justifice acest lucru. Beneficiile pentru sanatate ale humusului sunt vaste si numeroase. Este un aliment sigur care se recomanda si femeilor insarcinate si este extrem de gustos. Oricat de greu ar fi de crezut, acest fel de mancare arabesc exista de mii de ani. Asa ca, daca inca nu ai aflat prea multe despre humus, este timpul sa afli. Iar daca inca nu ai gustat acest fel de mancare, este bine sa afli cate beneficii poate aduce sanatatii.

O scurta istorie a humusului

Humus este, de fapt, cuvantul arabesc pentru “naut”, care reprezinta baza acestui fel de mancare. Povestea humusului incepe, insa, in Babilon, pentru ca legenda spune ca nautul crestea in gradinile mitice. Originea sa exacta s-a pierdut, din pacate, pentru simplul fapt ca exista de atata timp. De-a lungul atator mii de ani de cand oamenii il consuma, nautul a calatorit de-a lungului Levantului si a zonei mediteraneene si multe natiuni isi asuma originea acestui aliment.

Ce se poate spune cu certitudine este ca humusul este unul dintre primele feluri de mancare ale omului. Faptul ca exista pana in ziua de azi spune multe despre gustul si proprietatile sale nutritive. Se stie ca era consumat pe larg in antichitate in Palestina, Egiptul antic si Mesopotamia. Iar in Roma antica se vindea ca mancare de strada. Ce concluzie putem trage de aici? Cand mananci humus poti simti gustul antichitatii.

Ce este humusul?

Cea mai simpla reteta de humus implica fierberea si strivirea boabelor de naut. Piureul astfel obtinut se amesteca apoi cu tahini, o pasta facuta din seminte de susan, cu ulei de masline, usturoi si suc de lamaie. Dar humusul este un fel de mancare extrem de versatil, putand fi amestecat si cu alte ingrediente si condimente.

Exista retete in care humusul se amesteca cu piper rosu cayenne, ceapa verde, cuisoare, patrunjel si chiar cu fructe, cand se consuma ca desert.

Află mai multe despre Năut - beneficii, proprietăți și rețete

Beneficiile pentru sanatate ale humusului

Humusul nu este doar un fel de mancare extrem de gustos, are si multe proprietati pentru sanatate. De fapt, putine feluri de mancare sunt atat de spectaculoase cand vine vorba de proprietati nutritive.

1. Ajuta digestia

Humusul este bogat in proteine. De fapt, este compus aproape in intregime din proteine, de aceea ajuta la un pasaj mai usor al alimentelor prin tranzitul intestinal. Cu totii stim cat de neplacute pot deveni problemele digestive, de aceea humusul ne poate ajuta sa rezolvam usor aceste neplaceri. Pe langa acest lucru, continutul bogat in fibre reduce si riscul de boli cardiovasculare

2. Reduce colesterolul

Principalul ingredient din humus, asa cum s-a mentionat deja, este nautul. Nautul mai este numit si fasolea garbanzo, ceea ce inseamna ca face parte din aceeasi familie ca fasolea. Aceasta uimitoare familie de legume contine nutrienti care reduc colesterolul. Cu toate acestea, daca vrei sa folosesti humusul in acest scop, cel mai indicat este sa-l faci acasa. Humusul din comert are, de obicei, prea multa sare si ulei de masline.

 

3. Combate si previne cancerul

Aceasta proprietate este unul dintre multele beneficii ale leguminoaselor pe care le are si nautul. Nautul contine trei elemente distincte care protejeaza in mod natural celulele de riscul de cancer, respectiv saponinele, inhibitorii de proteaza si acidul fitic. Teste si studii efectuate au aratat ca, atunci cand este consumat in cantitati adecvate, humusul poate preveni cancerul datorita acestor compusi.

4. Ajuta la pierderea in greutate

Un alt motiv pentru care humusul este considerat un superaliment este ca te ajuta sa slabesti. Cu totii stim ca mancarea din curele de slabire nu este, de obicei, gustoasa, de aceea este asa de greu sa tii o cura de slabire. Dar nu este cazul si cu humusul. Acesta este cremos, are o aroma foarte placuta de nuca pe care este imposibil sa nu o iubesti.

Este, de asemenea, plin de grasimi mono nesaturate, cele mai multe provenind din pasta de tahini pe care o gasesti chiar in humus. Este un inlocuitor popular pentru grasimile trans si poli nesaturate. Acestea sunt principalele vinovate pentru cresterea in greutate si grasimea abdominala. Dar nu mai trebuie sa te ingrijorezi din aceasta cauza daca incepi sa consumi aceasta pasta orientala si ai incredere in beneficiile fantastice ale humusului.

5. Intareste oasele

Ingredientele principale din humus, nautul si susanul, sunt ambele bogate in calciu. La ce este calciul cel mai bun? La intarirea oaselor, desigur. Principalul grup tinta al acestor beneficii specifice sunt femeile aflata in varsta mijlocie sau cele care se apropie de menopauza.

Acest proces natural al femeilor se asociaza deseori cu osteoporoza, de aceea se recomanda ca acestea sa consume cat mai mult calciu. Desigur ca se poate lua calciu si din suplimente, insa o sursa naturala este intotdeauna mai buna.

6. Scade anemia

Un alt compus pe care il au atat nautul cat si susanul este fierul. Anemia este, in esenta, epuizarea rezervelor de fier pe care corpul il ia din sange. Consumul de humus ajuta la refacerea nivelului de fier si reduce anemia, in cazul in care aceasta este prezenta. Sau, in cel mai bun caz, o poate preveni.

7. Poate inlocui cu succes alimentele procesate

Pe langa restul de beneficii pentru sanatate, humusul este si un aliment care te ajuta sa stai departe de mancarea de tip junk. De exemplu, poti folosi humusul in loc de maioneza daca vrei sa inmoi legumele sau cartofii copti in ceva. Maioneza, indiferent cat de gustoasa este, in definitiv, este facuta din ou si ulei si ambele sunt grase si periculoase pentru sanatate.

O alta utilizare buna pentru humus este sa-l subtiezi cu apa sau zeama de legume pana cand este suficient de subtire pentru a fi folosit ca sos de salata. Este perfect pentru a inlocui sosurile pe baza de ulei, smantana sau iaurt. Humusul inlocuieste, de asemenea, orice alt sos in care simti nevoia sa inmoi painea sau chipsurile. Beneficiile humusului vor deveni evidente de indata ce renunti la grasimile rele si incepi sa le consumi pe cele bune.

8. Echilibreaza glicemia

Una dintre problemele cu care aproape toti ne confruntam este zaharul din sange. Cu totii stim ca trebuie sa-l controlam pentru ca, in caz contrar, poate cauza probleme serioase pe termen scurt sau lung.

Humusul confera o senzatie de satietate, fiind in mare parte compus din proteine. De fapt, in ceea ce priveste senzatie de satietate, humusul este, probabil, depasit doar de avocado. Senzatia de satietate pe care o ai te va impiedica sa mai simti nevoia de dulciuri sau de alt tip de gustari.

Iar, ca bonus, lipsa gustarilor te va ajuta si sa pierzi in greutate.

9. Humusul ii ajuta pe oameni sa manance mai sanatos

Cercetatorii au desfasurat cateva studii pe acest subiect si se pare ca asa este. Printre beneficiile pentru sanatate ale humusului este si faptul ca te incurajeaza sa incerci si alte mancaruri sanatoase, pe care sa le consumi zi de zi.

Humusul face parte din asa-zisa dieta mediteraneeana, una dintre cele mai sanatoase din cate exista. Pe langa faptul ca este extrem de gustoasa, aceasta dieta incurajeaza oamenii sa manance portii mai mici, sa consume mai multe legume si fructe, cat de mult humus doresc, fructe de mare si sa condimenteze totul cu grasimi sanatoase ca uleiul de masline sau nuci. Nu este, deci, de mirare, ca aceasta dieta face minuni pentru corp si minte.

Studiile mentionate anterior arata ca, prin consumul de humus, oamenii se simt incurajati sa incerce si alte feluri de mancare mediteraneene.

10. Este bogat in antioxidanti

Lista compusilor benefici este departe de a fi completa, pentru ca nautul are si multi antioxidanti. Acestia au rolul de a reduce efectul negativ al radicalilor liberi produsi de organism. Acest lucru va duce, in cele din urma, la o stare generala mai buna de sanatate si constituie un remediu natural incredibil. Nu vei mai avea nevoie de suplimente si pastile daca profiti de beneficiile humusului.

11. Impiedica alergiile

Humus este un aliment foarte curat. Nu contine gluten, lactoza si alune. Daca suferi de oricare dintre aceste alergii, esti in siguranta cu humusul. Mai mult, daca il combini cu orice tip de condiment, ierburi aromatice sau ingrediente, il poti modifica in orice tip de mancare poftesti.

In ceea ce priveste alergiile, insa, este bine sa verifici eticheta produsului daca il cumperi din magazin. Producatorii pot folosi diverse ingrediente, cum ar fi tahini, de exemplu si este bine sa te asiguri ca nu contine un produs la care ai alergie.

Din acest motiv, cea mai buna solutie este sa prepari humusul acasa. Nu este deloc greu. Ai nevoie doar de nautul fiert, pe care il amesteci in blender cu pasta de susan, ulei de masline, usturoi si lamaie. Astfel, ai toate beneficiile humusului chiar la tine acasa.

12. Humusul este versatil

Fiind atat de versatil, humusul este un rege al superalimentelor. Il poti combina cu multe alte superalimente si transforma intr-un fel de mancare ridicol de sanatos, gustos si hranitor.

Exemple de ingrediente care pot fi folosite in reteta de humus:

Din Levant pana la strazile aglomerate ale Romei antice si Thailanda, humusul este un fel de mancare fantastica ce te poate duce cu gandul aproape oriunde doresti. Dar, desi are un gust deosebit, mai ales cand il combini si cu alte ingrediente, nu acesta il face atat de special. Humusul are multe beneficii pentru sanatate si nu ai nicio scuza pentru a nu degusta chiar acum acest produs culinar.

 

SURSE

https://homeremedyshop.com/12-health-benefits-of-hummus/

#beneficii #naut #pasta de tahini #seminte de susan #pasta de susan #humus

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afinul, o planta cu beneficii importante pentru sanatate
Ce beneficii ai cand consumi hrana vie
Beneficiile consumului de rucola
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101