Frunzele de rucola ar trebui sa fie in topul listei alimentelor de consum datorita densitatii lor nutritive. Rucola este o planta imunostimulatoare care contine o multitudine de elemente nutritive, in special comparativ cu continutul ei sarac in calorii.
Din punctul de vedere al contributiei acesteia la sanatate, ce poate face rucola? Ca aliment puternic antioxidant, rucola poate ajuta practic fiecare sistem in parte din corp si poate fi o parte importanta a unei nutritii de prevenire pe cale naturala a cancerului. Este foarte utila si pentru imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea inflamatiei datorita fitonutrientilor care reduc stresul oxidativ.
Ce calitati are rucola?
Rucola, numita si rocket sau roquette in Europa si Australia si voinicica in Romania, este o sursa generoasa de nutrienti vitali — vitamina K, vitamina A si folat. In plus, aceasta salata este o sursa foarte buna de beta caroten care contribuie la sanatatea vederii, sub forma unor carotenoide numite luteina si zeaxantina.
Dar poate chiar mai important decat vitaminele si mineralele continute, sunt anumiti compusi chimici numiti izotiocianate, cunoscute pentru activitatea anti-carcinogenica, anti-inflamatorie si anti-proliferativa. Din acest motiv rucola este o componenta buna intr-o dieta vindecatoare care poate duce la reversarea semnelor de imbatranire si boala.
Un lucru mai putin stiut despre rucola?
Rucola era considerata un afrodisiac de vechii egipteni si romani. Autori faimosi au scris despre beneficiile nutritive ale rucolei, declarand ca aceasta planta are abilitatea de a “trezi dorinta sexuala la oamenii pasivi.” Acum mii de ani, romanii au observat ca persoanele care consumau rucola mai frecvent se bucurau de o sanatate mai buna si erau mai active sexual, probabil din cauza faptului ca rucola stimuleaza circulatia, blocheaza efectele toxice din mediului care pot scade libido-ul si are calitati stimulatoare, energizante.
Informatii nutritionale despre rucola
Rucola (cu numele stiintific Eruca sativa) face parte din familia Brassica a legumelor crucifere — acelasi grup din care fac parte si broccoli, varza, kale si varza scotiana. Aceste legume sunt binecunoscute ca sursa de fitochimicale ce combat cancerul, neutralizand efectele negative ale radicalilor liberi si incetinind procesul de imbatranire.
Asocierea dintre cancer si alimentatie este mai presus de orice indoiala, iar o dieta sanatoasa alcatuita din legume crucifere, denumite si “ucigase de carcinogeni”, furnizeaza niveluri ridicate de antioxidanti diferiti care accelereaza eliminarea toxinelor din corp. De fapt, una dintre recomandarile de baza pentru prevenirea cancerului pe care le ofera Societatea Americana de Cancer este un consum regulat de legume crucifere.
Multe studii arata ca aceste legume nu sunt eficiente doar in combaterea cancerului. Legumele crucifere precum rucola sunt asociate si cu un risc redus de obezitate, diabet, tulburari neurodegenerative si boli cardiace. Si toate aceste beneficii pot fi obtinute in doza dubla cu usurinta, avand in vedere ca poti consuma cu usurinta mai mult decat o cana de frunze.
O cana de rucola contine:
- 5 calorii
- Mai putin de 1 gram de proteine, zahar, grasimi si carbohidrati
- 1 gram de fibre
- 22 miligrame vitamina K (28 % DZR)
- 475 miligrame vitamina A (10 % DZR)
- 19 miligrame folat (4 % DZR)
- 6 miligrame vitamina C (4 % DZR)
- 32 miligrame calciu (4 % DZR)
- 0.06 miligrame mangan (4 % DZR)
Beneficii pentru sanatate oferite de rucola
1. Combate cancerul
Rucola, la fel ca si celelalte legume din familia cruciferelor, contine glucozinolate, considerate fitonutrienti vitali in orice remediu natural contra cancerului. Cand mesteci rucola, acesti compusi se amesteca cu o enzima digestiva numita mirosinaza care le transforma in nutrienti ce combat cancerul denumite isotiocianate.
Rucola contine cantitati mari de isocianate cu sulf, sulforafan si erucin, aceiasi fitonutrienti prezenti in legume precum kohlrabi si varza chinezeasca. Datorita lor aceste legume crucifere au un miros specific si tot lor li se datoreaza activitatea de combatere a cancerului. Multe studii gasesc o asociere puternica intre consumul marit de legume crude din categoria celor ce contin acesti compusi si riscul redus de cancer.
Isotiocianatele neutralizeaza radicalii liberi si carcinogenii periculosi care duc la deteriorarea AND-ului si mutatiile celulare. Totodata inhiba multiplicarea celulara si opresc dezvoltarea tumorii canceroase. Studiile arata ca rucola si alte legume crucifere cu frunze verzi pot ajuta in special in cazul cancerului de la nivelul tractului gastrointestinal, cum ar fi cancerul la colon si la vezica, dar si cancerul la san, la plamani, la esofag si la prostata.
2. Protejeaza sanatatea vederii
Cum ajuta rucola la sanatatea vederii? Rucola protejeaza ochii de tulburarile asociate cu imbatranirea datorita continutului ridicat de antioxidanti carotenoizi. Acesti compusi deosebiti au fost studiati in profunzime pentru rolul pe care-l au in prevenirea degenerarii maculare, una din cauzele orbirii la adultii mai varstnici.
Rucola ofera un mod de tratare pentru degenerarea maculara datorita continutului ridicat de antioxidanti carotenoizi: beta carotenul, leutina si zeaxantina. Acestia sunt binecunoscuti pentru calitatea lor de protejare a retinei, a corneei si a altor parti delicate a ochilor de efectele razelor UV precum si a altor efecte. Conform studiilor, luteina si zeaxantina pot proteja si contra bolilor de ochi datorita capacitatii de absorbtie a luminii albastre care intra in ochi.
3. Imbunatateste sanatatea cardiaca
Rucola poate imbunatati sanatatea vaselor de sange, actionand ca un aliment antiinflamator care reduce nivelul de colesterol si homocisteina. Acesta este unul dintre motivele pentru care consumul de crucifere este asociat cu un risc redus de boli cardiace si mortalitate.
O alimentatie bogata in legume cu continut scazut de calorii si ridicat nutritiv este asociat si cu o tensiune mai buna, o circulatie imbunatatita si un risc scazut de atac de inima sau accident vascular cerebral. Legumele furnizeaza antioxidanti importanti pentru reducerea inflamatiei in corp, dar si nutrienti vitali precum potasiu si magneziu, care mentin ritmul cardiac si fibre alimentare, ce reduc colesterolul si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.
4. Contribuie la mentinerea sanatatii osoase
O cana de rucola contine peste un sfert din doza zilnica recomandata de vitamina K — o sursa importanta pentru carenta de vitamina K. Vitamina K este esentiala pentru sanatatea osoasa si pentru evitarea formarii cheagurilor de sange.
De fapt, unii experti sunt de parere ca vitamina K este mai importanta intr-o oarecare masura decat calciul pentru cladirea oaselor. Este considerata importanta in dezvoltarea sistemului osos, motiv pentru care oamenii care consuma mai multa vitamina K tind sa manifeste rate mai scazute de fracturi si osteoporoza.
5. Contribuie la pierderea in greutate
Cum ajuta rucola la pierderea greutatii? Rucola este un aliment extrem de dens nutritiv, luand in considerare ca are numai cinci calorii pe cana insa o multitudine de antioxidanti. Avand in vedere ca tendinta este de a consuma mai mult decat o cana odata, rucola este un adevarat superaliment cand vine vorba de pierderea in greutate si o modalitate foarte buna de a obtine o multitudine de vitamine, minerale si fitonutrienti mentinand in acelasi timp un nivel scazut de calorii. Legumele cu frunze verzi cum este rucola contin nutrienti care detoxifica si fibre alimentare, care dau senzatia de satietate, previn carentele si furnizeaza o energie constanta.
6.Imbunatateste digestia
Ca si alte legume cu frunze, rucola este un aliment alcalin care reface nivelul de pH al corpului. Un nivel optim de pH este crucial pentru sanatatea digestiva, dar si pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar.
In plus, rucola hidrateaza si hraneste tractul digestiv contribuind la eliminarea toxinelor sau reziduurilor din sange si sistemul digestiv. Consumul de legume cu frunze verzi este si un mod natural de a preveni constipatia si de imbunatatire a sanatatii colonului, a intestinelor si a organelor digestive.
7. Previne diabetul
Desi majoritatea persoanelor consuma frunzele si nu semintele de la rucola, studiile clinice confirma faptul ca extractele vegetale din semintele de rucola contribuie la stabilizarea zaharului din sange. O dieta bogata in legume verzi este considerata o metoda naturala de preventie a diabetului pentru ca imbunatateste receptivitatea insulinei. Extractul de rucola, sau uleiul extras din semintele de Eruca sativa, este considerat eficient pentru prevenirea dar si tratarea raspunsului insulinei, reducand hiperglicemia si colesterolul si trigliceridele marite.
Dar si consumul frunzelor de rucola stabilizeaza zaharul din sange si reduce inflamatia din corp – acestea neavand practic deloc zahar si carbohidrati, insa avand volum si dand o senzatie de satietate.
8. Reduce inflamatia pielii si infectiile
Extractul de rucola este considerat eficient si in prevenirea sau tratarea afectiunilor pielii, conform unor practici medicinale din Orientul Mijlociu. Conform unor traditii vechi de sute de ani, uleiurile din rucola previn inflamatiile pielii si pot trata eczemele si psoriazisul.
Consumul frunzelor de rucola protejeaza contra efectelor negative ale razelor UV si a imbatranirii pielii, pentru ca antioxidantii sai combat proliferarea celulara si protejeaza elasticitatea pielii, imunitatea si aspectul acesteia.
9. Furnizeaza vitamine si minerale importante
Rucola contine folat, o vitamina B extrem de importanta care previne defectele de tub neural al nou-nascuti si reduce acumularea unei substante chimice nocive in sange denumite homocisteina. Contine si cantitati importante de mangan si previne carenta de calciu, fiind comparabila cu spanacul in ceea ce priveste aportul de calciu, insa, spre deosebire de spanac, are mai putini oxalati care blocheaza mineralele. Acest lucru inseamna ca favorizeaza absorbtia unei cantitati mai mari de calciu. In plus, rucola ofera cantitati mai mici de fier, potasiu, zinc, cupru si magneziu.
10. Actioneaza ca un afrodisiac natural
Desi nu s-au facut multe studii despre efectele pe care rucola le are asupra libido-ului si a fertilitatii, calitatile afrodisiace ale rucolei provin din abilitatea acesteia de a reduce inflamatia si furnizeaza oligo minerale si antioxidanti care pot imbunatati circulatia.
Ca in cazul majoritatii legumelor, fitonutrientii din rucola pot contribui la detoxifierea corpului si la reducerea toxinelor care afecteaza libidoul. Romanii stiau ei ceva cand declarau ca rucola stimuleaza apetitul sexual!
Citeste si: Rucola: 10 beneficii pentru sănătate
Rucola in istorie
Rucola este originara din zonele mediteraneene, unde se consuma de secole. Sunt dovezi care arata ca salata de rucola se consuma in Italia si in Orientul Mijlociu inca din secolul I I.H. In acele timpuri, un meniu tipic roman continea si o salata cu frunze de rucola, salata romana, cicoare, nalba si levantica.
Acum multe secole, beneficiile consumului de rucola era deja apreciat, mai ales de persoanele care consuma seminte pe langa frunze crude. Rucola era considerata si o planta medicinala, nu doar un aliment. In practicile medicinale traditionale din zonele mediteraneene, din Turcia, Liban si Siria semintele erau folosite pentru aromatizarea uleiurilor si aveau numeroase beneficii – de la tratarea problemelor de fertilitate pana la problemele pielii si digestie. In India, frunzele plantei nici nu erau consumate, insa uleiul era in mod obisnuit presat pentru a produce taramira, o tinctura medicinala si cosmetica.
Rucola este mentionata si in unele scrieri religioase, chiar si in Biblie. Se gasesc referiri si in scrieri evreiesti, precum Mishna si Talmud, care dateaza pana in primele cinci secole I.H.
Cum sa cumparam si sa gatim cu rucola
Salata de rucola are un gust specific, usor ‘piperat’. Multe persoane declara ca rucola are un efect natural de racorire al corpului, lucru obisnuit si pentru alte alimente culese in primavara – asa cum este si cazul rucolei. Frunzele tinere de rucola se folosesc in salate, de obicei amestecate cu alte frunze de salata. Acestea se gasesc de regula in perioada lunilor de primavara si vara in mai toate supermarketurile. Frunze mai mature sunt si ele disponibile, insa au un gust usor mai amarui si de obicei se gatesc.
Frunzele de rucola nu trebuie sa fie ofilite sau patate. E bine sa fie consumate cat mai repede dupa ce sunt cumparate, fiind foarte delicate. Dupa ce sunt cumparate, frunzele pot fi pastrate in frigider, invelite intr-un prosop umed.
Cand trebuie evitata rucola?
Rucola nu este cunoscuta ca o leguma care provoaca alergii sau efecte secundare. Si fiind o leguma atat de saraca in calorii si zahar, nu poti manca prea multa! Desi este o leguma crucifera, are un continut scazut de compusi care pot interfera cu glanda tiroida, (asa cum pot face unele crucifere consumate in cantitati mari), asa incat consumul acesteia nu prezinta riscuri.
Haide în magazinul nostru verde viu şi descoperă alimentele şi suplimentele naturale, ecologice, vegane, pe care le-am pregătit!
Rucola ,creste si in gradina mea chiar si in [Decembrie] ,consumand foarte des si ma simt mult sanatoasa .