Rucola sau voinicica (Eruca sativa) este o plantă anuală din familia Brassicaceae (Cruciferae), cultivată ca salată verde, cu frunze de culoare verde închis alungite, crestate, late, în formă de limbă, cu aromă puternică. Este o plantă comestibilă, ușor amăruie și picantă, folosită încă din antichitate.
Numele românesc al plantei traduce probabil abilitatea plantei de a crește robustă chiar şi în locuri aride. Recent este cunoscută după denumirile importate din culturile occidentale: rucola (din it.), rocket (din UK), arugula (din US), sau roquette (din fr.) – toate aceste derivând din cuvântul latin eruca, un termen generic pentru varză ( din familia căreia face parte şi rucola).
Este consumată în stare crudă, pentru salate, dar și ca plantă medicinală. În Italia, rucola este adesea adăugată pe pizza, imediat după coacere. În Brazilia și Argentina, unde utilizarea este larg răspândită, rucola este consumată crudă în salate. În Cipru, planta este utilizată în salate și omlete.
Deşi este săracă în calorii, rucola are o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional. Este o sursă importantă de vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten (foarte benefic pentru vedere) şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.
Haide să vedem care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de rucola pentru sănătatea organismului nostru:
10 Beneficii ale consumului de rucola
1. Un super aliment ce combate cancerul
Rucola face parte din familia de crucifere, împreună cu broccoli, conopida şi varza. Aceste legume au un conţinut bogat în fibre şi antioxidanti şi, de asemenea, în glucozinolaţi, care, conform studiilor, reduc riscul apariţiei cancerului la plămâni, prostată, sân şi pancreas.
2. Bogată în clorofilă
Clorofila ajută la combaterea aflatoxinelor, care pot ataca ADN-ul şi ficatul. Pentru a beneficia de cât mai multă clorofilă din rucola, cel mai bine este să fie consumată crudă.
Verdeţurile sunt tot timpul o alegere bună, dar rucola este una dintre cele mai bune!
3. Asigură o bună hidratare
Rucola are 90% apă. De aceea este un aliment răcoritor, perfect pentru zilele călduroase de vară, când avem nevoie de bună hidratare a organismului.
Citeşte mai multe despre Beneficiile consumului de rucola
4. Contribuie la sănătatea oaselor
Vitamina K este necesară pentru sănătatea oaselor, pentru absorbţia calciului în oase şi dinţi. Jumătate de cană de rucola conţine 10.9 micrograme de vitamina K. Trei căni de rucola consumate zilnic vor furniza corpului 100% din necesarul zilnic de vitamina K. Această plantă conţine, de asemenea, de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg (cel mai utilizat tip de salată în restaurante).
5. Reduce inflamaţiile din corp
Ruca conţine indoli-3-carbinol şi izotiocianate, despre care s-a dovedit că suprimă producerea inflamaţiilor în organism. Astfel, aceasta ajută la energizarea şi mobilitatea corpului.
6. Curăţă şi detoxifică organismul
Conţinutul de fibre din rucola ajută la curăţarea colonului, contribuind la îmbunătăţirea digestiei. Fitochimicalele, antioxidanţii şi mineralele esenţiale prezente în rucola ajută corpul să se cureţe de toxine.
7. Protejează creierul împotriva declinului cognitiv
Rucola furnizează cantităţi mari din vitaminele de tip B, dar, în special, de acid folic. La adulţii foarte activi, cantităţile reduse de folaţi s-au dovedit a fi un risc pentru declinul cognitiv. Acidul folic este, de asemenea, extrem de important în sarcină, pentru dezvoltarea optimă a fătului.
8. Ajută la slăbit
Rucola este utilizată cu succes în diete, datorită aportului mare de nutrienţi. Un beneficiu în plus este faptul că 2 căni de rucola conţin doar 80 de calorii, fiind alegerea perfectă pentru persoanelor aflate într-un regim de slăbit.
9. Are efect afrodisiac
Rucola este folosită ca afrodisiac încă din secolul unu. Studiile recente au dovedit că micromineralele şi antioxidanţii din legumele cu frunze verde-închis sunt foarte bune pentru sănătatea sexuală. Acestea blochează substanţele contaminante din mediu, considerate a avea un impact negativ asupra libido-ului.
Un studiu din 2013 publicat în Revista Universităţii din Al-Nahraina a arătat că extractul din frunze de rucola măreste nivelul testosteronului şi activitatea spermatozoizilor la soareci. Rezultatele sugerează că fitochimicalele şi/sau nutrienţii din rucola au proprietăţi afrodisiace.
10. Protejează vederea
Rucola protejează ochii de tulburările asociate cu îmbătrânirea datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi. Aceşti compusi au fost îndelung studiaţi pentru rolul pe care-l au în prevenirea degenerării maculare, una dintre principalele cauze ale orbirii la vârstnici.
Frunzele de rucola oferă un sprijin important în prevenirea degenerării maculare, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi: beta carotenul, luteina şi zeaxantin. Aceştia sunt binecunoscuţi pentru calitatea lor de protejare a retinei, a corneei şi a altor parţi delicate ale ochilor de efectele nocive ale razelor UV. Conform studiilor, luteina şi zeaxantina pot proteja împotriva bolilor de ochi datorită capacităţii lor de absorbţie a luminii albastre, emisă în special de sursele luminoase artificiale, precum becurile LED, ecranele calculatoarelor etc., care este dăunătoare pentru vedere.
Sfaturi pentru consum şi preparare
Această salată este populară în special în bucătăria italienească. Consumată crudă, rucola poate furniza organismului mai multe izotiocianate sănătoase decât atunci când este gătită. Totuşi, dacă este foarte puţin preparată, organismul poate absorbi uşor anumiţi nutrienţi din compoziţia sa.
Rucola are un conţinut relativ scăzut de oxalaţi, spre deosebire de spanac, iarba–grasă, muştarul verde, ţelina etc. Astfel, aceasta salată poate fi consumată fără probleme şi în timpul sarcinii şi alăptării.
Vezi reţeta de Salată de rucola cu căpşune
Haide în magazinul nostru verde viu şi descoperă alimentele şi suplimentele naturale, ecologice, vegane, pe care le-am pregătit!
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.
Noi avem în grādinā a semānat-o sora mea acum vre-o 6 ani şi de atunci ne-a infestat grādina ,primāvara o mai zmulgem cā e peste tot!O consumăm în salate în amestec cu alte plante şi chiar în salata de roşii e super gustoasā şi sānātoasā
Bună, Mariana, Mă bucur că ai introdus în alimentația ta rucola pentru că te vei bucura de beneficiile ei extraordinare și în acest sens îți sugerez câteva idei de salate pe care să le prepari în perioada verii și nu numai https://viataverdeviu.ro/pachet-provocare-detox-bland-cu-salate Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu
O iubesc!!! :D
Tocmai am mancat croasant cu unt, crema de branza si somon cu salata de rucola mai exact 10 rosii cherry cu 50 g rucola, sare, piper, 2 linguri de ulei de masline si zeama de lamaie si fost fooooaarte gustos. Mentionez in farfurie mi-am pus si juma de avocado feliat peste care am pus putina lamaie.
Rucola nu este păpădiea de la noi?
Bună, Bebe, Rucola și păpădia sunt plante diferite, chiar dacă se aseamănă mult între ele. Deși atât frunzele de rucola, cât și cele de păpădie pot fi folosite pentru salate și au multe proprietăți similare, acestea fac parte din familii diferite. Ana - Echipa Viața Verde Viu
rucola , se pare ajuta la producerea de oxid nitric , care ajuta serios la oxigenarea organismului , oxigenarea este cel mai de seama proces care se produce in celule , oxigenarea proasta =inflamatie si cancer
F.buna pt.sanatate,o cultiv ìn gradina mea.O consum zilnic.
imi place la nebunie rucola o maninc in fiecare zi ma simt foarte bine dupa ce o maninc este o bogatie mare in alimentatie
IMI PLACE.....
Eu sunt indragostita de rucola,imi place la nebunie gustul ei!!!intr-adevar am descoperit-o in Italia!!!!
...eu am descoperit-o in piata !
Imi place...
Urm?resc cu mare interes postarile...
Imi place...