Chiar daca nu crezi ca poate exista humus din naut crud, iata o reteta care te va face sa te razgandesti! De fapt, s-ar putea sa-ti placa mai mult decat humusul gatit pentru ca pastreaza aroma tare, usor amaruie specifica nautului germinat!
Ingrediente
- 3 cani naut germinat si uscat (spalat, hidratat si germinat)
- 4 linguri seminte de susan
- Sucul de la 1 lamaie
- Sucul de la 1 lime
- 4 catei de usturoi
- 1 morcov, taiat marunt sau dat pe razatoare
- 1/2 cana ulei (ulei de masline, ulei de seminte de in si ulei de cocos, in cantitati egale)
- Sare de mare dupa gust
- 1 lingurita piper macinat sau seminte de papaya macinate
- 2 linguri paprika
- 3/4 lingurita chimion macinat
- 3 linguri coriandru verde tocat marunt
- Ardei iute sau alt condiment (sau sos) iute dupa gust
Mod de preparare
Se spala bine boabele de naut inainte de utilizare. Apoi se hidrateaza nautul pentru 24 de ore (se scurge, se spala si se schimba apa de 4 ori in aceasta perioada). Este posibil uneori ca procesul de germinare sa dureze chiar mai mult de 24 de ore - depinde foarte mult de tipul de naut pe care il folositi. Boabele trebuie folosite cand incep sa germineze.
Se amesteca toate ingredientele, cu exceptia uleiului, intr-un robot de bucatarie si se amesteca bine. Se adauga treptat uleiul pana se atinge textura dorita (se poate folosi mai mult sau mai putin ulei decat cantitatea precizata).
Toate ingredientele se folosesc in functie de gust, astfel incat cantitatile pot varia. Uleiul de cocos poate parea o alegere ciudata pentru aceasta reteta, insa nu i se simte gustul cand se combina cu uleiul de seminte de in si uleiul de masline. Uleiul de cocos are multe beneficii pentru sanatate, ca si uleiul din seminte de in, iar acesta din urma confera humusului si o aroma distincta de nuca ce ii completeaza foarte bine gustul.
Daca iti doresti o consistenta mai slaba sau mai putin ulei, adauga putina apa.
Poti garnisi humusul cu putin coriandru si paprika.
Se serveste cu legumele preferate si/sau chipsuri. Cu siguranta aceasta este o varianta de humus ce merita incercata.